Inelia Benz: INELIA o závislosti na spirituálním štěstí

Jsi závislý na dokonalém štěstí – a nevíš o tom? Udělej si test, abys to zjistil.

Jako duchovní průvodkyně a učitelka osobního růstu (empowerment) jsem se za svůj život potkala s tisíci lidmi všech možných tvarů a velikostí, úrovní vědomí, typů očekávání, cílů a záměrů. Jedním z charakteristických rysů mé práce je jednoduchost nástrojů, které vytvářím a/nebo učím. Tyto nástroje jsou navrženy tak, aby člověku pomáhaly v rozšíření vědomí a zvýšení osobní vribrační frekvence. Jsou navrženy tak, aby zájemci umožnily dosáhnout jeho cílů, a on se stal vládcem svého vlastního života.

Co někteří lidé ve spiritualitě hledají?

Častým cílem, který lidé hledají, je dokonalé štěstí a blaženost. Jak taková zkušenost vypadá? Bývá řazena mezi náboženské, mystické, posvátné nebo duchovní prožitky. Člověk se spontánně dostane do vysokofrekvenčního stavu, jehož výsledky na fyziologické a zkušenostní úrovni jsou intenzivní pocit štěstí, nirvány, uspokojení, změněného stavu vědomí, pocit a zážitek rozšíření vědomí za hranice osobního já. Běžné každodenní vědomí je zatlačeno do pozadí. Po takovém prožitku člověk často porozumí lépe životu nebo získá informace, která jeho život změní k lepšímu. Takto může chápat život po mnoho dní – a potom se zhroutit a vyhořet.

Pokud k tomu dojde v ášramu, kostele či při rituálu, což jsou místa  navržená, určená a zaměřená na vytváření takového rozšířeného stavu vědomí, člověk si tuto zkušenost může často „zvnějšnit“: totiž myslí si, že k ní došlo kvůli vnějším příčinám a nešlo o vnitřní, niternou událost. Když ke zkušenosti dojde např. při sexuálním kontaktu, myslí si, že za zkušenost rozšířeného vědomí vděčí sexualitě, a celý život se potom zabývá tantrou. Jestliže ke zkušenosti dojde v supermarketu, měl by si být takový člověk rozhodně vědom skutečnosti, že jde o jeho vnitřní prožitek a on nepotřebuje prostředníka – ale často se stává, že začne hledat někoho, kdo ho může dostat zpět do toho úžasného stavu…, který pak stále uniká a je těžké ho opět dosáhnout.

Tyto typy zkušeností nejsou zdaleka spojeny jen s určitým učitelem, skupinou nebo náboženstvím. Člověku může v dosažení zkušenosti rozšířeného vědomí pomoct mnoho věcí. Duchovní učitelé, náboženství, rituály a obřady mohou v jedinci tyto stavy probudit, ale může k nim dojít i v náhodné životní chvíli kohokoli z nás. Určitá fyzická místa a budovy (jako jsou např. kostely a chrámy) jsou navrženy, aby tento typ zkušenosti v lidech vyvolávaly. Nicméně je potřeba říct, že nejsou vždy navrženy tak, aby sledovaly prospěch těchto lidí: ve skutečnosti sledují prospěch organizace nebo učitele/duchovního vůdce. Ano, někteří lidé mohou ovládnout zkušenost rozšířeného vědomí a podporovat závislost na tomto prožitku. Skutečnost, že nějaká osoba nebo organizace dokáže navodit stav spirituálního štěstí v ostatních lidech neznamená, že má vysokou frekvenci vědomí.

Buďte si toho vědomi. Osoby, které pouhou svojí přítomností nebo dotekem dokáží ostatní lidi přivést do stavu Samádhí, tedy do stavu dokonalého štěstí a osvícení, nemusí být nutně sami osvícení a vysokovibrační. Jednoduše mají schopnosti, to je vše. Jestliže osoba nebo organizace má větší zájem o nadvládu než o partnerství, budou duchovní hledače i lidi závislé na osvícení zneužívat. A často dělají to nejlepší, co umí, aby z duchovních hledačů lidi závislé na osvícení co nejrychleji udělali. Samozřejmě je to milionový průmysl. A zákazníkem je člověk závislý na dokonalém spirituálním štěstí.

