Santorini – Ostrov vulkanického původu se považuje za ztracenou bájnou Atlantidu

Toto pohádkové místo muselo vzniknout mávnutím kouzelného proutku, pomyslí si člověk, když se ocitne na ostrově Santorini. Pravda je jiná – na začátku zrození tohoto ráje bylo peklo. Ostrov Santorini, jenž je považován za ztracenou bájnou Atlantidu, je dnes totiž tím, co zbylo ze starověkého ostrova Théra po výbuchu sopky kolem roku 1500 př.n.l. Byl to podle doložitelných historických pramenů jeden z největších sopečných výbuchů v dějinách lidstva. Pro představu: jeho síla činila asi 160 tisíc hirošimských atomových pum dohromady!

Santorini je jeden z nejjižnějších řeckých ostrovů kykladského souostroví. Benátčané jej ve 13. století nazvali Santa Irena podle sv. Ireny, ale v dřívějších dobách byl ostrov znám jako Théra. Některým lidem svým tvarem připomíná podkovu, jiným zase rozevřenou čelist, která se chystá spolknout malé sopečné ostrůvky v jeho blízkosti. Každopádně geografie ostrova Santorini je velmi zajímavá a pestrá. Vnitřní stranu ostrova tvoří strmý svah vysoký až 400 metrů a na něm se jako sněhobílé čepičky vypínají malé tradiční řecké vesničky. Divokou krásu těchto míst ještě podtrhuje nádherný výhled na malé sopečné ostrůvky dole v moři i na zlatavé zapadající slunce. Fascinující pohled na západ slunce je jednou z věcí, které sem na Santorini každoročně lákají miliony turistů. Naopak na vnější straně se nachází mírný svah, klesající dolů k mořskému pobřeží, který tu dává prostor svěžímu zelenému údolí, rozlehlým vinicím i krásným plážím. Především místní odrůdy vinné révy jsou známy ve světě jako velmi lahodné a chutné a santorinské víno se těší dobré pověsti. Pokud se rozhodnete pro návštěvu Santorini, jistě váš čeká nevšední zážitek. Přivítá vás oáza klidu s neopakovatelnou atmosférou, kterou jistě stojí za to si vychutnat.

Podle řecké mytologie vznikl ostrov z hroudy země, kterou do moře hodil Eufémos

Oia

Starověká řecká mytologie mluví o stvoření ostrova Santorini jako o zázraku. Tato událost je spojena s příběhem o výpravě Argonautů, kdy Jáson a jeho společníci byli již na cestě domů, když přistáli na malém ostrově v Egejském moři a Eufémos tu měl zvláštní sen. Eufémovi, synovi Poseidona a Europy, se zdálo, že se miluje s krásnou nymfou, dcerou boha moří Tritona. Ta mu ale záhy oznámila, že je těhotná, ale bojí se to říct svému otci, který by se jistě velmi rozčílil. Potřebovala proto místo, kde by se mohla skrýt a dítě porodit. Nymfa tak poprosila Euféma, aby vzal do rukou hroudu země a hodil ji do moře. Když se Eufémos probudil, nemohl na ten zvláštní sen přestat myslet a rozhodl se, že krásnou vílu poslechne. Vzal z malého ostrůvku hromadu půdy a jakmile se s ostatními vydali na další plavbu, hodil tento kus země na otevřené moře. Najednou se před nimi jako zázrakem objevil malý ostrov, který poskytl nymfě bezpečné útočiště a ona tu porodila syna. Eufémos pojmenoval tento ostrov jako Kallisté (tedy „nejkrásnější“) a jejich společný syn dostal jméno Theras. Později se tak pro ostrov vžilo označení „Théra“.

Výbuch, který možná smetl celou civilizaci

„Avšak existuje nějaké božstvo, které má za úkol odčerpávat příliš veliké a nadměrné štěstí a promísit lidský život tak, aby nezůstal nezkalený a bylo v něm přimíšeno i nějaké zlo, a aby se zdálo, jak říká Homéros, že jsou na tom nejlépe ti, u nichž se v životě stejným způsobem střídá štěstí i neštěstí“. – Plútarchos, Životopisy slavných Řeků a Římanů II

Zhruba před 3600 lety, v pozdní době bronzové, zde došlo k jednomu z mohutných sopečných výbuchů, který následkem velké tsunami ovlivnil celé východní Středomoří v oblasti mezi Krétou, Anatolií a levantským pobřežím. O velikosti této katastrofy se vědci stále dohadují – od původních hypotéz, že se jednalo o událost srovnatelnou se zánikem Atlantidy, která na Krétě zničila minojskou kulturu, se dnes spíše přiklánějí k obrazu rychle regenerující společnosti, která byla po erupci zničená tsunami jen ve své přímořské části. Skutečnou příčinou pádu minojské kultury mohlo být ochuzené životní prostředí, odlesněné hory a erodovaná půda společně s nájezdy mykénských válečníků, dvorskými intrikami a oslabení ostrovní říše následkem celé série sopečných erupcí. V takto pojatém scénáři by výbuch Théry byl jedním, byť závažným článkem řetězu, který vedl k civilizačnímu kolapsu.

