Jitka Bartošová: Význam mnohých slov je už natolik předělán!

Z kraje roku zdravím, krátce uvedu z praxe, co kde ze slov lidé předělali natolik, že už dnes mnozí tato slova špatně chápou, a proto v mezilidských vztazích tolik tápou.

NAIVITA: je rozdíl mezi slepou vírou, natolik neznalou jakékoliv praktické, životní zkušenosti, kdy se dotyčný opírá o nevědomost a nechá se klamat A úmyslnou volbou ZNOVU A OPĚT se odhodlat uvěřit - tady se naivita zaměňuje s důvěrou ve snaze těm, co se rozhodnou důvěru posilovat, říct zvrácené FUJ, nebo těm, co bojují mezi stavy hlubokého zklamání a smutku z lidí, navzdory tomu se nezavřít před lidmi a pořád jim dávat novou a novou šanci, dát i sobě šanci, že se něco zlepší! Místo lidského odsuzování se zaměřme na dávání si šancí k lepším vztahům i životu, vykašlete se na poučky o manipulátorech, ne každý jím musí být, na to je třeba vždy dbát - hranice si nastavejeme sami. S laskavostí pak řekněte NE všem těm bytostem, které se Vám smějí za to, že statečně odoláváte trendu společnosti si vzájemnou důvěru a i tu důvěru esenciální (důvěra v přirozený chod procesů) kazit. Řekněte, že chcete ty růžové brýle mít, že Vám na druhou stranu slouží k tomu chodit s hlavou vzpřímenou, upřímností, se srdcem na správném místě, že tohle je pro Vás ochrana před společenskou depresí a šedivostí světa, když vstoupíte mezi ty lidi, co ten svět žijí "šedivě". A pak se za tohle vyřčené pochvalte! :-)

Vzpomeňte si na dětství, dobu základní nebo střední školy...posmíval se Vám například někdo za to, že jste naivní? Vzepřete se třeba nahlas před zrcadlem, pošlete minulosti odpuštění se vzkazem: Já tady doplácel/a smutkem na to, že jste mě neustále trápili výsměchem za co? Nic není směšného na rozhodnutí být Vaším kamarádem/kamarádkou, ale Vy jste mé rozhodnutí pokřivili do patvaru intrik a pomluv, odmítali jste mne mezi sebou, nechtěli jste vidět mé snahy se s Vámi přátelit. No nic, jdeme dál. Jsem nadále hrdý/hrdá na to, že jsem se z deprese nerozhodnul/a ukončit svůj život a že nanovo se oddávám volbě, která se jmenuje správně DŮVĚRA, ačkoliv Vy jako děti, dospívající, jste to maskovali a hodnotili jako NAIVITU, za kterou se mám stydět. Odmítám se stydět, nemám za co. A tak Vám tyto omyly odpouštím.

Nyní se také chválím, že Vám toto předávám. Nemám blokovat a cenzurovat informace, to pro mne jako totální kosmický kanál není ani možné, natož zdravé.

Dalším pokřiveným slovem se stala SKROMNOST. Člověk není skromný, jelikož se chová tak, aby před ostatními vypadal, že NIC NECHCE, nic nepotřebuje, stačí si s málem a na všechny dary nebo laskavosti od lidí zpravidla, protože to má naučené, odpovídá: "To jste si nemuseli dělat škodu".. (Jakou škodu?, namítám na to. Když něco dělám, tak to dělám z radosti, z lásky. Tam není místo pro škodu, nebo nucení sebe do něčeho, aby to znělo hezky před lidmi.) Skutečná skromnost spočívá ve způsobu žití, jako takovém - recykluji, aby se toho nemuselo tolik vyrábět, aby bylo méně odpadu, jakým je už teď Gaia přetížená, vlastně je přetížená lidmi. Nebudu vyhledávat pro živobytí velikánské pozemky a mega vilu, jen proto, abych si uzurpovala místo a sebestředně si tím živila ego :-) (k němu se dostaneme), když vidím, že v jiných koutech světa se mačkají hlava na hlavě, bydlí v místnosti nebo kóji (podívejte se do Thajska, Bangladéše apod..) o rozměrech sotva na spaní, tam se poskládá celá petičlenná rodina, apod extrémy. Samozřejmě si mohu a mám hájit rozumný životní standard. Akorát ten budu poměřovat dle toho, co je nezbytné a bez čeho se obejdu. Co mohu nechat druhým k dispozici, aniž by to nutně šlo na můj úkor - tedy psychický, zdravotní. A tak nejdu mrhat energií, abych měla milióny na ty pozemky a vilu, stačí mi ten příjem, co mám, raději příjemný byt 2+1, kde už je dostatek místa pro rodinu, malou zahrádku někde a to je, alespoň pro mě ten střed, se kterým se cítím sladěná a v pokoji.

Nakonec tu máme EGO. Když je ho moc, tak to máte jako koření. S přemírou koření neuděláte dobrý pokrm. Ego pomáhá zorientovat se v tom, co chceme, co nám dělá dobře, pomáhá odrazit se, nasměrovat energii. Dál, pokud se jím necháme ovlivňovat v rámci strachu, tak už je ho poněkud víc, přestává pomáhat, začne být naším pánem, tam nastávají potíže. Ale jinak není ani dobré ani špatné, to máte ostatně stejné jako s nástrojem (nůž může zranit, ale taky ho potřebujeme v kuchyni).

Mějte se pohodově a přeji úspěšné odolávání pokřiveným významům slov a uzdravení smutků na tomto vzniklých.

Více zde: https://farhamandala.webnode.cz/news/vyznam-mnohych-slov-je-uz-natolik-predelan


Autorka článku: Jitka Bartošová

https://farhamandala.webnode.cz/