Elvis Presley životopis

Elvis Aaron Presley se narodil 8.ledna 1935 v Tupelu, ve státě Mississippi v USA) jako dvojče dříve narozeného Jesse Garona, který se ovšem narodil již mrtvý. Rodiče Gladys Presley a Vernon Presley pocházeli z velmi chudých poměrů, tzv WHITE TRASH ve volném překladu bílý odpad, což je americký ekvivalent pro největší chudinu bílé pleti. Ačkoliv Elvis později popíral jakékoliv náznaky dřívější chudoby ( „ Vždy u nás bylo jídlo, vždy jsme měl v čem chodit“) ve skutečnosti byla situace u Presleyových velmi špatná, obzvláště když byl Vernon v květnu 1938 odsouzen k dvouletému žáláři za padělání směnky a rodina se musela vystěhovat z bytu pořízeného na splátky. Právě v této kritické době, kdy Gladys s malým Elvisem putovala po celé rodině, vznikla nepřirozená Elvisova fixace na svou matku.

V roce 1945 se Elvis zúčastnil pěvecké soutěže s písní „ Old Shep“ a opět je zde nutné popřít tvrdící legendu, že malý zpěvák tuto soutěž vyhrál. Ve skutečnosti skončil pátý. Rok na to dostává ke svým 11. narozeninám svou prví kytaru. Základní akordy naučil Elvise strýc Vester. Hlavním zdrojem výuky se však pro budoucího krále rock and rollu stal pravidelný poslech bluesových a country nahrávek, díky kterým si Elvis vypiloval bezchybný hudební sluch, V roce 1948 se rodina přestěhovala do Memphisu s vyhlídkou na lepší budoucnost. Díky tomu, že byl Elvis hodně plachým chlapcem, který byl navíc velice vázaný na matku, stal se ve škole také terčem šikany a pošklebků. Elvis zde neměl mnoho přátel, ale hudba ho očarovala natolik, že mu plně vynahradila absenci běžných klukovských zážitků. V roce 1950 začal pravidelně cvičit na kytaru, pod vedením Jesse Lee Densona, kde trénoval společně s bratry Darseyem a Johnem Burnettem, budoucími průkopníky „ rockabilly“, což je nejrannější forma rock and rollu. Tato skupina mladých hudebníků začala pravidelně vystupovat v LAUDERDALE COURTS. Již během studia začal Elvis budovat svůj stylový vzhled, kdy si nechával kotlety a vlasy si tužil olejem a vazelínou. V posledním ročníku se přihlásil do soutěže, kde hrál na kytaru a zpíval píseň „ Till I Waltz Again With You“ od americké zpěvačky Teresy Brewer, čímž se stal na škole velice populární.

Počátky jeho pěvecké kariéry byly ovlivněny náboženskými písněmi, protože jak sám Elvis jednou uvedl, jiný žánr v mládí ani neznal. Velkým vzorem byl pro Elvise zpěvák Jake Hess, který velice ovlivnil styl jeho zpěvu. V těchto chvílích byl Elvis do muziky doslova zamilován. Hudba pro něj skutečně znamenala všechno. Hodiny trávil v hudebních obchodech posloucháním jukeboxů, na gospelových koncertech byl také pečený vařený. Především klíčové je to , že do jeho života začalo postupně pronikat i klasické memphiské blues. Jeho budoucí tvorbu poznamenal hlavně legendární americký bluesový zpěvák a kytarista B.B. KIND , který později vzpomínal na dlouhé dny, kdy mu Elvis neustále naslouchal. Zajímavostí je také to , že Elvis nikdy neuměl noty, ale díky svému citu pro muziku zvládl odposlouchat a přetvořit si písně k obrazu svému.