Minojská erupce na ostrově Santorini/Théra, byla pravděpodobně jednou z největších erupcí v období posledních několika tisíc let. Do vzduchu při ní bylo v jejím průběhu vymrštěno obrovské množství pemzy, sopečného popela a plynů. Její důsledky bylo patrně možné pocítit na celém světě. Přestože většina pemzy a popela dopadla poblíž vulkánu a pokryla Théru a okolní mořské dno, nezanedbatelné množství materiálu spadlo i na okolní Egejské ostrovy, dostalo se i do západního Turecka a tenké vrstvy pemzy byly nalezeny i v deltě Nilu. Výbuchu vulkánu na Théře s největší pravděpodobností předcházelo velké zemětřesení, které se mohlo opakovat i v jejím samotném průběhu, případně po skončení hlavní vulkanické činnosti. Jak toto zemětřesení, tak samotná činnost sopky mohla vyvolat vlny tsunami.

Po skončení erupce navíc ostrov zcela změnil svou topografii. Střed původního ostrova úplně zmizel, na tomto místě bylo nově jen moře. Následky erupce byly pro Théru devastující! Spad sopečného popela a jedovaté plyny musely zničit prakticky veškerou faunu i flóru na ostrově. Jediná místa, kde mohly nějaké formy života přežít, se nacházela ve větších výškách a v místech, která nebyla zasažena spadem sopečného popela (převládající směr větru na východ, tudíž západní části Therasie). Exploze za sebou v každém případě zanechala ohromný kráter, který rychle zaplnila mořská voda. Po jeho obvodu tak vzniklo současné Santorini a několik menších ostrůvků. Sopečný původ Santorini je patrný po celém souostroví, na první pohled například zbarvením pláží do černa, a dokonce i do červena.

Krásy ostrova, které musíte vidět na vlastní oči!

FIRA – Hlavní město Santorini, které je posazené na okraji impozantního útesu – Hlavní město ostrova je půvabným místem plným terasovitě stoupajících schodů, roztomilých oslíků, křivolakých uliček, modře klenutých kostelů a kavárniček na každém rohu. Hlavním rysem města je to, že vše je zde zakřivené. Fira leží osamoceně v západní části ostrova a má zajímavou polohu na samém vrcholu 260 metrů vysokého útesu. Jestliže přijedete na ostrov a chcete do města, musíte mít buď jistou dávku fyzické kondice a vyšlapat zhruba 600 kroků do prudkého svahu, nebo využít kabinovou lanovku, která je schopná přepravit do města až 680 lidí za hodinu.

Ve městě najdete archeologické muzeum Thera, které mapuje historii ostrova Santorini od nejstarších dob až po současnost. V první místnosti muzea je vystaveno několik málo prehistorických exponátů, které byly objeveny především v oblasti Akrotiri, například krásné prehistorické vázy z 20. až 17. století př.n.l. V otevřeném prostoru muzea se nacházejí četné sochy a další předměty, jakými jsou například pamětní kameny s nápisy a obrovská stará reliéfní váza. Sbírku uzavírá expozice uměleckých předmětů z helénistické a římské éry. Pozoruhodná je dokonale zachovaná mramorová socha mladé ženy, která byla nalezena v Selladě a měří 2.3 metru.

Oia

MĚSTEČKO OIA – Toto místo je názornou ukázkou kykladských staveb, kdy jsou bílé domky s modrými střechami vytesány terasovitě do skal. Mnoho z nich je přeměněno na hotely s nekonečnými bazény s výhledem na mořskou kalderu. Populární jsou tu výhledy na západ slunce, které jsou často námětem fotografií pro katalogy cestovních kanceláří. Na vaši návštěvu čekají umělecké galerie a námořní muzeum, obdiv si zaslouží ikonický větrný mlýn, nádherný kostel Panagia Platsani či zbytky pevnosti Londsa. Není divu, že Oia figuruje v několika celovečerních filmech, například ve snímku Lara Croft – Tomb Raider: Kolébka života s Angelinou Jolie.

