Magazín BIOOO:  VZHŮRU DO OPALOVÁNÍ S ROSTLINNÝMI OLEJI

Protože léto už je za rohem a denní teploty se během dne už dostávají ke třicítce, snad každého z nás to láká vyjít ven a vystavit svou pokožku slunečním paprskům, které stále nabývají na síle. Se zvyšujícími se teplotami nás to bude k opalování lákat čím dál častěji. To s sebou samozřejmě nese riziko spálení kůže. Proto je dobré nepodceňovat ochranné nátěry. Co protentokrát vsadit na některý z rostlinných olejů, který vaší pokožce nejen poskytne kvalitní péči, ale také má přirozený UV faktor? Určitě ale mějte na paměti, že přírodní oleje po nějaké době oxidují, a jejich ochranné účinky se tak snižují. Ujistěte se také, že kupujte kvalitní produkt od ověřené značky.

S OPALOVÁNÍM OPATRNĚ

Některé rostlinné oleje mají SPF dostatečně vysoké na to, abyste s nimi mohli bez obav nahradit opalovací krém či mléko. Než se ale vydáte chytat bronz, i tady pamatujte na zásady zdravého opalování a nepodceňujte možná rizika. Určitě se, pokud možno, vyhněte přímému slunci mezi 11. a 15. hodinou, kdy jsou paprsky nejsilnější. Pokud v tuto dobu na slunci pobýváte, pak si určitě nezapomeňte vzít nějakou pokrývku hlavy, abyste předešli úžehu.

Při pobytu na slunci nezapomínejte na citlivé části těla, jako jsou uši, nos nebo krk, jež se snadno spálí, a dopřejte jim extra porci ochranného prostředku. Pozorní buďte i v případě, že máte pigmentové skvrny, které často vznikají právě jako důsledek nadměrného slunění. Až se tedy budete mazat přípravkem na opalování, těmto místo věnujte zvýšenou péči.

Pamatujte také na to, že ani olejem se nestačí namazat jen jednou denně. Platí nejen již mnoho opakované pravidlo, že ochranné prostředky smývá voda, ale i to, že ochranné filtry se rozkládají během několika hodin působením tepla. A ještě jedna rada na závěr – snažte se mít co nejméně nalíčenou pleť, abyste předcházeli ucpání pórů, a nepoužívat těžké parfémy s alkoholem, protože to často vede k podráždění pokožky.

OLEJ Z PŠENIČNÝCH KLÍČKŮ

Dalším pánem na holení je olej z pšeničných klíčků, jenž je nejen výbornou potravinou představující bohatý zdroj vitaminů, minerálů a nenasycených mastných kyselin. Najdete v něm zejména velké množství vitaminu E a omega-3 mastných kyselin, které chrání buňky před předčasným stárnutím. Tento olej nejvíce sedne suché až popraskané pokožce, které pomáhá navracet vláčnost a zjemňuje ji, a je vhodný také pro tu zralou, kterou krásně vyživuje. Určitě se mu ale vyhněte v případě, že máte problematickou pleť, protože patří mezi komedogenní oleje.

Olej z pšeničných klíčků je ale i výborným společníkem při cestách za sluncem. Jeho ochranný faktor se údajně pohybuje kolem 20, což je do našich zeměpisných šířek zcela dostačující. Také tento olej můžete použít současně jako péči po opalování. Výborně regeneruje suchou pokožku a zvláčňuje ji. Je vhodný také v případě, že jste se na sluníčku vystavovali bez ochrany. Spálenou pokožku pomáhá revitalizovat a podpoří její hydrataci.

AVOKÁDOVÝ OLEJ

Uvádí se, že avokádový olej může mít SPF až 15. Ve skutečnosti ale tato hodnota může klesnout až pod desítku, to pak záleží na kvalitě zpracování. Jeho užití je tak vhodné spíše ve dnech, kdy sluníčko příliš nepálí. Avokádový olej se řadí do olejů se střední komedogenicitou, takže pokud vás trápí akné, obličej si s ním raději moc nemažte, pokud nechcete nic riskovat. Ovšem spoustě pletí se sklony k ucpávání pórů dělá dobře. Na zbytku těla vám ale žádnou škodu nenapáchá.

Na druhou stranu obsahuje značné množství vitaminů a dalších výživných látek, které udělají vaší pokožce dobře. Avokádový olej se pak hodí zejména pro suchou pokožku. Pomáhá jí dodávat hydrataci, podporuje její elasticitu a působí jako výborný antioxidant. Jeho použití se také doporučuje pro regeneraci povadlé a ochablé pleti, a to zejména v okolí očí. A pokud vám lahvička avokádového oleje po létě zbyde, můžete si ho schovat na zimu, protože pokožku skvěle ochrání před působením mrazu či větru.

SÓJOVÝ OLEJ

Kvalitní sójový olej má údajně SPF kolem 10, což sice není moc, ale pokud máte pokožku, která se na sluníčku povětšinou nespálí, tak si s ním klidně vystačíte. Pokud jste majiteli mastné pleti se sklonem k tvorbě nedokonalostí, ani tento olej pro vás možná nebude tím pravým, protože je středně komedogenní. Můžete ho ale zkoušet v malých dávkách, a třeba vám zrovna sedne.

Ani sójový olej ale nemusíte používat jen na opalování. Je vhodný i k masážím a ke každodenní péči o pleť. A jaká pokožka z něj bude nadšená? Především suchá nebo ekzematická. Sójový olej jevýborným zdrojem lecitinu, provitaminu A či vitaminu E. Má zjemňující a změkčující účinky, navrací pleti pružnost a chrání je před vysoušením. V případě, že vás trápí ekzém, navrátí sójový olej vaší pokožce vláčnost a poradí si se šupinkami i drobnými prasklinami.

DALŠÍ ROSTLINNÉ OLEJE S SPF

Výše uvedené oleje nejsou jedinými, které mají přirozený ochranný faktor. Jejich SPF se ale pohybuje mezi 2 a 10, takže jsou vhodné spíše jako péče o rty, kterým stačí nižší ochrana než zbytku těla. Oleje jako sójový, kokosový, makadamiový, mandlový, jojobový nebo sezamový pak můžete použít nejen na pusinku, ale také jimi rozmazlovat pokožku po návratu z pláže. Všechny tyto oleje zklidní podráždění či začervenání, podporují regeneraci pleti a pomáhají udržet její přirozenou pevnost a pružnost.

Zdroj: Převzato z Magazínu BIO obchodu BIOOO.CZ