Vendula Kociánová: Zahoď ten makeup!!!

„Pokud má dívka akné, neměla by chodit na slunci, protože se jí udělají pigmentové skvrny. „ Řekla mi lékařka v jednom renomovaném kosmetickém centru.

„Aha, a jak by měla pleť ošetřit?” Zeptala jsem se bezradně.

„Rozhodně namazat vysokým faktorem a okamžitě dát makeup.” OMG….pomyslela jsem si. 

Kromě vztahových otázek se mě občas ptáte i na téma pleť. Co máte dělat, abyste neměly akné.

Já vám odpovídám, že péče o pleť je komplexní a dlouhodobý systém odbourávání kousek po kousku všeho, co v mém těle a mysli není v harmonii.

Jak jsem na tom já

Já mám nejlepší pleť, co jsem kdy v životě měla, hladká, čistá, pouze s občasnými hormonálními změnami, které se už však velmi rychle mění. Ale hlavně. Má pleť se razantně změnila, když jsem přestala používat makeup.

Reklamní svět, a jak vidíte i svět lékařské dermatologie, se nás snaží, kdo ví proč, přesvědčit, že makeupy jsou pro naši pleť bezpečné a o co víc, ochraňují pleť před vnějšími vlivy!

A teď ruku na srdce. Kolik z vás si skuteně kupuje kvalitní, drahé makeupy, u který si je jistý obsahem složení?

Většina kosmetických běžně dostupných výrobků se vyrábí z ropy a technických olejů. Poznáte to tak, že obsahuje propyl glycol a petrolatum. Zní to hezky, že? Koho by napadlo, že jsou to komponenty testované na hrubou nepropustnost kůže. A přesto, i když nepropustnost téměř zaručují se běžně přidávají do kosmetických výrobků a výrobků pro malé děti. (Info: Xana Bati)

Jak se má pleť vyvíjela

Pleť nám svými vráskami, povadlostí, hrubostí i akné dáva najevo, co v těle není v souladu. Stojím si za tím, že prvním krokem ke zlepšení pleti je změna stravy a očista střev. Já sama jsem žádnou razantní očistu střev nikdy nedělala, pak je však proces čištění trochu delší. Zjistila jsem, že mám alergii na lepek a laktózu. Už samotné vyloučení těchto, složitých a nestravitelných součástí našeho jídelníčku, způsobilo, že se mé střevo začalo udzravovat a zánět, který ztenčoval střevní stěnu mizel.

Stále to však nebylo ono. Hojně jsem si zakrývala své nedostatky korektory a velkými vrstvami makeupu. Když jsem se zamilovala do svého přítele, styděla jsem se za svou pleť a její nedokonalosti. Čím více jsem však na své pleťové defekty upoutávala pozornost, tím se zvětšovaly. Než nastal ten zlom…

Zlomový bod

„Co to máš na té puse?” Bože, hambou bych se propadla, co tím myslí? Ten beďar, nebo tu lepkovou kopřivku nebo tam mám nějaký nevytrhnutý chlup?

„Čím si to patláš, miláčku? Přestaň to používat, ta pleť nemůže dýchat. Pak se zlobíš na svoje pupínky a přitom jim jen pomáháš. Nepoužívej to, miluju tě takovou, jaká jsi a miluju tě i s pupínkama.„

Tohle jsem potřebovala slyšet. Že jsem milovaná taková, jaká jsem a že člověk po mém boku, pro kterého chci být nejkrásnější na světě se nenechá odradit ani otřesnými pupínky. A věřte, že jsem fakt měla pocit, že je to to nejhorší trápení v mém životě, protože se vším ostatním jsem si poradila. S tímto ne.

Sci-fi

Jakkoli to znělo jednoduše, bylo pro mě velmi těžké makeup odložit. Měla jsem pocit, že mě dělá krásnou (haha, ty vrstvy na slunci vůbec nevypadaly sexy a vložit někde fotku bez filtrů a retuše..nikdy!). Nechtěla jsem, aby mé okolí vidělo, jak jsem plná boláčků. Pomalu jsem sbírala odvahu a začala makeup odhazovat doma.

Podpora byla důležitá

Můj milovaný mě v přijetí sebe velmi podporoval, a protože viděl, jak je to pro mě těžké, snažil se mě chválit. 
Co mu nikdy nezapomenu byl nápis přilepený na zrcadle:

„Miluji tvou odvahu, kterou každý den prokazuješ. Jsi nádherná Žena.”

Co se dělo s pletí dál?

Postupně jsem sbírala odvahu a svou flekatou pusinu jsem začala ukazovat i venkovnímu světu. Byl to ohromný pocit svobody, ale nebylo to zadarmo, musela jsem se překonávat asi nejvíce v životě. Nic (a to jsem neměla úplně obláčkový život), pro mě nebylo tak těžké, jako tohle.

V prvé řadě pleť velmi brzy, do pár dní změnila strukturu. Jak mohla volně dýchat (na pupínky jsem si jen ťupla trošku očního jemného korektoru, jinak byla volná) zjemnila se a změkla. Pupínky, které se ještě vlivem dočišťování objevovaly se začaly velmi rychle hojit, ne jako dřívě, několik týdnů. Póry se zatáhly a postupem času se akné přestalo dělat úplně. Změnilo se promaštění pleti a sjednotila se barva. Už jsem nebyla zeleno modrá, ale krásne přirozeně zbarvená.

Dnes, když si představím, že bych si třeba na natáčení měla dát makeup, tak se mi úplně obrací kufr. Zatím všechna focení i kamery dávám tak jak jsem. Už se nepatlám. Dýchám. Obličej je veliká část kůže, která ovlivňuje termoregulaci celého těla. Tím, že může dýchat, je navracena přirozenost a harmonie pro celé tělo. 

Zkuste to. Stojí to za to. Nevzdávejte se.


Autorka: Vendula Kociánová http://www.vendulakocianova.cz

Vendula KociánováNavádím ženy i muže k vlastní podstatě. Aby bez kouzel a čar dokázali hnout se svým životem, tak jak jsem to dokázala já. Mnohdy jsou ty nejjednodušší cesty nejhůře viditelné. Život sám je velmi snadný a jednoduchý, pokud to tak chceme. O nic se nemusíme snažit, protože vše je nachystáno, jen se položit do proudu a nechat se nést. Ukazuji lidem, že hmota a duchovní růst jsou velmi úzce spjaty a že vše začíná od lásky k sobě samému. Kdo se bojí, ten ať stojí.

Článek smí být šířen a kopírován jen se souhlasem AUTORKY. Portál Příznaky transformace TV má osobní souhlas autorky k jeho uveřejnění. Budeme rádi, když tento článek budete šíit na sociálních médiích sdílením. K tomu použijte v záhlaví článku tlačítko sdílet.