AROMATERAPIE A PĚT ELEMENTŮ – LÉTO

Léto patří ohnivému elementu. Stejně jako stoupají teploty venku, probouzí se v nás element ohně. Záleží na tom, zda jej necháme spálit nás nebo jej udržíme tak, abychom netrpěli zimou a dobře nám sloužil. Je to stejné v životě i s prací s aromaterapií a pěti elementy. Mysleli jste si, že je to hloupost? Uvidíte, že pokud s nimi naučíte zacházet a porozumíte vztahům mezi nimi, váš život bude daleko zajímavější.

Aromaterapie a tradiční čínská medicína si více než rozumí. Vůně ovlivňují náš limbický systém, pracují s našimi emocemi, dokáží utišit, povzbudit i odblokovat. Éterické oleje působí energeticky, a proto jsou tak neuvěřitelně barvité, mají velikou škálu různých použití a dá se s nimi kvalitně pracovat i tam, kde se cítíme ztracení. Stačí se jen zajímat o to, jaké éterické oleje jsou pro nás vhodné (s ohledem na zdravotní stav). A následně si zvolit vhodné kombinace, které pomohou zlepšit zdraví mysli i těla. Nepoužívejte však jeden éterický olej déle než půl roku, protože pak hrozí, že na vás přestanou fungovat jeho léčivé účinky.

Jak v aromaterapii, tak v nauce o pěti elementech se pracuje s energiemi, které ovládají člověka, a s éterickými oleji je můžeme bezpečně a účinně posilovat, oslabovat nebo harmonizovat. Při opatrném používání nemají esence žádný negativní vedlejší efekt na vnější ani vnitřní orgány. Neutlumují naši pozornost, nejsme po nich zmatení, dokážeme reálně vnímat a prohlubují v nás sebepoznání.

SRDCE A TENKÉ STŘEVO PODLE TČM

Meridiány srdce a tenkého střeva mají spojitost s červenou barvou a ohněm. Tyto meridiány regulují činnost krevního oběhu, vylučování a také náš psychický stav. Emocemi tohoto cyklu jsou radost a smutek, zvukem je to smích a chutí hořkost. Je to doba růstu, květu a tepla. Meridián srdce ovlivňuje činnost cév a krevního oběhu a skrze něj také hormonální funkce. Jeho stav se viditelně projevuje na obličeji. Oheň je výrazovým prostředkem životní energie čchi.

Centrálním meridiánem elementu ohně je srdce - sídlo vědomé mysli (šen). Meridián srdce ukazuje na naši přitažlivost a schopnost sebenaplnění. Pomáhá nám rozpoznat to, co je skutečně důležité či může být smyslem našeho života, dodává pocit radosti. Řídí myšlení, představivost, intuici, paměťové schopnosti. Z něj vychází všechny emoce a veškerá aktivita ducha. Výraz “šen” znamená mysl. Srdce udržuje rovnováhu mezi našimi orgány. Je-li naše srdce šťastné a zaplavené harmonickými myšlenkami, je v rovnováze i naše psychika. Není-li tomu tak, stáváme se popudlivými a pod tlakem se naše emoční rovina přesune do stavu nervozity. Pokud jsme ztratili radost ze života, stáváme se apatickými.

Jak poznáte, že se něco děje s vaším srdcem, krevním oběhem a tenkým střevem?

Vyvážený element ohně v těle vede člověka k hladké představivosti, uskutečňování vizí, uvádění přání do praxe a seberealizaci. Lidé s nedostatkem nebo převahou ohnivého elementu naopak upadají do depresí anebo se stávají popudlivými, snadno se rozruší, nestojí na pevném základu sebevědomí. Je u nich narušena sebeláska anebo se naopak stávají egoistickými a neumí pracovat s druhými lidmi, ztrácejí vlastní identitu a nastupuje u nich neochota se dělit a absence soucitu. Společným jmenovatelem nerovnováhy elementu ohně je úzkost.

Emocionální stavy, které jsou úzce spojeny s meridiánem srdce - potlačená radost a nedostatek smíchu v životě, se velmi dobře léčí s pomocí esenciálních olejů. Lze jimi úspěšně srovnat nebo vymazat psychické bloky, o kterých třeba ani nevíme. Nevyvážený element ohně v těle spouští problémy se srdečním rytmem, bušení srdce, noční pocení, člověk se velmi snadno zpotí i při sebemenší námaze, je bledý v obličeji, citlivý na chlad a teplo, má často žízeň, objevují se bolesti v okolí srdce, žloutne mu oční bělmo, objevují se potíže s centrálním nervovým systémem a krevním oběhem. Problém s meridiánem tenkého střeva se projevuje ve formě žloutenky, bolestí kloubů, nemocí uší a očí, závratěmi, otoky, bolestmi v podbřišku.