V srpnu roku 1953 se poprvé ocitá v nahrávacím studiu SUN RECORDS v Memphisu v Tennesee, které vlastnil hudební producent Sam Phillips. První z celkem 24 písní, které tu Elvis nahrál byly: MY HAPPINES a THAT“S WHEN YOUR HEARTACHES BEGIN. Sam Phillips hledal bělocha s černošským hlasem, díky kterému by vydělal milióny dolarů. Obrovského Presleyho talentu si nejdříve všimla Samova sekretářka. V červu 1954 nahrál ve studiu vlastní verzi písně Arthura „ Big Boy Crudup That’s All Right, Mama a tento úspěšný tah se dá nazvat tím pravým vstupem do hudebního světa. Po obrovském úspěchu v Memphisu , nahrávka doslova zahrnula celý jih USA. Další singl BLUE MOON OF KENTUCKY slavil ještě větší úspěch a pro studio SUN RECORDS se tak Presley stal zlatým dolem. Po těchto úspěších, kdy Presley vešel do podvědomí veřejnosti, se dal dohromady s kolegy z nahrávacího studia, Scottym Moorem a Billem Blackem a začal s nimi vystupovat po různých podnicích pod názvem : THE BLUE MOON BOYS. První Elvisovi fanoušci mu dali přezdívky „ THE MEMPHIS FLASH“ ( Memphiský blesk) či „ THE KING OF WESTERN BOP“ ( Taneční král západu). Již v tuto dobu bylo nad slunce jasné, že z Presleyho roste dost možná nejzářivější hvězda hudebního nebe. I přes velké úspěchy Elvise Presleyho se studio SUN RECORDS dostalo do velkých finančních problémů, a tak Sam Phillips prodal kontakt na Presleyho velkému nahrávacímu studiu RCA RECODS, což je jedno z vlajkových lodí vydavatelství SONY BMG. Cena za tento kontakt byla 35.tisíc dolarů.

10. ledna 1956 představil své první nahrávky pro RCA RECORDS v Nashvillu a 27. ledna toho roku spatřil světlo světa první singl pod taktovkou RCA RECORDS s názvem : HEARTBREAK HOTEL, kterého se během krátké doby prodalo více jak milion kusů. Následovalo debutové sólové album s názvem : ELVIS PRESLEY, které také obsahovalo již zmíněný song HEARTBREAK HOTEL. Album se neslo v duchu country a na první příčce nejvýznamnější popové hitparády v USA vydrželo neskutečných 10 měsíců. Ve stejné době se Elvis objevuje na televizních obrazovkách v nejrůznějších televizních show, jejichž sledovanost, díky němu nabyla horentních rozměrů. Roku 1956 také debutuje ve filmu, konkrétně v muzikálovém westernu : MILUJ MĚ NĚŽNĚ ( rež. Robert D. Webb). K filmu vznikla stejnojmenná píseň: „ LOVE ME TENDER“, která jako první v historii vydělala na svém prodeji více jak milion dolarů. V tomto nabitém roce vydává i své druhé album nazvané „ ELVIS“, které obsahuje hit „ Old Shep“. Který zpíval Elvis v talentové soutěži již v roce 1945. Deska má opět obrovský úspěch.

Celý rok 1956 vešel do dějin jako rok Elvise Presleyho a prestižní magazín BILLBOARD uvedl, že tolik písní od jednoho zpěváka se ještě nikdy neumístilo v nejlepší stovce. Časopis WALL STREET JOURNAL zase uvedl, že obchody spojené s Elvisem vydělaly v té době neuvěřitelných 22 milionů dolarů. Z Elvise se začíná stávat hvězda první velikosti, která stojí za nově vznikajícím hudebním směrem ROCK AND ROLLEM, který rozpoutá šílenství po celém USA. Protože se člověk nikdy nezavděčí všem, příslušníci černé etniky mu vyčátali, že „Vykrádá“ černošskou hudbu, jiní jej zase z nepochopitelných důvodů vinili z rasismu.

V roce 1957 se opět objevuje ve filmu, konkrétně v kasovním trháku VĚZEŇSKÝ ROCK ( rež. Richard Thorpe), kde ztvárnil Vince Everetta uvězněného za zabití v hospodské rvačce. Poté se ve vězení naučí hrát na kytaru. Ve stejném roce má hlavní roli také ve filmu LOVING YOU, který se stal také trhákem. Obecně jde o všech filmech, kde hrál Elvis říct to, že za svůj hlavní úspěch vděčí právě Elvisovi, protože po něm v té době lidé šíleli. Ve stejném roce vydává vánoční album „ ELVIS CHRISTMAS ALBUM“, které obsahuje například vánoční píseň : „ SANTA CLAUS IS BACK IN TOWN“ a které se stalo v USA nejprodávanějším albem všech dob a toto prvenství drží dodnes.

