Radka Svobodová: JAK POZNAT MANIPULÁTORA

Manipulace je vyvolávání pocitů viny, strachu, lítosti, a hněvu, manipulátor se snaží kontrolovat a získávat převahu. Manipulátorem může být i bezbranná oběť nebo ten, kdo se chce zavděčit nebo získat převahu svým oslnivým výstupem, chytrostí a snahou „nachytat vás na švestkách“.

Manipulace je určená záměrem. Vyvolává tlak anebo smíšené pocity, způsobené ztrátou naší energie. Manipulátor odčerpává sílu druhým lidem tak, že pracuje s jejich pozorností. Pokud se mu podaří docílit toho, že člověka přesvědčí o své subjektivní pravdě a vyvolá negativní emoci, ten mu tímto odevzdá část svojí energie. Čím intenzivnější nepříjemný pocit, tím více energie je ve hře.

Manipulace může být naprosto nevědomá a dokonce schvalovaná většinou jako běžný způsob naučeného chování.

Oběť - je jednou z nejčastějších forem manipulace a někdy je těžké ji rozpoznat. Oběť nenese zodpovědnost za svou situaci a viníkem je podle ní někdo z okolí. Tím se ujišťuje, že nemá možnost se svojí situací nic dělat, protože ve skutečnosti ani nemá zájem ji změnit.

Agresor – reaguje přímým útokem a vyvolává strach. Jedinou možností, jak se vyhnout agresivním lidem, je umět tuto sílu zastavit. Jestliže podlehneme strachu a budeme reagovat pouze útěkem nebo pasivním přijetím, život nám připraví další podobnou lekci hned při nejbližší příležitosti. Je důležité naučit se čelit agresi vlastní silou osobnosti a sebevědomým asertivním nastavením svých hranic.

Zachránce – další nenápadný manipulátor, který se snaží spasit své okolí tím, že pomáhá, kde může. Ve skutečnosti však pomáhá i tam, kde by neměl, pokud je to dovoleno. Je to taková oběť oběti a snaží se v lidech vzbudit pocit obdivu a vděku, ve skutečnosti však vytváří v druhých podprahový pocit dluhu, kterým potom uplatňuje své nároky na odměnu.

Orální typ manipulace - tento typ manipulace používají lidé, kteří se sytí pozorností druhých tím, že je doslova zahlcují svými příběhy, rychle a hodně mluví, skáčou do řeči a neumějí naslouchat. Tito lidé „tlačí“ a přesvědčují rádi druhé o své pravdě. Druhý typ je ten, který energii „tahá“. Mluví rozvláčně, potichu, trvá dlouho, než přijde k jádru věci, pokud se tam vůbec dostane. V jeho přítomnosti se nám mírně točí hlava, cítíme závratě nebo únavu či doslova fyzickou nevolnost. V tomto případě je nutné komunikaci co nejdříve ukončit a vyhýbat se očnímu kontaktu.

Narcis – se snaží vyvolat v nás pocit obdivu k jeho osobě. Může mít mnoho znalostí intelektuálního charakteru nebo být „duchovně na výši“ a svými bystrými argumenty stále získává převahu nad druhými. Jeho vášní je soutěž a jeho cílem je vyhrát. Pokud je méně inteligentní, snaží se na svou osobu upoutat pozornost dětským způsobem, prostě se vychloubá a do centra pozornosti staví své úspěchy.

Manipulátorům se úplně nevyhneme. Každý z nás se někdy stává manipulátorem nebo obětí manipulace, protože nejsme osvícení. Ovšem pokud chceme na sobě pracovat a odstranit ze svého života tyto více či méně vědomé vzorce chování, potřebujeme se naučit rozpoznávat skutečný záměr, který určuje naše chování a myšlení. Když se to naučíme u sebe, automaticky to poznáme u ostatních. Manipulátora nejčastěji zastavíme konfrontací s naší vnitřní pravdou. To znamená, že přestaneme hrát jeho hry, nebudeme litovat chudáky oběti, ale poukážeme na jejich vlastní moc nad situací. Nenecháme se zastrašovat agresory, ale jasně a rázně nepřistoupíme na vyděračské taktiky. Nebudeme dávat šanci věčným záchranářům, obdiv narcisům a žvanily nemusíme poslouchat.

Volba je jen na nás. Pokud si dovolíme objevit své vlastní taktiky, získáme o nich povědomí a můžeme se rozhodnout, zda je budeme používat a vyčerpávat tak sebe i své okolí. Pokud máme dost pokory přiznat si své vlastní chyby a vzdát se manipulace, získáme tím energii ze svého vlastního zdroje. Tím nebudeme nuceni odčerpávat energii druhým a navíc, když k sobě budeme upřímní, poznáme lež i manipulaci na velkou vzdálenost. Naše srdce se otevře a manipulátoři se nám budou vyhýbat obloukem. Dáme-li respekt sami sobě, pak i našemu okolí nezbude nic jiného než dávat respekt nám, a každodenní boj s manipulací se tak může stát pouze součástí našich minulých zkušeností.


Autorka článku: Radka Svobodová http://www.moje-vztahy.cz/

Jsem lektorkou osobního rozvoje, poradkyní v oblasti partnerských vztahů, zabývám se také transpersonální psychologií, scenar terapií a reflexní terapií. 
Vystudovala jsem gymnázium, pracovala jako vychovatelka na ZŠ pro neslyšící, poté jsem se vydala na 4 letou pouť po jižní Evropě, kde jsem objevovala svůj vnitřní svět na odlehlých místech ve spojení s přírodou. 

Meditace, výklad snů a práce s tarotovými symboly pomohly k prohloubení mojí intuice a sebepoznání. Absolvovala jsem řadu kurzů osobního rozvoje (např. kurz komunikace s 
R. Telvákovou, kurzy dr. Savčenka, holistické workshopy s D. Cadenazzim) a otevřela si v Brně svoji praxi osobního poradenství a scenar terapie. 
V Brně jsem také navštěvovala kurzy tantry pro ženy a vedla ženské kruhy. 

Se svým přítelem pořádám v ČR i na Slovensku přednášky a semináře na téma partnerské vztahy a komunikace. Věnuji se tématům emocí, závislostí, strachu, viny, lásky, oběti.
Pomáhám lidem hledat nová řešení a úhly pohledu v různých životních situacích. 

Mám schopnost nahlížet pod povrch a pojmenovat skryté souvislosti. 
Své klienty vedu do hloubky, do oblasti prožívání emocí a těla, kde díky vědomé přítomnosti dochází k uvolnění zablokovaných pocitů a vzpomínek a k jejich transformaci. Mým cílem je vést klienty k vědomému životu v přítomnosti a vnitřní svobodě. 
Baví mě objevování souvislostí mezi vnitřním světem lidské mysli a vnější realitou. 
Miluji zpěv a hraní na hudební nástroje, 
tanec, malování a přírodu. 
Společně s přáteli žijeme na středním Slovensku uprostřed přírody, v komunitě zaměřené na rozvoj vědomí. 
Hraji a zpívám v hudebním seskupení Tóny Brány.