ARCHEOLOGICKÉ NALEZIŠTĚ AKROTIRI – Jeden z velkých archeologických zážitků je návštěva minojského městečka Akrotiri z mladší doby bronzové, které zaniklo při velkém výbuchu Théry. Město staré 3600 let má ulice, piazzetty – malá náměstí a třípatrové domy s velkými okny. Podobá se tradičnímu egejskému sídlu mezi Antikou, středověkem a zhruba rokem 1960. Kulturní kontinuita středozemního světa od minojské doby až po Felliniho filmy je zde zřejmá.

KOSTEL PANAGIA EPISKOPI NEBOLI KOSTEL NANEBEVZETÍ PANNY MARIE – Je to nejstarší byzantský kostel na ostrově Santorini. Pochází z konce 11. století a nachází se ve vesnici Mesa Gonia na úpatí hory Profitis Ilias. Návštěvníci tu mohou obdivovat několik zajímavých ikon svatých. Vzácná je především ikona Panagia Glykophilousa z 12. století zobrazující výjev Panny Marie, které je kostel zasvěcen. Půdorys hlavní budovy představuje řecký kříž o délce 14 metrů a maximální šířce 11 metrů.

MAJÁK V AKROTIRI – Byl postaven v roce 1892, čímž se stal jedním z nejstarších majáků v Řecku. Z architektonického hlediska jde o stavbu bílé čtvercové věže ve výšce 10 metrů. V prvních sto letech svého života svítil pomocí benzinu a pak byl elektrifikován. Během 2. světové války byl maják odstaven a přestal fungovat. Leč v roce 1945 byl rekonstruován řeckým námořnictvem a funguje dodnes. Nachází se 5 km od centra Akrotiri, ale bohužel se sem dostanete pouze autem či taxislužbou. Maják také není veřejně přístupný a dostanete se pouze do jeho přilehlých skalisek. Odměnou vám však bude skvělý výhled do širokého okolí, kde se nachází například i sopka Santorini, zapsaná do seznamu Decade Volcanoes kvůli své potenciální nebezpečnosti. Maják Akrotiri je také oblíbeným místem pro romantické západy slunce a v okolí jsou vyhlášené restaurace nabízející bohaté plody moře, u nichž můžete strávit zbytek poklidného večera.

red beach

RED BEACH – Nejnavštěvovanější pláží ostrova Santorini je bezesporu slavná Červená pláž. Jak sám název napovídá, pláž je unikátní v tom, že je ohraničená vysokými skalisky a útesy, které jsou zabarveny do červenočerných odstínů. Pláž je pokryta vulkanickým pískem a tmavými oblázky. Red Beach se nachází na jižním pobřeží ostrova, a to asi 13 km jihozápadním směrem od hlavního města Fira.

Pokud patříte mezi nadšence, kteří sledují vývoj badatelů zabývajících se Atlantidou, neměli byste minout ostrov Théra. Podle teze řeckého archeologa Spyridona Marinatose se mohla legendární Atlantida nacházet v místech, kde právě prožívala svůj kulturní vrchol minojská civilizace. Odpůrci naopak argumentují tím, že Platón datoval zánik Atlantidy do doby asi 9000 let př.n.l. Mohlo jít také o chybu datování, která vznikla při ústním podání příběhu o zániku Atlantidy. Kromě Platóna se záhadou Atlantidy zabývali také někteří další řečtí myslitelé, jako byl Aristotelés a Plinius, kteří o existenci Atlantidy pochybovali, nebo Plútarchos a Herodotus, kteří ji naopak považovali za historický fakt. Více záznamů o tomto kontinentu je dle Edgara Cayceho ukryto v tajné komoře někde poblíž Velké Sfingy v Gíze v Egyptě. To je první složka informací, kterou tam zanechali přeživší obyvatelé Atlantidy. Druhý soubor důkazů je ukryt v oblasti Yucatanu v Mexiku. Třetí část záznamů je v samotné Atlantidě. I přes snahu vědců a nadšenců se zatím nepodařilo najít žádnou z těchto částí…ale jednou kdoví?

 


Nejnovější články na našem portálu

duben 17, 2024 131
- hojnost přichází, když ji přeješ jiným lidem - hojnost přichází, když neposuzuješ tvorbu druhých...
duben 09, 2024 345
měj pevné, stabilní kořeny /stůj pevně nohama na zemi buď v proudu života /řekni ano životu/...
duben 03, 2024 2030
Medicinální nebo někdy také funkční či vitální houby, jsou specifické houby s výjimečnými účinky....
březen 23, 2024 1637
20. 3. 2024 ve 4:07 vstoupí Slunce do Berana, prvního znamení horoskopu a otevře nový roční...
březen 19, 2024 717
Studánky, jezírka, louže...- první zrcadla lidí. Ta nejpřirozenější zrcadla, která člověku dala...
březen 11, 2024 733
Tisíce let lidé věří, že postavení Slunce a planet v okamžiku narození každého jedince značně...
březen 06, 2024 964
Krystaly jsou mistrovskými díly přírody. Jejich tajuplný třpyt okouzluje člověka od nepaměti....
únor 28, 2024 1036
Snad nejpozoruhodnějším tvorem jdoucím tiše ve stopách člověka je kočka. Historie jejího vztahu s...
únor 20, 2024 1214
„Paraziti představují nejvíc zanedbaný zdravotní problém v dějinách lidstva“. – Dr. Ross Anderson,...
PODPOŘTE NAŠÍ PRÁCI A ZAŠLETE NÁM FINANČNÍ DAR, VELICE DĚKUJEME.
2201380141/2010. Pro platby ze zahraniční: FIO Banka, a.s.
IBAN: CZ7720100000002201380141