Po krásných letech a úspěších, které Elvise provázeli mezi lety 1956 – 1958 přišlo období , kdy musel nastoupit na vojnu. Předvolání obdržel již na konci roku 1958, nastoupil ale až v březnu 1958, díky čemuž mohl dokončit práci na krimi muzikálu KING CREOLE. Základní vojenské školení dostal ve Fort Hoodu v Texasu. Během dvoutýdenního červnového volna natočil v Nashvillu celkem 5 písní. V srpnu mu pak umírá maminka, která začala s rostoucí synovou slávou čím dál víc pít a nabývat na váze. Bylo jí pouhých 46 let. Po základní vojenské přípravě byl přeložen do německého FRIEDEBERGU, kde během vojenské služby potkal svojí budoucí ženu Priscillu Beaulieu, které tehdy bylo 14 let.Během vojny začal také dělat karate, které se následně stalo jeho celoživotním koníčkem. Po návratu z vojny v roce 1960 neváhá a připravuje novou desku, takže brzy spatří světlo světa „ ELVIS IS BACK“. Následovné další album se jmenuje „ HIS HAND IN MINE“. Také se rozbíhá naplno jeho filmová aktivita, takže jej fanoušci mohli obdivovat hned ve 3 filmech: Western ZÁŘIVÁ HVĚZDA, muzikálová komedie G.I. BLUES a rok završuje jako host Franka Sinatry v televizním filmu : FRANK SINATRA WELCOME HOME PARTY FOR ELVIS PRESLEY , ve kterém je Elvis hlavním hostem estrády plné písní, tance a zábavných scén.

Šestým albem Elvise se stává v roce 1961 „ SOMETHING FOR EVERYBODY“ . Ve stejném roce si připisuje také další 2 filmy. ELVIS PRESLEY: BLUE HAWAII a ZTRACENÁ ZEMĚ. O rok později vydává album „ POT LUCK“, které je posledním až do roku 1968. Mezi lety 1963 a 1968 vydal pouze jeden hit, kterým je „ CRYING IN THE CHAPEL“, ten byl ovšem napsán již v roce 1960 pro album „ HIS HAND IN MINE“ , do kterého nakonec nebyl zařazen. Přestože ve zmíněných letech nevydává žádná alba, je velice aktivní ve filmu a také točí velké množství soundtracků. Jeho filmografie se v tomto období rozrůstá o dobrodružný snímek „ STALO SE NA SVĚTOVÉ VÝSTAVĚ ( rež. Norman Taurog, 1963), komedii Elvis Presley: „ FUN IN ACAPULCO“, kde v podání Elvise zazní takové písně jako : Fun in Acapulco, Bosa Nova Baby, Marguerita a další. O rok později se přidávají: komedie ELVIS : VIVA LAS VEGAS , muzikál KISSIN COUSINS a ELVIS PRESLEY : ROSTABOUT. V roce 1965 pak stojí za zmínku komedie TICKLE ME. A muzikály: GIRL HAPPY a ELVIS : HARUM SCARUM. V romantické komedii FRANKIE a JOHNY ( rež. Frederick De Cordova, 1966) se pak stává jednou z atrakcí na zábavní lodi plující do Mississippi. Ve stejném roce se promění také ve zpívajícího automobilového závodníka, který myslí jen na závody, místo na ženy, ve filmu : ELVIS: SPINOUT ( rež. Norman Taurog). Ve žhavé muzikálové komedii : MEJDAN ( 1967) , ztvárnil syna texaského ropného magnáta, který se rozhodne, vyměnit si místo s chudým, ale poctivým instruktorem lyžování. Ve filmu ELVIS PRESLEY: POŘÁDNÝ PRŮŠVIH , se pak jako rockový zpěvák zaplete s bohatou mladou dědičkou.

