Pelyněk pravý (Artemisia absinthium) – Dobrý sluha, ale i zlý pán

„Bývá označován za nežádoucí plevel nebo také za vynikající léčivou bylinu. Můžete si vybrat. A sami případně zakusit jeho léčivou sílu“.

Tato bylina je známa pod názvy absint, bylinná múza pařížských impresionistů, bylina sv. Jana, černobýl, hořký peluň, chlebníček, pelun, pelunka, peluň hořká, permutejček, stříbrník hořký nebo stříbrník velký. Pelyněk pravý je aromatická, stříbřitě plstnatá trvalka. Rostlina vytváří až 1 m vysoké trsy, kvetoucí mnoha drobnými žlutými kvítky. Tato bylina obsahuje velké množství účinných látek, z nichž mnohé se vyznačují výraznou hořkou až trpkou chutí. Její jméno Artemisia je odvozeno od jména řecké bohyně Artemis. Při slavnostech této bohyně (a bohyně Diany) se připravovala jídla kořeněná pelyňkem, podávaly se hořké pelyňkové nápoje. Ty podporovaly chuť k jídlu, ale jejich užití mělo i rituální smysl. Do člověka přecházela část sil a schopností velké bohyně.

Pelyněk jako součást magie a pověr

První písemné zmínky o pelyňku nacházíme dokonce v Bibli. V kontextu biblických textů představoval pelyněk pohromu, prokletí, neštěstí nebo vyjadřoval nespravedlivost údělu. V Novém zákoně můžeme číst:

„Zatroubil třetí anděl a zřítila se z nebe veliká hvězda hořící jako pochodeň, padla na třetinu řek i na prameny vod. Jméno té hvězdy je Pelyněk. Třetina vod se změnila v pelyněk a množství lidí umřelo z těch vod, protože byly otráveny."

Řekové a Římané to viděli jinak. Hippokrates pelyněk doporučoval proti žloutence a revmatismu. Pythagoras jej předepisoval při žloutence, anémii, revmatismu a menstruačních bolestech. Římský vědec Plinius starší jej v 1. st.n.l. nazýval výrazem apsinthium a poznamenal, že je pro něj připomínkou skutečnosti, že i sláva má svoji hořkou stránku. Doporučoval jej jako elixír mládí a jako lék proti dýchacím potížím.

Hlavní historické léčebné použití pelyňku zmiňuje už Ebersův papyrus z roku 1552 př.Kr. Hovoří se zde i o pelyňku jako o jedinečném prostředku pro „vyhánění“ cizopasníků z těla, především střevních parazitů (škrkavek, roupů a tasemnic). V anglickém názvu pelyňku se tento význam udržel dodnes – Wormwood (worm = dřevo, wood = červ).

Podle pověr účinnost pelyňku zvyšuje úplněk.

  • Keltové používali pelyňkové vykuřovadlo o svátku Samhain.
  • Dokonce již v pravěkých hrobech v Iráku se našel pelyněk, který zřejmě nějak souvisel s kultem mrtvých.
  • Germánským ženám byl pelyněk pomocníkem při porodu, protože usnadňoval dítěti přechod z onoho světa na tento.
  • Obdobně byla tato bylina nápomocna himalájským šamanům při astrálním cestování. Vtírání rostlinné šťávy nebo vykuřování pelyňkem šamana chránilo před nežádoucí pozorností démonů.
  • Staré čarodějnické knihy tvrdí, že je-li pelyněk spalován na hřbitově, donutí duše zemřelých, aby promluvily, sloužil tedy jako nekromantické kuřidlo.
  • Ratolest pelyňku spálená o svatojánské noci zajistí ochranu před zlem po celý následující rok. Nejúčinnější je se rostlinou na chvíli opásat a pak ji hodit do svatojánského ohně.

Bylina, která pečuje o zdravý žaludek, zažívání a dobré trávení

Pelyněk pravý má výrazně hořkou chuť, která nás může při prvním užití zaskočit. Vždyť ne nadarmo se říká „hořký jako pelyněk“. V ájurvédské, čínské a tradiční evropské medicíně mají hořké látky již po staletí své pevné místo. Lidové rčení dokonce říká: „Dobrý lék musí chutnat hořce, jinak je k ničemu“.

