Homaterapie: Agnihotra a záchrana lesa

Záchrana lesa
Birgit a Horst Heigl
Německo, 1984



V roce  1984 se přes 30 osob zúčastnilo jednoho lesního projektu, který měl přinést důkaz, že je možné s Homa terapií vyléčit les o velikosti cca 20 ha. Les byl těžce napadený škůdci. V tisku se tehdy hodně psalo o umírání lesů.

V postižené oblasti byl les extrémně napadený lýkožroutem, což během krátkém doby vedlo k velkému odumírání stromů. Lesník musel dvakrát týdně vyprazdňovat kompletně zaplněné nádoby na spad lýkožroutů, které byly rozmístěné v odstupu asi 150 - 200 metrů.

Půda byla velmi kyselá a podle měření vykazovala hodnotu pH jen 4,6 až 5,2. U starých jedlí a smrků se objevily se tenké jehličky, tzv. lamety. Mladší jehličnany do výšky 3 metrů byly silně napadené sypavkou, jehličí hnědlo a opadávalo. Buky měly napadené listy, které měly načervenalou barvu a byly plné drobných otvorů. Některé stromy se kvůli velkému napadení musely pokácet.

Před začátkem tohoto lesního projektu se podala žádost na univerzitě v Stuttgartu – Hohenheim a v jednom výzkumném ústavu Augustenberg v Karlsruhe o vědeckou podporu. Nikdo o tento projekt Homa terapie na záchranu lesa neměl zájem. Velmi dlouho trvalo vyřídit všechna potřebná povolení, proto projekt mohl začít až v srpnu 1984.

V průběhu 3 měsíců se nejméně 4 hodiny denně prováděla Om Tryambakam Homa a v 10, 12,15, 18 a 21 hodin se pálila Vyahruti Homa. Ráno a večer se praktikovala Agnihotra. Některé dny se Om Tryambakam Homa prováděla víc jak 12 hodin a během úplňku a novoluní trvala Om Tryambakam Homa 24 hodin.

Členové projektu po třech měsících učinili vlastní pozorování. Tady jsou výsledky:

Již po 14 dnech se v okruhu asi 1,5 km od místa, kde se prováděly ohňové techniky Homa terapie, ve sběrných nádobách nevyskytovali žádní lýkožrouti. Toho si lesník okamžitě všiml. Během 14 dní se změnila hodnota pH půdy z 4,6/5,2 na 6,8/7,0. To odpovídá „neutrální hodnotě“. Listnaté stromy se zotavily, otvory v listech zmizely a vypadaly silně a zdravě. Sypavka u mladých jehličnanů po 3 měsících zmizela bez jakéhokoli mechanického zásahu. Ty samé stromy měly 3.11., tedy krátce před prvním mrazem, nové výhonky až o velikosti 25 cm!

Mnoho lesních zvířat se během dne přiblížilo k místu, kde se praktikovala Homa. Srnčí zvěř zůstala na místě dlouho stát a ztratila plachost. V noci, během úplňku, nad místem přelétli sýčkové a sovy. Vypadalo to skoro jako v pohádce.

Šrí Vasant hovořil o tom, že v místě kde se praktikuje Homa terapie se vytvoří určitý druh frekvenčně - magnetického pole, podle kterého se zvířata orientují.

 

Návrat motýlů

Rok 1984 byl zvláštní rok, který byl velmi chudý na motýly. Ekologický svaz Bund a další ochránci přírody rozhlasem vyzvali obyvatelstvo k tomu, aby se přihlásili, pokud někde spatří motýly. Několik studentů biologie, spolupracovníků svazu Bund a též několik soukromých majitelů lesa navštívilo místo projektu Homa terapie. Spatřili několik stovek modrásků právě v té oblasti, která byla ještě před krátkou dobou nemocná a bez jediného motýla.

Les se zotavil, což bylo zřetelné na první pohled. Dá se říct, že to byl velký úspěch. Lesní úřad a média tento lesní projekt Homa terapie zcela ignorovaly, ačkoliv se v té době intenzivně hledalo nějaké řešení a vydávaly se velké sumy na záchranu lesů.

 

Orkán Lothar


V roce 1999 se nad Evropou prohnal ničivý orkán Lothar. Zasáhl I oblast lesa, kde se prováděl lesní projekt Homa terapie. Uvnitř zóny, kde se prováděly ohňnové techniky, zůstaly stromy stát v okruhu 1,5 km. Stromy v jiných zónách byly polámané jako sirky.

 

 
Zdroj: Agnihotra – Ursprung, Praxis und Anwendung




Překlad: Jan Běhůnek DiS, www.homaterapie.cz

Zajímavé odkazy:

Nejnovější vědecký výzkum ohledně Agnihotry
https://www.homatherapie.de/

Základní informace v češtině:
https://www.homaterapie.cz/

Zkušenosti lékařů a pacientů s Homaterapií:
http://homahealth.com/

Stránky o Homa zemědělství:
http://homafarming.com/

Mapka, kde všude se Agnihotra ve světě praktikuje:
http://www.heal-the-atmosphere.com/index.php?option=com_content&view=article&id=7&Itemid=308&lang=de

Agnihotra homa therapy