Ing. Radek Novotný: VODA NENÍ SAMOZŘEJMOST

VODA NENÍ SAMOZŘEJMOST: Otázka 2 – Kolik peněz odtéká do zahraničí?

  1. To je skutečně tak, nebo to byla spíš nadsázka? Zdálo se mi, ze čísla, která jste uváděl v prezentaci, tomu nenasvědčují, ale nestíhal jsem to zcela sledovat a tohle byla skutečně jen zmínka v toku řeči.

Jsou vodárny, které účtují ziskovou marži 1% a jsou vodárny, které účtují 40% a všechno to je „přiměřený“ zisk. Cíl a priorita koncernů je jasná a logická. Dostat co nejvíce peněz od občanů na své účty do zahraničí. To není nic nelogického a odpudivého.  Nelogické je, že jsme je za podmínek, které jsou nastaveny v jejich prospěch k monopolu s vodou pustili. To je naše nepozornost, naše hloupost a naivita a také jejich dovednost a zahraniční know-how. Oni ví, jak „pracovat“ se starosty, využívat manipulačních technik:

  • Trojský kůň
  • Vytvoření umělého problému a pak navržení jeho řešení
  • Postupná strategie
  • Aspirační sdělení, návnada na něco neodolatelného
  • Domestikace strachem, vina a povzbuzení emocionálních reakcí místo racionálních
  • Zaštiťování se autoritou
  • Udržování zastupitelů a veřejnosti v nezájmu a neznalosti

Níže uvádím dva reálné příklady, co je v ČR možné. Jsou to reálné mantinely, které evidentně v ČR existují.

Já být vlastníkem koncernu, tak dělám vše proto, abych tu horní hranici posunul. Jako občan, je u vody i proto nechci.

Nic z toho, co koncerny chtějí a umí prosadit a realizovat nemusíme řešit, pokud je k vodě nepustíme!   

Kalkulační zisk Severomoravské vodovody a kanalizace, a.s. (šp. koncern Aqualia)   

SmVaK: Zisk koncernu Aqualia z vodného a stočného

kalkulační zisk  41,06% vodné a 28,65% stočné

    Kalkulační zisk Vodovody a kanalizace Vsetín, a.s. (vodárna v rukou měst a obcí) 

Zisková marže okresní vodárnykalkulační zisk 1,2% vodné a 2,2% stočné

Současně je třeba vědět, že kromě zisku, se z vodáren, kde působí koncerny, vyplácí řada dalších financí. Rezervní fondy, ážiové fondy, snižují se  základních kapitály apod. Opět platí -  není to nelegální, ale tyto zdroje opět končí v zahraničí a ne v obnově trubek v ČR.


Autor: Radek Novotný

VODA JE ŽIVOT A MŮJ ŽIVOT, ANI ŽIVOT MÝCH DĚTÍ, PROTO DO RUKOU KONCERNŮ ROZHODNĚ NEPATŘÍ! Inspiruji lidi, jak mít a říct svůj názor, jak se nebát, jak nebýt ovce a jak společně zabránit něčemu, co je v neprospěch lidí. Jsem makroekonom a vodárenský expert na praktiky zahraničních firem a Hadů na radnicích. Vysvětluji a dokládám, že koncerny přišly na nás a na vodě vydělat, ne řešit naše problémy. Problém nejsou koncerny, ale kolaboranti mezi politiky a nedostatek informací a manipulace se zastupiteli. 15 let dokládám, že v ČR poteče z kohoutků čistá voda, pokud budou obnovené trubky. Ty budou obnovené, pokud se do nich bude investovat a investovat se bude, pokud peníze, které za vodu zaplatíme, skončí zpět v infrastruktuře a ne v zahraničí. VODA patří do rukou měst či státu ne překupníků. Jsem autor projektu PRAVDA O VODĚ >>. Pomohl ubránit řadu vodáren před vytunelováním přes tzv. "provozní model" - Kroměříž, Přerov, Pardubice, Náchod ... Díky tomu zde dnes města čerpají dotace z EU na investice, hospodaření s vodou mají zcela v rukou a prioritou je rozumná cena vody a obnova sítí, ne peníze od lidí na účtech majitelů korporací v zahraničí. Informovanými lidmi nejde manipulovat, proto lidem informace poskytujiwww.PRAVDAOVODE.cz>>. Najdete zde takové, které jinde nejsou. Mají je max. soudci. Jsem spoluautor analýzy Transparency international: Kam odtékají zisky?>> a e-knihy PRAVDA O VODĚ: FAKTA?>> Spolu s lidmi jsem požádal 300 vrcholných politiků o nápravu systému s vodou v ČR: INICIATIVA VODA 300> Každý, se k ní může přidat:STOP ZDRAŽIVÁNÍ >> Staňte se fanouškem a sdílejte informace o VODĚ Facebook VODA LIDEM>>