Úryvek z Českého herbáře z kapitoly Pelyněk z roku 1899: Pelyněk všech druhů vůbec užívá se proti padoucnici, zvláště u dětí a dívek dospívajících, též u žen, kdy přestává čmýra, proti šlemu při katarrhu, též v žaludku, trpí-li zažívání. Dává se ve způsobě prášku 2krát denně. Údy slabé sílí, natíráme-li je pelyňkem, heřmánkem a šalvějí ve víně vařenými. Dětem, jimž rostou zuby, dává se thé – odvar pelyňku. Obkladky, lázně pelyňkové účinkují dobře při dně a hostci.

Pelyněk se považuje za bylinu, prospěšnou pro náš žaludek a celý trávicí trakt. Podporuje trávení, zmírňuje křeče, odstraňuje plynatost a nadýmání. Rovněž může pomoci při otravě potravinami. Pročišťuje tlusté střevo, zbavuje ho parazitů jako hlístice a podporuje vylučování žaludečních kyselin. Pomáhá i při léčbě mnoha onemocnění trávicí soustavy – jater, žlučníku anebo dvanácterníku. Díky antibiotickým účinkům pelyněk zmírňuje horečku, bolest a jeho antiseptické účinky zase likvidují bakterie, viry a parazity. Nejnovější studie, která byla uvedena v magazínu Life Sciences píše, že léčivá složka této bylinky dokáže zničit v kombinaci se železem až 98 % rakovinných buněk, aniž by napadla ty zdravé! Tento poznatek má prý v budoucnu kompletně změnit léčitelské postupy při zákeřné nemoci.

Důležité! Maximální jednorázová dávka pelyňku nesmí překročit 1 g, denní pak 3g byliny. U pelyňku je třeba pečlivě dodržovat maximální dávky a užívat ho s opatrností, respektive by se měl užívat pouze akutně nebo krátkodobě. Látka thujon (obsažená v této rostlině) je totiž ve vyšších dávkách velmi toxický pro játra a nervovou soustavu. Předávkování může vést k poškození nervové soustavy, svalovým křečím, snížení smyslového vnímání nebo poruchám intelektu.  Pelyněk nesmějí v žádném případě užívat těhotné a kojící ženy, neboť bylina má abortivní účinky (vyvolává potrat).

Absinth – Nápoj opředený mnohými pověrami, které jej proměňují v zakázané ovoce

„Po první sklence vidíte věci tak, jak je chcete vidět. Po druhé je vidíte takové, jaké nejsou. Nakonec je spatříte takové, jaké skutečně jsou, a to je ta nejpříšernější věc na světě!“ – Oscar Wilde

Absint, nebo také absinth (francouzsky absinthe) často označován jako „Zelená víla“ – „La Fée Verte“, je alkoholický nápoj, který se vyrábí z tzv. svaté trojice, tedy z pelyňku pravého, anýzu a fenyklu obecného.

Slovo absint je nejspíše odvozeno z řeckého slova Absinthion (nepitelný), pravděpodobně kvůli jeho hořké chuti. Skoro každý ví, že jej pili malíři Degas, Manet, van Gogh nebo Picasso, a literáti jako Verlaine, Rimbaud, Wilde a Heminqway. Jedná se o nápoj, jenž je zastřen v hávu temnoty a zatracení, slibující stavy excitovaného vědomí, a v pozdějších stádiích blahé nevědomosti. Je to však podstata toho, co absint nabízí a může nabídnout? Skrývá se jeho krása pouze v mýtech a pověrách? Nejspíše nikoliv, ačkoliv je nutné si přiznat, že právě ty většinu pijáků k absintu a zájmu o něj poprvé přivedly. Už samotný fakt, že byl absint ve většině západního světa zakázaný, mu propůjčuje zvláštní atraktivitu.