Toto filmové období zakončuje hudební komedie : „ EASY COME, EASY GO ( rež. John Rich).

1.května 1967 se oženil s Priscillou Beaulieu. Společně mají dceru Lisu Marii ( ta se provdala v květnu roku 1994 za Michaela Jacksona.Manželství dlouho nevydrželo, rozvedli se v lednu 1996). Elvis a Priscilla se rozvedli v říjnu roku 1973. V té době se spolu již dva roky nestýkali. Priscilla Presley se později proslavila jako herečka. Nejznámější role jsou JENA WADDE v seriálu DALLAS , či jedna z hlavních rolí v komediích BLÁZNIVÁ STŘELA.

Po několika letech Elvis vydává v roce 1967 další desku s názvem „ HOW GREAT THOUR ART“. Natočení nové desky se nijak neodráží na jeho filmové aktivitě. V roce 1968 hraje ve filmech : „ STAY AWAY, JOE ( rež. Peter Tewksbury) , dále film „ LIVE a LITTLE, LOVE a LITTLE“ a ELVIS: SPEEDWAY. V roce 1969 vydává další alba s názvy: FROM ELVIS IN MEMPHIS a FROM MEMPHIS TO VEGAS/FROM VEGAS TO MEMPHIS. Připisuje si také 3 filmy, které jsou ale jeho poslední filmové počiny. Bývalého psance ztvárnil ve westernu KOVBOJ. Podomního prodejce léků si zahrál v komedii: ELVIS: TRABLE S DĚVČATY. Posledním snímkem v jeho filmové kariéře je pak drama CHANGE OF HABIT.

Před Vánoci roku 1970 se setkal v Bílém domě s tehdejším prezidentem USA Richardem Nixonem. Začátkem roku 1971 jej THE UNITED STATES JUNIOR CHAMBER uvedl jako nejvýraznějšího mladého muže Spojených států.

V roce 1971 začíná natáčet jedno studiové album za druhým. Do diskografie mu tak přibývají desky ELVIS COUNTRY ( I’M 10,000 YEARS OLD), LOVE LETTERS FROM ELVIS a ELVIS SING THE WONDERFUL WORLD OF CHRISTMAS. Poslední jmenované je druhé vánoční album, které Elvis natočil. Všechny zmiňované desky slavily obrovské úspěchy. Nejinak tomu bylo také v roce 1972 s alby: ELVIS NOW a HE TOUCHED ME. Do toho se mu jako prvnímu umělci podařilo ve dnech 9-11. červa 1972 , vyprodat 4x za sebou MADISON SQUARE GARDEN v New Yorku. V této době má Elvis novou přítelkyni, herečku Lindu Thompson.

Přestože v roce 1973 vznikají další dvě úspěšná alba: ELVIS ( „ FOOL ALBUM“) a „ RAISED ON ROCK/FOR OL‘ TIMES SAKE“. Presley se stává stále NEŠŤASTNĚJŠÍM, dvakrát v tomto roce se předávkoval BARBITURÁTY. Při prvním předávkování skončil dokonce v komatu. Ke konci roku byl také hospitalizován kvůli závislosti na MEPERIDINU. I přes veškeré problémy, které ho v roce 1973 potkaly, stihl odehrát úctyhodných 168 koncertů. Přestože přibírá na váze, přehání to s léky a není na tom zdravotně nejlépe, vydává v roce 1974 album „ GOOD TIMES“ a podniká další turné. O rok později vydává alba „ PROMISED LAND“ a „ TODAY“. V roce 1976 natáčí svojí předposlední desku: FROM ELVIS PRESLEY BOULEVARD, MEMPHIS, TENNESSEE“. Zároveň se v listopadu tohoto roku rozchází s Lindou Thompson a jeho novou přítelkyní se stává Ginger Alden.