Jaký je rozdíl mezi duchovním hledačem a závislým?

Jako u mnoha jiných závislostí i člověk závislý na dokonalém duchovním štěstí dává přednost svému úsilí o dosažení tohoto údajně „vyššího cíle“ před rodinou, prací, jinými aktivitami nebo lidmi,i  před vlastním zdravím a pohodou. Pokud mají takoví lidé štěstí, najdou učitele, který jim ukáže, jak si oni sami mohou vytvářet svůj vlastní „vysoký stav“ vědomí. Pokud štěstí nemají, budou vystaveni stálé potřebě hledat někoho, kdo jim toto štěstí zajistí – někoho, kdo (často nikoli vlastní vinou) má schopnost ho ve druhých probouzet. Smyslem života na Zemi člověka závislého na dokonalém spirituálním štěstí (the Bliss Junkie) je snaha o dosažení tohoto stavu.

Ve své práci takové závislé lidi občas potkám. Před mnoha lety mi přítelkyně řekla, že už se mnou nebude trávit čas, protože jsem „nebezpečná a návyková“, že v mé přítomnosti se dostane na vysokou úroveň vědomí, ale protože je abstinující, čistá a vyléčená žena dříve závislá na drogách, nemůže už v mé přítomnosti být, aby se znovu nestala závislou. „Je to jako dávka kokainu,“ řekla mi. Koukala jsem na ní a myslela si, sakra, co tohle má znamenat? Tato příhoda mne donutila téma prozkoumat. A skutečně jsem zjistila, že se to může dít. Nejen že energetická pole některých lidí, jejich charisma nebo jak to chceme nazvat, mohou navozovat změněné stavy vědomí a duchovní i fyzické zvýšení vibrace u druhých lidí, ale také jsou lidé, kteří jsou na tom vážně závislí.

Co je závislost?

Závislost není jen oddávání se určité aktivitě či látce. Závislost je více než užívání a používání: je to, když se užívání aktivity či látky stane naprostou prioritou v mysli daného člověka. Má přednost před každodenním životem, vztahy, prací či koníčky. Tak toto užívání poškozuje naše vztahy, zdraví a denní život.

TEST:
Zkuste si test. Jestliže odpovíte více než třikrát na dané otázky „ano“, potom, moji milí, můžete mít problém.

Zažili jste někdy spontánní stav osvícení nebo Jednoty a strávili jste od té doby většinu svého života, času, zdrojů a energie, abyste se do tohoto stavu znovu dostali?

Byli jste někdy v ášramu či na podobném duchovním či náboženském místě, zažili jste prožitek rozšířeného vědomí, a snažíte se tam vrátit, kdykoli je to možné?

Máte pocit, že Váš každodenní život postrádá smysl, význam a uspokojení – a Vy ho žijete jenom abyste si vydělali peníze na své duchovní cesty a pobyty?

Navštívili jste v posledních deseti letech více než pět různých duchovních učitelů nebo organizací, pobytů, poutí a center?

Hledáte pravidelně na internetu nové duchovní učitele, nástroje a přístroje, které by Vás přivedli do osvíceného stavu?

Opustili jste svoji rodinu, práci nebo komunitu, abyste se stali osvícenými?

Navštívili jste během svého života více než pět různých míst nebo lidí z následujícího seznamu za účelem Samádhí, Jednoty, Osvícení, Nirvány, Blaženosti, prožitku rozšíření vědomí?

Seznam: Machu Picchu, šaman v jižní nebo střední Americe, duchovní cesta do Indie, duchovní cesta na Bali, duchovní cesta do Egypta, pobyt v ášramu, duchivní nebo náboženské centrum, posvátný okrsek, silové místo, duchovní učitel, náboženský učitel, guru, jogi (svatý muž v Indii), sezení s ayahuascou, sezení s peyote, sezení s houbičkami, sezení s LSD.