Klasická historie absintu, tehdy ještě stále jakožto léčivého tonika, začíná ve Švýcarsku ke konci 18. století. Podle nejznámější legendy byl stvořitelem doktor Pierre Ordinaire v roce 1792, tedy krátce po Francouzské revoluci, během cest po Val de Travers. Nicméně absint stále nebyl alkoholický nápoj, nýbrž všelék, který se doporučoval na epilepsii, dnu, ledvinové kameny, bolesti hlavy, střevní parazity, ale i koliku. Legenda je ovšem pouze částečně pravdivá. První manufaktura na výrobu nápojů blížící se absintu existovala již v roce 1750, pravděpodobně i dříve, v Neuchatelu, kde jej vyráběly sestry Henriovy, které měly tak nápoj vyrábět dávno před Ordinariovým příjezdem do Val de Travers. Nejstarší dochované zmínky o absintu jako o alkoholickém nápoji leží u Abram- Louise Perrenouda, švýcarského lihovarníka z údolí Val de Travers z vesničky Couvet, který si kolem roku 1794 zaznamenal do diáře první recept absintu.

V roce 1805 absint konečně pronikl do Francie, kde se těšil velké obliby. Ze začátku především proto, že byl používán francouzskou armádou v Alžíru jako prostředek bránící před úplavicí, bakteriemi a dalšími nemocemi. S návratem vojáků do Francie přicestovala i velká obliba absintu. Ti si totiž nápoj ve službě velmi oblíbili, a tak jej okamžitě po návratu i vyžadovali. Šíření ve zbytku společnosti pak už bylo jen otázkou času. V roce 1869 bylo v Paříži 35 000 barů, náleven a kabaretů a téměř v každém z nich se okolo páté hodiny odpolední držela „zelená hodinka“ – „L´ Heure Verte“, tedy chvíle, kdy se statisíce lidí zastavilo na skleničku „zelené víly“. V roce 1874 se ve Francii vypilo 700 000 litrů absintu, v roce 1910 neuvěřitelných 36 000 000 litrů! Sklenice absintu stála v pařížském pouličním baru 15 centimů, což byla třetina ceny veky francouzského bílého chleba.

Traduje se, že absint má halucinogenní účinky, údajně díky thujonu – látce, která se získává macerací pelyňku. Tento mýtus byl ale později vyvrácen. I přesto byl i dlouho poté v některých zemích zakázán. Za vedlejší účinky spíše mohla modrá skalice, jíž se v době neexistence dnešních „éček“ levnější varianty nápoje dobarvovaly. V Československu, potažmo České republice, nebyl absint nikdy zakázán. Naopak se zde rozvířily živé diskuse ohledně české absintové tradice a kvalitě specifického českého absintu, někdy nazývaného bohémským. O tom ale až někdy příště…


Nejnovější články na našem portálu

duben 24, 2024 55
Po tisíciletí většina kultur považuje dotek za něco přirozeného a léčivého. Prakticky všechny...
duben 21, 2024 186
19. 4. 2024 v 16:00 vstoupí Slunce do Býka, který zpomalí naši aktivitu, abychom si mohli...
duben 17, 2024 349
- hojnost přichází, když ji přeješ jiným lidem - hojnost přichází, když neposuzuješ tvorbu druhých...
duben 09, 2024 385
měj pevné, stabilní kořeny /stůj pevně nohama na zemi buď v proudu života /řekni ano životu/...
duben 09, 2024 314
„V podzemí zůstává duch místa, a to i přesto, že kouzlo města nad zemí se často pomalu vytrácí a...
duben 03, 2024 2076
Medicinální nebo někdy také funkční či vitální houby, jsou specifické houby s výjimečnými účinky....
duben 02, 2024 344
Místa záhadná, tajemná či obestřená jistým mystickým nebezpečím přitahovala pozornost člověka...
březen 27, 2024 412
Mnoho lidí věří, že jednorožci existovali. Někteří jsou dokonce přesvědčeni, že žijí někde mimo...
březen 23, 2024 1707
20. 3. 2024 ve 4:07 vstoupí Slunce do Berana, prvního znamení horoskopu a otevře nový roční...
březen 19, 2024 777
Studánky, jezírka, louže...- první zrcadla lidí. Ta nejpřirozenější zrcadla, která člověku dala...
březen 11, 2024 776
Tisíce let lidé věří, že postavení Slunce a planet v okamžiku narození každého jedince značně...
březen 08, 2024 3043
Počátky Mezinárodního dne žen sahají do Spojených států amerických poloviny 19. století. V roce...
PODPOŘTE NAŠÍ PRÁCI A ZAŠLETE NÁM FINANČNÍ DAR, VELICE DĚKUJEME.
2201380141/2010. Pro platby ze zahraniční: FIO Banka, a.s.
IBAN: CZ7720100000002201380141