Začátkem roku 1977 požádal svoji novou přítelkyni o roku. Následně vydává poslední studiové album : „ MOODY BLUE“ a rozjíždí se na turné. Protože je na tom zdravotně už opravdu velice špatně, několik koncertů je ukončeno předčasně, a některé jsou úplně zrušeny. Díky nadváze byla jeho postava znetvořena tloušťkou a Elvis se víceméně uzavřel do sebe. Posledním hudebním počinem v životě je singl „ WAY DOWN“, který vyšel 6.červa 1977.

Psalo se 16.srpna 1977, když celý svět obletěla šokující zpráva o Elvisově smrti. Na podlaze koupelny ve svém domě s názvem „ GRACELAND“, jej nalezla jeho snoubenka Ginger ALden. Presley zemřel ve svých 42 letech.

Ohledně příčiny úmrtí koluje mnoho historek. Přestože si fanoušci myslí, že zemřel na předávkování drogami, dle oficiální verze zemřel na srdeční infarkt. Některé zdroje uvádějí, že zemřel na zácpu, jiné pak, že ho zabil KODEIN, který mu podal jeho zubař. Podle některých konspiračních teorií, byla dokonce smrt pouze fingovaná a Elvis nezemřel…

ZAJÍMAVOSTI 

ELVISOVO sídlo GRACELAND v Memphisu se ihned po jeho smrti proměnilo v muzeum, které se stalo NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍM domem ve Spojených státech, hned po Bílém domě.

Elvis patří k nejlepším zpěvákům 20. století

Presley měl velkou zálibu v autech a motorkách. Jeho nejoblíbenější automobilovou značkou byl luxusní CADILLAC. Co se motorek týče, byl to zase HARLEY- DAVIDSON.

Již ve svých 21 letech byl jedním z nejslavnějších lidí světa.

Má také svojí hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy, konkrétně na adrese 6777 Hollywood BLVD

Jednou moudro od tohoto výjimečného umělce:

„ Záviď někomu a strhne tě to dolů…, obdivuj někoho a posílí tě to…“

No a svojí kariéru možná dokázal shrnout do jedné věty:

„ Někteří lidé poklepávají nohami, jiní louskají prsty a někteří se pohupují tam a zpět, já prostě dělám tohle všechno najednou“.


Nejnovější články na našem portálu

duben 17, 2024 134
- hojnost přichází, když ji přeješ jiným lidem - hojnost přichází, když neposuzuješ tvorbu druhých...
duben 09, 2024 345
měj pevné, stabilní kořeny /stůj pevně nohama na zemi buď v proudu života /řekni ano životu/...
duben 09, 2024 259
„V podzemí zůstává duch místa, a to i přesto, že kouzlo města nad zemí se často pomalu vytrácí a...
duben 03, 2024 2031
Medicinální nebo někdy také funkční či vitální houby, jsou specifické houby s výjimečnými účinky....
duben 02, 2024 296
Místa záhadná, tajemná či obestřená jistým mystickým nebezpečím přitahovala pozornost člověka...
březen 27, 2024 373
Mnoho lidí věří, že jednorožci existovali. Někteří jsou dokonce přesvědčeni, že žijí někde mimo...
březen 23, 2024 1639
20. 3. 2024 ve 4:07 vstoupí Slunce do Berana, prvního znamení horoskopu a otevře nový roční...
březen 19, 2024 718
Studánky, jezírka, louže...- první zrcadla lidí. Ta nejpřirozenější zrcadla, která člověku dala...
březen 11, 2024 733
Tisíce let lidé věří, že postavení Slunce a planet v okamžiku narození každého jedince značně...
březen 08, 2024 3034
Počátky Mezinárodního dne žen sahají do Spojených států amerických poloviny 19. století. V roce...
březen 06, 2024 964
Krystaly jsou mistrovskými díly přírody. Jejich tajuplný třpyt okouzluje člověka od nepaměti....
únor 28, 2024 1036
Snad nejpozoruhodnějším tvorem jdoucím tiše ve stopách člověka je kočka. Historie jejího vztahu s...
PODPOŘTE NAŠÍ PRÁCI A ZAŠLETE NÁM FINANČNÍ DAR, VELICE DĚKUJEME.
2201380141/2010. Pro platby ze zahraniční: FIO Banka, a.s.
IBAN: CZ7720100000002201380141

