Proč na internetu potkáváme tzv. trolly a jak se k nim chovat?

Asi se s tím setkal každý z Vás. Něco někam dáte v tom nejlepším úmyslu, napíšete Váš názor, myšlenku a objeví se někdo, kdo Vás začne urážet, strhává to, co píšete a dělá zle. Gratuluji, potkali jste tzv. internetového trolla. Troll se v dnešní době říká těm, kteří si dělají srandu a tzv. trollí druhé. Ale význam slova je celkem hluboký. V angličtině to znamená například skřítek, skřet, naviják rybářského prutu, chycení, chytat ryby. A to je přesně to co oni chtějí. Chtějí Vás chytit.

Dříve se za tzv. trolla považoval ten, kdo si dělá srandu z druhého člověka. V dnešní informační době, to ale přerostlo v něco mnohem většího. Nejdříve se podíváme na jednotlivé důvody, proč to dělají?

1) Nudí se. I já jsem v letech dospívání, například kolem 10-13 letech s rozvojem internetu využíval tyto srandičky. Nikdy jsem nikoho neurážel, ale s kamarádem jsme prostě z nudy psali na tehdejší seznam chat, který byl velice rozšířený. Našli jsme si nějaké vlákno, místnost, kde lidé řešili tématické problémy a psali jim blbosti. To je jedna možnost. Nuda. Druhá možnost je, že jde o skutečné děti, jelikož dneska se na internet dostávají děti např. už od 5 let. Ti jsou prostě jiní. Berou všechno vážně, nepochopí souvislosti a tak se můžou prezentovat jako někdo, kdo si dělá srandu. Je to sice něco jiného, z jiného důvodu ale na vše platí několik řešení, které si rozebereme později.

 2) Vyhledávají konflikt. To je ta horší varianta. Jedná se o lidi, kteří jsou v životě závislí na konfliktech a chtějí se neustále jen hádat, byt vzteklí, agresivní a obtěžovat lidi. Do této kategorie patří ti, kteří se ihned přepnout do útočného módu a získávají tím dvě věci. Potřebnou drogu, v tomto případě hněv, vztek a nízké vibrace. A energii. Lidé, kteří se neustále rozohňují, vše jim vadí, plýtvají svojí energii. Je to vyčerpávající. A proto se potřebují dobít stejnou energií, aby mohli v životě opět pokračovat a udržovat se v nízkých agresivních vibracích. A to přesně po Vás chtějí, stáhnout Vás na svojí úroveň, protože v tu chvíli vzniká kanál mezí obětí a agresorem a my jim pak poskytneme to, co oni chtějí. Je to forma závislosti, kterou mi stejným chováním podpoříme. Navíc tito lidé všude vidí konflikty a tak chtějí měnit svět kolem sebe k obrazu svému. Zrcadlí svojí výbušnou konfliktní povahu a nepřestanou, dokud všichni kolem nebudou stejní jako oni. To co chtějí je ve Vás vyvolat to, co mají v sobě.

 3) Chtějí vysávat a Vaší pozornost. To je hodně podobné s druhým bodem. Vysávají nás skrze vztek, agresi, nenávist, smutek, nespravedlnost a další. Snaží se Vám zabrnkat na strunu, trefit se do zranění a dostat Vás na svojí nevědomou úroveň. Jsou ale i jiné formy vysávačů. Můžou být i emoční vysávači na jiných úrovních. Tedy na úrovních sympatie, empatie a citového vydíraní. V tomto případě to funguje hodně podobně, ale už se to nejeví tolik útočně. Vysvětlím na příkladu. Sejdeme se s přítelem, který je v depresích. Vyhrne na nás co je vše špatně a stane se jedna věc. Začneme mu říkat, že vše je dobré a snažíme se ho tím pomyslně vytáhnout blíž k naší úrovni, která není depresivní. Ale pokud nejsme uvnitř silní, což dokáže být málokdo, uděláme to, že jeho trošku vytáhneme a sebe stáhneme. Nakonec to většinou dopadne tak, že jsme oba v depresích a tak je plán dokonán. Jemu sice bude trošku lépe, ale nám bude o dost hůře. Jenže jeho lepší stav bude jen dočasný. Potkáme se potom další den a zjistíme, že už je opět v depresích a vše může začít na novo. Znáte toho kamaráda například z Facebooku, který den co den chrlí statusy, že je vše na nic a že chce umřít? To je přesně ono. Reakce, pozornost a vytahování nahoru je přesně to co chce. Nebo když někam něco napíšete a najdete dvou stránkovou odpověď ve formě příběhu celého života dotyčného, jak mu umřela maminka, jak se mu nic nedaří, nemá práci a podobně? Všichni tito lidé chtějí vysávat, protože když se stanete vědomým pozorovatelem, zjistíte, že přes Vaše všechny snahy, dotyčný je neustále v depresích. A tak neděláme nic jiného, než že mu posíláme energii, kterou pozře, ale použije jí jedině k tomu, aby se udržoval ve stejných vibracích, protože je zvyklý a chce to. Protože kdyby nechtěl, skutečně by si vzal Vaše rady k srdci a nevracel by se zpět na úroveň, ze které přišel.

A navíc, pokud se setkáte s někým, kdo Vás stáhne do depresí, co uděláte? Automaticky jdete za někým jiným, kdo je ve vibracích výše a stáhnete jeho, vysajete ho a koloběh pokračuje. Všichni tito lidé jsou z větší části černé díry, kde končí Váš čas, energie a emoce.