NEBO PŘES PAYPAL třeba 111,- nebo 222,- Kč

Nejčtenější články na našem portálu osobního rozvoje

16 květen 2020 2021476
Věřím, že každý se někdy zarazil nad "časem", tedy lépe řečeno nad čísly na hodinách, která na...
4 listopad 2019 515407
Taky jste si všimli, že stále více lidí hlásí různé formy intolerance nebo alergie na pšenici,...
20 září 2023 456832
Naše jméno nás representuje na veřejnosti a je do jisté míry i naší vizitkou. Každé jednotlivé...
1 prosinec 2020 292854
Nauka o číslech nebo-li numerologie je prastará opravdu zajímavá věda. Možná právě proto byla po...
28 září 2023 282375
1. Změna spánkových vzorců: nervozita, horká chodidla, přerušovaný spánek Pocit únavy po probuzení...
3 říjen 2023 272766
Byla roztěkaná, utahaná a kafe pila neúměrně rychle. Prý musí brzy jít, protože na ni doma čeká...
6 říjen 2023 259312
Ekzémy vyjadřují náš VNITŘNÍ ZÁPAS mezi tím počem toužíme, a tím co ve skutečnosti prožíváme....
13 duben 2020 250959
Pokud opakovaně vídáte čísla 11, 111 nebo 1111, je pro to důvod. Nejčastějším způsobem, jakým...
3 srpen 2019 249467
Zajímá vás, zda jste byli v minulém životě mužem či ženou nebo příčina smrti, co nás čeká po...
12 prosinec 2020 242800
Obezita znamená z mluvy naší duše nejen POTŘEBU OCHRANY, OBAL STRACHU, ale také ÚTĚK PŘED -...
30 květen 2022 240622
VYSOKÝ KREVNÍ TLAK - Duchovní příčina Vysokým tlakem trpí lidé, kteří v sobě dusí VELKÝ TLAK....
29 srpen 2021 215120
Každá myšlenka vibruje, každá myšlenka vyzařuje nějaký signál a současně přitahuje jí odpovídající...
7 leden 2018 206572
O konceptu dvojplamenů toho bylo napsáno hodně a koluje mnoho názorů a přesvědčení. Zdá se, že...
30 září 2019 188152
Mohlo by se zdát, že čísla na dveřích jsou abstraktní, kromě základní orientace nic neznamenající...
17 září 2020 186468
V dnešní době snad už neexistuje jediná žena, která by neměla nějaké "ženské problémy". Čím je to...
27 srpen 2020 184264
Většinu mužů přitahují silné ženy. Někdo si na ni troufne jiný jen tak z povzdálí kouká a...
6 prosinec 2018 176612
Jste štíhlá, cvičíte, držíte dietu, ale stále nemůžete zhubnout velké břicho ? KDE JE CHYBA? Náš...
23 září 2019 166683
"To, čím jsi, záleží na třech faktorech:na tom, co jsi zdědil, co z tebe udělalo tvé okolí a co...
25 listopad 2020 163320
Často se dva dospělí dají dohromady a jenom donekonečna přehrávají svá dětská dramata. Poměrně...
13 srpen 2022 161066
Tak jak nic v životě není náhoda, není ani náhoda, že žena porodí syna. Tím, že žena přivede na...
24 květen 2018 142718
Každý z vás jistě ví, jaký se píše rok, nyní, když dávám dohromady tento článek, jsme na sklonku...
20 červenec 2022 128153
Když muž skutečně miluje a otevře své srdce ženě, měla by žena o jeho zranitelné srdce pečovat a...
21 květen 2020 124514
OBKLAD Z JABLEČNÉHO OCTA: – Vezměte si bavlněný ručník nebo nějaký hadřík a namočte ho v...
29 červenec 2022 122463
MIGRÉNY a bolesti hlavy nebo-li náš PAPIŇÁK V HLAVĚ - DUCHOVNÍ PŘÍČINA Bolest z fyzického hlediska...