Carlsbad Caverns: Největší podzemní labyrint světa

Fantastické západy slunce, rozsáhlé pouště, impozantní pohoří, obří jeskyně, historická města a pověsti o kontaktu s UFO: to je stát New Mexiko. Přezdívá se mu „Země okouzlení“. Nové Mexiko, jeden ze států Čtyř rohů, hraničí na západě s Arizonou, na severu s Coloradem, na severovýchodě s Oklahomou, na východě a jihovýchodě s Texasem a na jihozápadě s mexickými státy Chihuahua a Sonora. Se svou rozlohou 315 194 km2 je Nové Mexiko pátým největším státem USA, v počtu obyvatel (2,1 milionů). Domorodé kultury Indiánů Pueblo a Navajo zde žijí do dnešního dne a spolu se silným hispánským rodokmenem spoluurčují charakter státu.

Většina návštěvníků Nového Mexika míří do národního parku Carlsbad Caverns National Park (rok vyhlášení 1930, rozloha 189 km2) v pohoří Guadalupe Mountains 40 km jižně od města Carlsbad, které bylo pojmenováno koncem 19. století po tehdy nejslavnějších evropských lázních, Karlovy Vary. A jak se vlastně název Carlsbad neboli Karlovy Vary dostal do Ameriky? V oblasti byly v dávných dobách osadníky objeveny minerální prameny s prokazatelným léčebným účinkem, které byly pro svou podobu pojmenovány právě podle slavných lázní. V oblasti, kterou původně obývali Apačové skupiny Mescalero, se nachází přes 300 jeskyní, z nichž největší a nejatraktivnější jsou Carlsbad Caverns. Od roku 1995 jsou zapsány na Seznamu světového dědictví UNESCO.

Jeskyně jsou prvními svatyněmi, které kdy člověk navštívil

Země zaujímala ústřední postavení ve středoamerických náboženstvích. Její aspekty – především hory, jeskyně a vodní toky – byly nesmírně důležité pro posvátnou geografii. Jeskyně čili trhliny v zemském povrchu, byly považovány za vstupy do podsvětí a byly tak spojovacím článkem mezi světem lidí a říší podsvětních bohů. Proto byly spolu s horami a vodou ztělesněním fundamentální moci Země. Lidé mezoamerických civilizací vnímali jeskyně – umělé či přirozené – jako místa kosmogeneze, při níž bohové stvořili lidské bytosti z kukuřičné mouky a vlastní krve. Proto byly takové jeskyně místem obřadů a náboženských poutí. Mnoho posvátných jeskyní, a s nimi také spousta mystických odkazů, zůstává stále ještě neobjeveno…

carlsbad

Carlsbad Caverns – jedny z nejhlubších, nejrozlehlejších a nejkrásnějších jeskyní, které byly kdy objeveny

Historie území započala před 286 miliony lety v období permu, v mělkém moři plném života, na jehož okraji se vytvořil vápencový pobřežní útes. Vlastní jeskynní systém se začal vytvářet před 4-6 miliony lety, a to velmi neobvykle, pomocí kyseliny sírové, která vznikala díky pronikajícímu sulfanu podél puklin z ropných ložisek. Vedlejším produktem této tvorby jsou mohutné vrstvy sádrovce na dně jeskyní.

V roce 1923 byl americkým Ministerstvem vnitra do jeskyní vyslán inspektor, který měl za úkol zjistit jejich skutečný stav. Jeho konečná zpráva pak přispěla k tomu, že byly jeskyně ještě téhož roku vyhlášeny národním památníkem. Carlsbad Caverns jsou jedněmi z nejkrásnějších jeskyní, které kdy byly objeveny, proto si takovouto ochranu zaslouží. Jejich rozlehlost je pro lidskou fantazii téměř nepředstavitelná, prostory se ukrývají stovky metrů pod povrchem. Uvnitř jeskynního komplexu se nachází několik zajímavých sálů, jako je například Netopýří jeskyně, Ďáblovo hnízdo, Zelené jezero, Královniny komnaty, Královský palác nebo Velrybí chřtán. Po cestě také minete několik unikátních útvarů, kupříkladu Prst čarodějnice nebo Ledovec – ohromný balvan vážící 200 tisíc tun, který se před mnoha lety utrhnul ze stropu a zřítil. Jsou tu k vidění i geologické útvary s fantastickými jmény jako Skála věků, Chrám slunce, Totem, Zrcadlové jezero či Dvojitý dóm.