 4) Ohrozili jsme jejich realitu. To známe moc dobře. Napíšeme status o něčem, co se někomu znelíbí. Otřese to jeho vnímáním světa a zapracují jeho podvědomé programy, traumata a entity, které chtějí, aby se dotyčný člověk udržoval v tom samém v čem, je již nějakou dobu. V tu chvíli se ozve jeho temný průvodce, jeho ego, jeho cokoliv a začne ihned bez jakýchkoliv argumentů zpochybňovat vše, co jste napsali. Kdyby jste celý život v něčem žili a pak přišel někdo a řekl Vám, že Váš život je lež, budete mít podobnou reakci. Je to proces uvědomování si, ale uzavření, neprobuzení lidé nemají zájem se probudit a svým zpochybňováním se jen snaží ujistit se, že to v čem žijí je správně. Neříkám, že pokud někdo začne zpochybňovat Vaše tvrzení, nemá na to právo. Ale jde o to, jakým způsobem ho zpochybňuje. Pokud chce vést smysluplnou konstruktivní debatu, je jen na Vás, jestli se do toho zapojíte nebo ne. I Vy máte právo, obhájit svůj názor, nebo ne. Ovšem pozor, existují i chroničtí debatovači, kteří s Vámi chtějí debatovat úplně vše a to je také forma vysávání. Žij a nech žít. Jde vlastně jen o narážení pohledů, traumat, minulostí a programů. Skutečná debata dle mě nefunguje a málokdy se stane, že někdo z obou stran změní názor. Celou dobu jen obhajují vlastní názor, což může být hodně vyčerpávající a málokdy dojde ke skutečné změně. Tam už opět funguje ego, které se snaží za každou cenu neustoupit a prosadit si své. Nakonec a dojde k několika rozuzlením. Buď jeden odejde, nebo dojde na napadání, urážení a stahování do jiných vibrací a nebo jeden z nich změní názor. Hádejte co se děje nejvíce?

 

Co tedy dělat v případě, že potkám trolla?

1) Nereagovat, smazat, blokovat. Nejjednodušší řešení problému. Smazat komentář, neodepisovat a hlavně nad tím nepřemýšlet! Ve chvíli, kdy nás někdo naštve, co děláme? Mluvíme a přemýšlíme o něm celý den. A celý den, co o něm mluvíme a přemýšlíme, nás v jiných pro nás neviditelných sférách vysává. A hlavně, když o něm mluvíme s někým nebo nad ním přemýšlíme, jak tím skutečně řešíme konflikt? Nijak, jen s tím obtěžujeme nás, naše okolí a zanášíme se. Proto je nejlepší to, aby u nás vůbec žádný konflikt nevznikl. Tedy nepřemýšlet nad tím proč to psal a proč to dělá. To vše máte napsané nahoře, to Vám vše vysvětlí a už není třeba tomu dávat další energii. Pokud je někdo takový a má to zapotřebí, neznamená, že mi taky. Dejte si radši klídek, lehárko a vykašlete se na to, že někdo, koho třeba ani neznáme, si myslí něco jiného. Nám to může být jedno, je to jeho problém, a pokud se o tom nechce civilizovaně bavit, nemá cenu cokoliv řešit.

 2) Nedát jim, to co chtějí. Tohle je něco, co skutečně funguje a mám to vyzkoušené. Například někdo zpochybní Vaše úvahy. Vy se obhájíte, plácáte se po ramenu, jak jste to skvěle vysvětlili a najednou, další komentář a opět to samé jen třeba trošku jiné, ale vesměs to samé. To co jste jim dali, byla Vaše pozornost, oni si Vás navinuly a teď je velmi těžké odejít, protože přeci nechcete být ti, co to vzdají tak se obhajujete a nakonec nad tím strávíte tuny času a energie. To co dělám já, že jim uznám za pravdu. Je to někdy těžké, ale stačí jediná věta. Trošku ironická. Například „Děkuji, vezmu si to k srdci, děkuji.“ I když to tak nemyslíte, nebudete poražený, pokud do toho nevložíte vlastní ego. A navíc, co na to má odpovědět? Většinou trolla odzbrojíte tím, že mu dáte jasně najevo, že jeho hru hrát nebudete a že to co po Vás chce, od Vás nedostane. Udělal jsem to hodněkrát a musím říct, že z 95% případů to zafungovalo. Pokud nereagujete tak mu tím sice dáte najevo, že hrát nebudete, ale on to může brát jako důkaz toho, že má pravdu a může začít šít ještě víc. Záleží na situaci. Jednou jsem měl dokonce trolla, který mi psal na Facebook, bombardoval emaily a psal mi SMSky jaký jsem chudák a že mu na to nemám co říct atd. Opět jsem zvolil taktiku poděkování a měl jsem klid. Ono je to nakonec přestane bavit, ale jen tehdy, kdy zjistí, že z Vás nic mít nebude. A toto funguje i na sféře hmotné tak i energetické. Poté se přesune na další oběť a už je jen na ní, jak zareaguje. Musíme se uvědomit, že oni nechtějí vysvětlení, nechtějí se změnit. Jediné co chtějí je utvrdit se v tom, v čem jsou a k tomu vysát vše, co poskytnete.

 

Ve všech případech jde o jediné. Pozornost, čas, energie, emoce. Nic takového jim nedávejte! Nikdy, ale nikdy, nereagujte stejně jako oni, protože to znamená jediné, háček se Vám zabodl do tváře a trollové už jen navíjejí!

 


 Autor článku : Ondřej Rimmer Brož / www.iluminace.com