Tara Svobodová: Jak ukončit hru na oběť a tyrana

Dokud se naše ego ztotožňuje s programem oběti, budeme neustále vytvářet a přitahovat okolnosti, které budou potvrzovat naše programy spojené s vinou, utrpením, strachem. Ano, je to i karmická záležitost, pokud se stáváme obětí násilí, často si jen zkoušíme opačnou roli, než ve které jsme v minulosti dominovali. Období černé magie neboli role tyrana, je pro každého člověka velkou výzvou a ocitá se v ní zejména člověk, disponující velkou mocí, ovládající určité schopnosti nebo mající vliv na velké skupiny lidí. Černý mág neboli tyran však ještě nemá dostatečně otevřenou srdeční čakru, a tudíž nedisponuje potřebným množstvím lásky a soucitu, aby mohl porozumět následkům svých činů. Také ještě neumí své schopnosti a sílu odevzdat do služeb lásky pro ostatní, ale uplatňuje je v zájmu vlastního ega k posílení své moci. Tito lidé potřebují ve svém životě dojít ke zkušenosti, že jakákoliv činnost, spojená s posilováním ega a škodící druhým, je těžce destruktivní, proto se také tyran stává obětí násilí, zneužití nebo manipulace.

Lidé, jako šamani, duchovní vůdci i politici, kteří zneužívají svou moc, jsou cennými učiteli pro lidi, jejichž program oběti je přitahuje k těmto dravým programům a nechávají se zneužívat různými formami psychického, emocionálního či fyzického násilí.

Oběť si potřebuje uvědomit, že má v sobě tutéž agresivní energii, jako její násilník, disponuje stejným agresivním programem, ale agrese je obrácená dovnitř, vůči sobě. Oběť nemá zdravé hranice, chybí jí sebevědomí, což pramení z nedostatku odpovědnosti, kterou přenechává vnějším autoritám, okolnostem, zříká se vlastního přičinění a podílu vlastní moci ve vytváření situací, ve kterých se ocitá. Oběť viní okolí, manipuluje vlastní slabostí, strachem, a snaží se přimět ostatní, aby jí věnovali pozornost v podobě soucitu, pomoci, podpory, nebo lítosti.

Účinný způsob, jak se z této role vymanit, spočívá v přijetí vlastní zodpovědnosti za své prožívání a reakce na životní situace. Můžeme si tuto roli v sobě uvědomit a postupně se s ní přestat identifikovat. V první řadě ale je důležité si uvědomit, že tato role našemu egu způsobuje určité výhody, je v tom jistý druh potěšení, kterého se není tak snadné vzdát.

Když prozkoumáme všechny aspekty této role, budeme schopni od ni získat odstup a jakmile se s ní přestaneme ztotožňovat, budeme svobodnější i v reakcích na vzniklé situace. Uvědomíme-li si, že jsme tvůrci vlastní reality, můžeme postupně měnit svůj náhled na život a tím i přispějeme k tomu, že nebudeme již nuceni opakovat staré lekce a ocitat se v roli oběti.

Zároveň je důležité naučit se nepodléhat vnějším okolnostem, nedávat svoji moc autoritám, ale jednat v souladu s vlastním uvědoměním a naslouchat vnitřnímu hlasu. Tím posílíme vlastní intuici, která nás přirozeně varuje před situacemi, ve kterých bychom se mohli ocitnout jako oběť dravce. Jasná komunikace, překonání strachu z vlastní zodpovědnosti, umění říkat "ne" nás může z těchto pout postupně vymanit a z nepříjemných traumat si ve svém nitru uchovat důležité zkušenosti.

Velikou a mocnou ochranou vůči těmto silám je naše vlastní dobrosrdečnost a množství lásky, tedy úroveň našeho vědomí.

I když můžeme mít pocit, že v těchto situacích se ocitají právě "dobří a laksaví" lidé, není tomu zcela tak, protože je to často jen maska, pod kterou se skrývá množství agrese a pýchy, za kterou se dotyčný stydí a tak působí například jako plachý, uzavřený a naivní jedinec. Ovšem, pokud by v sobě tento člověk neměl nenávistné a destruktivní programy a myšlenky, nemohl by rezonovat s programem agresora a nikdy by se nemohl stát obětí násilí.

Proto je důležité uvědomit si v sobě temnotu, kterou člověk promítá do vnějšího světa, tuto temnotu prohlédnout a integrovat jako součást vlastní reality.


Autorka článku: Tara Svobodová http://www.moje-vztahy.cz/

Jsem lektorkou osobního rozvoje, poradkyní v oblasti partnerských vztahů, zabývám se také transpersonální psychologií, scenar terapií a reflexní terapií. 

Vystudovala jsem gymnázium, pracovala jako vychovatelka na ZŠ pro neslyšící, poté jsem se vydala na 4 letou pouť po jižní Evropě, kde jsem objevovala svůj vnitřní svět na odlehlých místech ve spojení s přírodou. 

Meditace, výklad snů a práce s tarotovými symboly pomohly k prohloubení mojí intuice a sebepoznání. Absolvovala jsem řadu kurzů osobního rozvoje (např. kurz komunikace s 
R. Telvákovou, kurzy dr. Savčenka, holistické workshopy s D. Cadenazzim) a otevřela si v Brně svoji praxi osobního poradenství a scenar terapie. 
V Brně jsem také navštěvovala kurzy tantry pro ženy a vedla ženské kruhy. 

Se svým přítelem pořádám v ČR i na Slovensku přednášky a semináře na téma partnerské vztahy a komunikace. Věnuji se tématům emocí, závislostí, strachu, viny, lásky, oběti.
Pomáhám lidem hledat nová řešení a úhly pohledu v různých životních situacích. 
Mám schopnost nahlížet pod povrch a pojmenovat skryté souvislosti. 

Své klienty vedu do hloubky, do oblasti prožívání emocí a těla, kde díky vědomé přítomnosti dochází k uvolnění zablokovaných pocitů a vzpomínek a k jejich transformaci. Mým cílem je vést klienty k vědomému životu v přítomnosti a vnitřní svobodě. 
Baví mě objevování souvislostí mezi vnitřním světem lidské mysli a vnější realitou. 
Miluji zpěv a hraní na hudební nástroje, 
tanec, malování a přírodu. 
Společně s přáteli žijeme na středním Slovensku uprostřed přírody, v komunitě zaměřené na rozvoj vědomí. 
Hraji a zpívám v hudebním seskupení Tóny Brány.