Dóm gigantů neboli Velký dóm – Vápencová komora s plochou 33 000 m2 měří na délku více než 1200 m, její šířka je 190 m a nejvyšší bod je ve výšce 107 metrů nad mořem. Dóm gigantů patří mezi největší na světě.

Bat Cave čili Netopýří jeskyně – je rozsáhlá nevyzdobená kamenitá pasáž, ve které žije většina netopýří populace. Netopýři jsou ochrannou známkou Carlsbad Caverns. V parku jich žije 17 různých druhů. Nejpočetnějším druhem je se stovkami tisíc kusů Tadarida Guánová, s rozpětím křídel cca 28 cm. Za soumraku se tu odehrává u Natural Entrance úžasné divadlo. Na 400 tisíc netopýrů vylétá z nitra podzemí. Pohybují se v hustém černém proudu, spirálovitě stoupajícím nahoru. Netopýří hejna mizí v nachově rozpáleném nebi. Je slyšet jen probouzející se večerní poušť a pravidelný šum křídel.

Jeskyně Lechuguilla – při pohledu na ní můžete mít pocit, že jste se ocitli na zcela jiné planetě

carlsbad

Nedaleko jeskyní se nachází i jeskyně Luchuguilla, která je pojmenována podle druhů Agáve rostoucí v její blízkosti. Jde o třetí nejdelší jeskyni v USA (po Mamutí jeskyni a Jeskyni klenotů). Její délka je 222,6 km, hloubka 489 m – jde tedy o nejhlubší jeskyni v USA. Jeskyně je proslulá svojí zvláštní geologií, jedinečnými krasovými formami a jejich zachovalostí. V této obří jeskyni se nachází velké množství sádrovcových a sirných usazenin. Jsou zde šestimetrové sádrovcové záclony, pětimetrová brčka, jeskynní perly a další zvláštní formace. Útvary z nejjemnějších křehkých krystalů zde tvoří nádherný podzemní chrám. Jeskyně není přístupna veřejnosti a ročně do ní smí sestoupit jen pár lidí.

Jeskyně byla objevena v roce 1986, byť se ve vchodových partiích na počátku 20. století těžilo guáno. Od světa byla izolována déle než 4. miliony let. Pro biology představuje jedinečnou přírodní laboratoř. Proč? Tisíce let staré bakterie, které se našly v jeskyni Lechuguilla jsou odolné vůči současným antibiotikům. Vědci se domnívají, že tito mikrobi by mohli objasnit některé záhady současné medicíny. Takže jeskyně Lechuguilla přinese vědcům ještě mnohá překvapení.

Jako když napadne sníh… – ve White Sands si člověk připadá jako někde na horách

V jižní části široké rozlehlé pánve Tularosa Basin leží opravdový klenot mezi všemi pouštěmi – poušť s dunami bílými jako sníh. Pánev nacházející se v nadmořské výšce okolo 1200 m.n.m. je obklopena prstencem kostrbatých hor San Andreas a Sacramento Mountains. Vysoká nadmořská výška a jižní poloha se výrazně odráží na tamním klimatu – v podobě drsné pouště. Národní památkou se White Sands (Bílé písky) z pověření prezidenta Herberta Hoovera staly 18. ledna 1933.

Písek není zajímavý pouze svou čistě bílou barvou, neobvyklé je i jeho chemické složení. Když se člověk pozorně zadívá na bílý písek, tak může v drobných zrníčkách rozpoznat drobné lesklé, často šupinkové nebo jehličkové krystalky. Z chemického hlediska se jedná o jemně rozdrobený selenit – vláknitou odrůdu sádrovce. Bílá zrnka sem byla údajně naváta především ze dna nedalekého jezera Lucero, které sestává právě z čistého sádrovce. Původně ale tento materiál přichází z okolních hor. Samy hory totiž bývaly před mnoha miliony let mořským dnem, kde se sádrovec vysrážel!