Často když se naše vědomí probudí nebo máme duchovní prožitek, hledáme ve vnějším světě něco nebo někoho, kdo by nám to vysvětlil, prožitek rozšířil a posílil nás tak, abychom ho měli znovu. To je normální – a není to znakem závislosti. Nicméně se může stát, že se tato aktivita doslova zmocní našeho života. Máme pocit, že duchovního štěstí nedokážeme dosáhnout v našem každodenním životě skrze naše vlastní rozhodnutí, a místo toho stále dokola hledáme ve vnějším světě lidi a místa, která to pro nás a za nás udělají – potom ano, trpíme závislostí.

Vystřízlivění…

Pokud jste se poznali nebo pokud máte takového závislého člověka ve svém okolí, ptáte se, co se s tím dá dělat? Jestliže dokážete rozeznat příznaky u někoho známého, můžete mu tento článek poslat. A jestliže jste poznali příznaky u sebe, teď, když to víte, můžete se rozhodnout, zda v tom chcete celý svůj život pokračovat, nebo toho chcete nechat.

Jestliže chcete pokračovat, alespoň nyní děláte vědomou životní volbu, a tak se můžete více podpořit. Jestliže chcete skončit, pak čtěte dál. Zde jsou tři doporučení, jak vystřízlivět:

Prvním krokem je uvědomění si, že jsme závislí.

Druhým krokem je přání, touha nebo poznání, že chceme se závislostí skončit. Nemůže to být vynuceno ani uděláno pro někoho jiného – musí to být skutečně upřímná touha přestat pro naše vlastní zdraví a dobro.

Třetím krokem je odloučení od ostatním závislých lidí, kteří v závislosti setrvávají.

Čtvrtým krokem je provádění cvičení na zpracování strachu , kdy slovo „strach“ nahradíte slovem „závislost“. Viz. např. zde:

http://www.mirkasellova.cz/2015/11/cviceni-na-zpracovani-strachu.html

Projděte si pečlivě svůj život a najděte pět položek – míst, vztahů, činností nebo předmětů – , které chcete udělat svými životními prioritami. Soustřeďte se minimálně jednu hodinu denně plnou pozorností na každou z položek. Neznamená to, že byste vytvářeli novou závislost: vytváříte základ a spojení k činnostem a položkám, které vás mají přivést zpátky na vaši pravdivou životní cestu. Hledání štěstí vně Vás takovou cestou nikdy nebylo.  Jak říkají některé budhistické školy, nikdy nehledej osvícení vně sebe.

Vytvořte si duchovní praxi, která je uspokojující a podpůrná v rámci každodenního života, nikoli mimo něj. Např. když si vytvoříte denní zvyk meditace, které se budete věnovat, ať se děje co se děje. Na mém webu je mnoho cvičení a meditací, které můžete použít k vytvoření své vlastní denní praxe. Já např. nyní používám meditaci „jednotného pole“  https://www.youtube.com/watch?v=Ous5STT75NM&utm_source=Inelia+Benz&utm_campaign=39a3712660-EMAIL_CAMPAIGN_2019_01_24_10_31&utm_medium=email&utm_term=0_322e4e9ca9-39a3712660-59525187&goal=0_322e4e9ca9-39a3712660-59525187&mc_cid=39a3712660&mc_eid=14641c8ccb

V radosti/světle/lásce, Inelia, 24. ledna 2019.

Zdroj originálu: https://ineliabenz.com/are-you-a-bliss-junkie-and-dont-know-it-take-this-test-to-find-out/

Zdroj: www.oheladom.cz

Autorka: Inelia Benz 

Překlad: Terezie Dubinová


INELIA BENZ (zdroj)

Původem Chilanka, vlastním jménem Inelia del Pilar Ahumada Avila, která vyrostla a vystudovala v Británii. Na veřejnosti se objevila nedávno. Na první pohled na ní neuvidíte nic zvláštního, ale tvrdí o sobě, že má schopnosti, které lze právem zařadit mezi vyjmenované záhady. Je jasnovidná: vidí do minulosti i do budoucnosti. Nebo je schopna spontánně mluvit cizími jazyky, které se nikdy neučila.


Hana Sahhu-arah: rozhovor s průvodkyní hvězdných duší