NEBO PŘES PAYPAL třeba 111,- nebo 222,- Kč

Nejčtenější články na našem portálu osobního rozvoje

16 květen 2020 2017882
Věřím, že každý se někdy zarazil nad "časem", tedy lépe řečeno nad čísly na hodinách, která na...
4 listopad 2019 515375
Taky jste si všimli, že stále více lidí hlásí různé formy intolerance nebo alergie na pšenici,...
20 září 2023 456758
Naše jméno nás representuje na veřejnosti a je do jisté míry i naší vizitkou. Každé jednotlivé...
1 prosinec 2020 292770
Nauka o číslech nebo-li numerologie je prastará opravdu zajímavá věda. Možná právě proto byla po...
28 září 2023 282255
1. Změna spánkových vzorců: nervozita, horká chodidla, přerušovaný spánek Pocit únavy po probuzení...
3 říjen 2023 272729
Byla roztěkaná, utahaná a kafe pila neúměrně rychle. Prý musí brzy jít, protože na ni doma čeká...
6 říjen 2023 259239
Ekzémy vyjadřují náš VNITŘNÍ ZÁPAS mezi tím počem toužíme, a tím co ve skutečnosti prožíváme....
13 duben 2020 250757
Pokud opakovaně vídáte čísla 11, 111 nebo 1111, je pro to důvod. Nejčastějším způsobem, jakým...
3 srpen 2019 249273
Zajímá vás, zda jste byli v minulém životě mužem či ženou nebo příčina smrti, co nás čeká po...
12 prosinec 2020 242767
Obezita znamená z mluvy naší duše nejen POTŘEBU OCHRANY, OBAL STRACHU, ale také ÚTĚK PŘED -...
30 květen 2022 240547
VYSOKÝ KREVNÍ TLAK - Duchovní příčina Vysokým tlakem trpí lidé, kteří v sobě dusí VELKÝ TLAK....
29 srpen 2021 215086
Každá myšlenka vibruje, každá myšlenka vyzařuje nějaký signál a současně přitahuje jí odpovídající...
7 leden 2018 206486
O konceptu dvojplamenů toho bylo napsáno hodně a koluje mnoho názorů a přesvědčení. Zdá se, že...
30 září 2019 188039
Mohlo by se zdát, že čísla na dveřích jsou abstraktní, kromě základní orientace nic neznamenající...
17 září 2020 186446
V dnešní době snad už neexistuje jediná žena, která by neměla nějaké "ženské problémy". Čím je to...
27 srpen 2020 184240
Většinu mužů přitahují silné ženy. Někdo si na ni troufne jiný jen tak z povzdálí kouká a...
6 prosinec 2018 176581
Jste štíhlá, cvičíte, držíte dietu, ale stále nemůžete zhubnout velké břicho ? KDE JE CHYBA? Náš...
23 září 2019 166635
"To, čím jsi, záleží na třech faktorech:na tom, co jsi zdědil, co z tebe udělalo tvé okolí a co...
25 listopad 2020 163247
Často se dva dospělí dají dohromady a jenom donekonečna přehrávají svá dětská dramata. Poměrně...
13 srpen 2022 161037
Tak jak nic v životě není náhoda, není ani náhoda, že žena porodí syna. Tím, že žena přivede na...
24 květen 2018 142674
Každý z vás jistě ví, jaký se píše rok, nyní, když dávám dohromady tento článek, jsme na sklonku...
20 červenec 2022 128128
Když muž skutečně miluje a otevře své srdce ženě, měla by žena o jeho zranitelné srdce pečovat a...
21 květen 2020 124488
OBKLAD Z JABLEČNÉHO OCTA: – Vezměte si bavlněný ručník nebo nějaký hadřík a namočte ho v...
29 červenec 2022 122436
MIGRÉNY a bolesti hlavy nebo-li náš PAPIŇÁK V HLAVĚ - DUCHOVNÍ PŘÍČINA Bolest z fyzického hlediska...