Město Roswell – dodnes je mekkou ufologů. Co se tam tenkrát stalo?

Oblast kolem města Roswell je monotónní a nehostinná. Sídla od sebe dělí velké vzdálenosti, kromě pár malých měst místní obyvatelé obývají především ranče a zemědělské usedlosti. I přesto událost, která se zde odehrála, plnila noviny po celém světě. Takzvaný „roswellský incident“, při němž došlo k údajnému zřícení kosmické lodě – UFO, přičemž trosky tohoto objektu byly nalezeny cca 127 km od zmiňovaného města. V červenci roku 1947, tedy pouhých osm dní před touto nehodou v Roswellu, pilot Kenneth Arnold, se stal očitým svědkem toho, jak se kolem hory Mount Rainer prohnalo devět lesklých objektů, které podle jeho odhadu letěly rychlostí 1200 mil za hodinu. Objekty navíc nepřipomínaly žádné známé letadlo, které by dokázalo letět ve formaci rychlostí Mach 1.5.

carlsbad

Ráno 8. července 1947 hlásaly tučné titulky místního deníku Roswell Daily: „RAAF zachytily pohyb neznámého létajícího objektu v lokalitě našeho města, přičemž byl později tento objekt nalezen na pozemku blízkého ranče. Ale již v následující den ten samý deník informuje o tom, že v žádném případě nešlo o neznámou technologii nýbrž o výškovou balonovou sondu, která byla nalezena na pozemku jednoho z farmářů“. Je přece nemožné, že by si armádní odborníci spletli létající balón s neznámou nepozemskou létající technologií. Je katalogizovaných obrovské množství různých svědků, kteří tenkrát viděli na obloze velmi podivným způsobem manévrovat zvláštní objekt, který připomínal ledacos jen ne klasické pozemské vzdušné dopravní zařízení. V současnosti přibývá důkazů o tom, že roswellské plavidlo a další zajištěné mimozemské lodě jsou v Area 51 znovu uváděny do chodu. Tyto zprávy pocházejí od bývalých vědců a zaměstnanců bezpečnostních služeb armády a vlády, kteří toto přísně tajné zkušební zařízení opustili a ve strachu o život uveřejnili své příběhy.

Roku 1991 bylo v Roswellu otevřeno Mezinárodní muzeum UFO a výzkumné centrum. Ročně navštíví toto muzeum přes 200 000 lidí. Muzeum představuje přesně to, co se roku 1947 stalo, a má obrovský úspěch. „Roswellský incident“ budí i po letech emoce právem. Skutečně je v něm mnoho podivných otazníků, které nemají jednoznačné vysvětlení…

 


Nejnovější články na našem portálu

duben 17, 2024 179
- hojnost přichází, když ji přeješ jiným lidem - hojnost přichází, když neposuzuješ tvorbu druhých...
duben 09, 2024 352
měj pevné, stabilní kořeny /stůj pevně nohama na zemi buď v proudu života /řekni ano životu/...
duben 03, 2024 2038
Medicinální nebo někdy také funkční či vitální houby, jsou specifické houby s výjimečnými účinky....
březen 23, 2024 1652
20. 3. 2024 ve 4:07 vstoupí Slunce do Berana, prvního znamení horoskopu a otevře nový roční...
březen 19, 2024 726
Studánky, jezírka, louže...- první zrcadla lidí. Ta nejpřirozenější zrcadla, která člověku dala...
březen 11, 2024 740
Tisíce let lidé věří, že postavení Slunce a planet v okamžiku narození každého jedince značně...
březen 06, 2024 970
Krystaly jsou mistrovskými díly přírody. Jejich tajuplný třpyt okouzluje člověka od nepaměti....
únor 28, 2024 1048
Snad nejpozoruhodnějším tvorem jdoucím tiše ve stopách člověka je kočka. Historie jejího vztahu s...
únor 20, 2024 1220
„Paraziti představují nejvíc zanedbaný zdravotní problém v dějinách lidstva“. – Dr. Ross Anderson,...
PODPOŘTE NAŠÍ PRÁCI A ZAŠLETE NÁM FINANČNÍ DAR, VELICE DĚKUJEME.
2201380141/2010. Pro platby ze zahraniční: FIO Banka, a.s.
IBAN: CZ7720100000002201380141