NEBO PŘES PAYPAL třeba 111,- nebo 222,- Kč

Nejčtenější články na našem portálu osobního rozvoje

16 květen 2020 2017869
Věřím, že každý se někdy zarazil nad "časem", tedy lépe řečeno nad čísly na hodinách, která na...
4 listopad 2019 515375
Taky jste si všimli, že stále více lidí hlásí různé formy intolerance nebo alergie na pšenici,...
20 září 2023 456758
Naše jméno nás representuje na veřejnosti a je do jisté míry i naší vizitkou. Každé jednotlivé...
1 prosinec 2020 292770
Nauka o číslech nebo-li numerologie je prastará opravdu zajímavá věda. Možná právě proto byla po...
28 září 2023 282255
1. Změna spánkových vzorců: nervozita, horká chodidla, přerušovaný spánek Pocit únavy po probuzení...
3 říjen 2023 272729
Byla roztěkaná, utahaná a kafe pila neúměrně rychle. Prý musí brzy jít, protože na ni doma čeká...
6 říjen 2023 259238
Ekzémy vyjadřují náš VNITŘNÍ ZÁPAS mezi tím počem toužíme, a tím co ve skutečnosti prožíváme....
13 duben 2020 250757
Pokud opakovaně vídáte čísla 11, 111 nebo 1111, je pro to důvod. Nejčastějším způsobem, jakým...
3 srpen 2019 249271
Zajímá vás, zda jste byli v minulém životě mužem či ženou nebo příčina smrti, co nás čeká po...
12 prosinec 2020 242767
Obezita znamená z mluvy naší duše nejen POTŘEBU OCHRANY, OBAL STRACHU, ale také ÚTĚK PŘED -...
30 květen 2022 240547
VYSOKÝ KREVNÍ TLAK - Duchovní příčina Vysokým tlakem trpí lidé, kteří v sobě dusí VELKÝ TLAK....
29 srpen 2021 215086
Každá myšlenka vibruje, každá myšlenka vyzařuje nějaký signál a současně přitahuje jí odpovídající...
7 leden 2018 206486
O konceptu dvojplamenů toho bylo napsáno hodně a koluje mnoho názorů a přesvědčení. Zdá se, že...
30 září 2019 188038
Mohlo by se zdát, že čísla na dveřích jsou abstraktní, kromě základní orientace nic neznamenající...
17 září 2020 186446
V dnešní době snad už neexistuje jediná žena, která by neměla nějaké "ženské problémy". Čím je to...
27 srpen 2020 184240
Většinu mužů přitahují silné ženy. Někdo si na ni troufne jiný jen tak z povzdálí kouká a...
6 prosinec 2018 176580
Jste štíhlá, cvičíte, držíte dietu, ale stále nemůžete zhubnout velké břicho ? KDE JE CHYBA? Náš...
23 září 2019 166635
"To, čím jsi, záleží na třech faktorech:na tom, co jsi zdědil, co z tebe udělalo tvé okolí a co...
25 listopad 2020 163246
Často se dva dospělí dají dohromady a jenom donekonečna přehrávají svá dětská dramata. Poměrně...
13 srpen 2022 161036
Tak jak nic v životě není náhoda, není ani náhoda, že žena porodí syna. Tím, že žena přivede na...
24 květen 2018 142674
Každý z vás jistě ví, jaký se píše rok, nyní, když dávám dohromady tento článek, jsme na sklonku...
20 červenec 2022 128128
Když muž skutečně miluje a otevře své srdce ženě, měla by žena o jeho zranitelné srdce pečovat a...
21 květen 2020 124488
OBKLAD Z JABLEČNÉHO OCTA: – Vezměte si bavlněný ručník nebo nějaký hadřík a namočte ho v...
29 červenec 2022 122436
MIGRÉNY a bolesti hlavy nebo-li náš PAPIŇÁK V HLAVĚ - DUCHOVNÍ PŘÍČINA Bolest z fyzického hlediska...