NEBO PŘES PAYPAL třeba 111,- nebo 222,- Kč

Nejčtenější články na našem portálu osobního rozvoje

16 květen 2020 2018462
Věřím, že každý se někdy zarazil nad "časem", tedy lépe řečeno nad čísly na hodinách, která na...
4 listopad 2019 515380
Taky jste si všimli, že stále více lidí hlásí různé formy intolerance nebo alergie na pšenici,...
20 září 2023 456774
Naše jméno nás representuje na veřejnosti a je do jisté míry i naší vizitkou. Každé jednotlivé...
1 prosinec 2020 292788
Nauka o číslech nebo-li numerologie je prastará opravdu zajímavá věda. Možná právě proto byla po...
28 září 2023 282280
1. Změna spánkových vzorců: nervozita, horká chodidla, přerušovaný spánek Pocit únavy po probuzení...
3 říjen 2023 272741
Byla roztěkaná, utahaná a kafe pila neúměrně rychle. Prý musí brzy jít, protože na ni doma čeká...
6 říjen 2023 259250
Ekzémy vyjadřují náš VNITŘNÍ ZÁPAS mezi tím počem toužíme, a tím co ve skutečnosti prožíváme....
13 duben 2020 250791
Pokud opakovaně vídáte čísla 11, 111 nebo 1111, je pro to důvod. Nejčastějším způsobem, jakým...
3 srpen 2019 249303
Zajímá vás, zda jste byli v minulém životě mužem či ženou nebo příčina smrti, co nás čeká po...
12 prosinec 2020 242775
Obezita znamená z mluvy naší duše nejen POTŘEBU OCHRANY, OBAL STRACHU, ale také ÚTĚK PŘED -...
30 květen 2022 240562
VYSOKÝ KREVNÍ TLAK - Duchovní příčina Vysokým tlakem trpí lidé, kteří v sobě dusí VELKÝ TLAK....
29 srpen 2021 215098
Každá myšlenka vibruje, každá myšlenka vyzařuje nějaký signál a současně přitahuje jí odpovídající...
7 leden 2018 206496
O konceptu dvojplamenů toho bylo napsáno hodně a koluje mnoho názorů a přesvědčení. Zdá se, že...
30 září 2019 188052
Mohlo by se zdát, že čísla na dveřích jsou abstraktní, kromě základní orientace nic neznamenající...
17 září 2020 186453
V dnešní době snad už neexistuje jediná žena, která by neměla nějaké "ženské problémy". Čím je to...
27 srpen 2020 184245
Většinu mužů přitahují silné ženy. Někdo si na ni troufne jiný jen tak z povzdálí kouká a...
6 prosinec 2018 176591
Jste štíhlá, cvičíte, držíte dietu, ale stále nemůžete zhubnout velké břicho ? KDE JE CHYBA? Náš...
23 září 2019 166646
"To, čím jsi, záleží na třech faktorech:na tom, co jsi zdědil, co z tebe udělalo tvé okolí a co...
25 listopad 2020 163265
Často se dva dospělí dají dohromady a jenom donekonečna přehrávají svá dětská dramata. Poměrně...
13 srpen 2022 161042
Tak jak nic v životě není náhoda, není ani náhoda, že žena porodí syna. Tím, že žena přivede na...
24 květen 2018 142678
Každý z vás jistě ví, jaký se píše rok, nyní, když dávám dohromady tento článek, jsme na sklonku...
20 červenec 2022 128130
Když muž skutečně miluje a otevře své srdce ženě, měla by žena o jeho zranitelné srdce pečovat a...
21 květen 2020 124493
OBKLAD Z JABLEČNÉHO OCTA: – Vezměte si bavlněný ručník nebo nějaký hadřík a namočte ho v...
29 červenec 2022 122444
MIGRÉNY a bolesti hlavy nebo-li náš PAPIŇÁK V HLAVĚ - DUCHOVNÍ PŘÍČINA Bolest z fyzického hlediska...