Životní příběh: Whitney Houston

Whitney Elizabeth Houston se narodila 9. srpna 1963 v New Jersey. Byla dcerou gospelové zpěvačky Cissy Houstonové, někdejší členky soulové skupiny – SWEET INSPIRATIONS a zpívala doprovodné vokály Elvisovi Presleymu a Arethe Franklin. Její otec John byl hudební manažer.

Whitney od útlého dětství zpívala v kostele a v 11 letech se uplatnila v gospelovém souboru – THE NEW HOPE BABTIST JUNIOR CHOIR. Ve svých 15. letech vystupovala s matkou v nočních barech, kde si ji všiml její pozdější producent Clive Davis. V 17. letech vstoupila do světa modelingu a objevovala se na stránkách časopisů GLAMOUR či SEVENTEEN.

První profesionální zkušenosti získala, když natáčela sborové party skupině NEVILLE BROTHERS a zpěvačce CHAKA KHAN. S její plnoletostí přišel raketový vzestup v její profesionální pěvecké dráze. V 80. letech se prosadila jako interpretka populárních písní, jejíž doménou jsou hlavně táhlé balady se soulovým přídechem.

V roce 1983 uzavřela smlouvu s gramofirmou – ARISTA RECORDS a o dva roky později debutovala eponymním albem : WHITNEY HOUSTON, na němž byla zahrnuta také singlová balada : SAVING ALL MY LOVE FOR YOU, která jí vynesla první cenu Grammy v roce 1985. Album se také zařadilo mezi 500 nejuznávanějších alb všech dob. Dodnes má tato fenomenální zpěvačka na kontě 170 milionů prodaných desek. O dva roky později nazpívala v Soulu oficiální hymnu Letních olympijských her s názvem – ONE MOMENT IN TIME.

V roce 1987 získává za svůj singl – I WANNA DANCE WITH SOMEBODY cenu Grammy za nejlepší ženský pěvecký výkon a Americkou hudební cenu za nejoblíbenější singl v kategorii Pop/Rock. Spolu s energickým videoklipem ihned obsadil příčky hitparád po celém světě.

Odvrácenou tvář popularity, kam patřili večírky, alkohol a drogy, završila svatba s o 5 let mladším rapperem Bobby Brownem. Vzali se 18. července roku 1992 na pozemcích zpěvaččina domu a jejich svatební hostiny se zúčastnilo 800 hostů. Později se ukázalo, že byl Bobby násilník, který svou ženu nejednou zmlátil. V roce 1993 se jim narodila dcera Bobbi Kristina Brown. Ta už jako dítě měla svoji reality show. Dne 31. ledna 2015 byla nalezena ve vaně v bezvědomí. V kómatu byla téměř 6 měsíců. Zemřela na Lobární pneumonii 26. července 2015. Nařízená soudní pitva pak prokázala, že svůj podíl na úmrtí měly marihuana a alkohol spolu s léky na uklidnění a proti úzkosti.

Filmovou kariéru začala Whitney už v roce 1984 snímkem GIMME A BREAK, ovšem světovým trhákem se stal film – OSOBNÍ STRÁŽCE, z roku 1992. kde jako zpěvačka Rachel Marronová učarovala svého bodyguarda v podání Kevina Costnera. Na rozdíl od filmových odborníků, kteří v recenzích nešetřili ani herce, a ani režiséra, diváci byli nadšeni a film lámal rekordy v návštěvnosti. Byl to jeden z nejvýdělečnějších snímků 90. let a výnos z celosvětového promítání činil neuvěřitelných 410 milionů dolarů. Absenci velkých filmových cen tvůrcům vynahradila láska publika a to, že se lidé do kin vraceli, aby snímek viděli znovu a znovu. I přesto ale film „ OSOBNÍ STRÁŽCE“ získal 7 nominací na Zlatou malinu. Obrovského úspěchu se ale dočkal soundtrack k filmu a hlavně pak tři hlavní písně, které zpívala Whitney. Skladby „ RUN TO YOU“ a „ I HAVE NOTHING“ byly nominovány na Oscara. Celé album pak vyhrálo ve třech kategoriích Grammy a i jiné významné hudební ceny. Favoritem diváků a nejznámějším hitem filmu je ale píseň – „ I WILL ALWAYS LOVE YOU“, která ale původně neměla vůbec ve snímku zaznít. Moc se nelíbila ani zpěvačce, jejímu agentovi a ani filmovému štábu. Byla totiž už známá v podání Dolly Parton, která jí roku 1973 složila a nahrála. Jediný člověk, který na písni za každou cenu trval a přesvědčil i ostatní, byl Kevin Costner. A nemýlil se! Píseň se stala nejúspěšnější milostnou písní všech dob a získala 3 ceny Grammy.

Větší herecký prostor dostala Whitney v milostném snímku podle románu Terry McMillanové s názvem – „ AŽ SI VYDECHNU“. Ztělesnila zde osamělou Savannah Jacksonovou, která se snaží najít životního partnera.

Další herecké možnosti odhalila v úloze Julie Biggsové, manželky unaveného kazatele, jemuž je seslán z nebe na výpomoc elegantní anděl v podání Denzela Washingtona, v romantické komedii – „ KAZATELOVA ŽENA“ z roku 1996.

V roce 2003 si pak zahrála ve filmu – BOSTONSKÁ STŘEDNÍ.

Whitney také nazpívala úvodní píseň k filmu – WAITING TO EXHALE s názvem – SHOOP SHOOP, která bodovala v americkém žebříčku na první pozici. Další zpěvačky, které se podílely na albu k filmu, byly například : Mary J. Blige, Toni Braxton, Brandy a Cece Winans, se kterou Whitney na albu nazpívala píseň „ COUNT ON ME“. Všechny zpěvačky společně vystoupily na předávání cen Grammy s výběrem z téhož alba.

Její album k filmu „ Kazatelova žena“ se stalo nejprodávanější gospelovou deskou všech dob. Nejznámější hity z alba jsou písně : „ STEP BY STEP“ , kde vokály nazpívala Annie Lenox a balada s gospelovým nádechem – „ I BELIVE IN YOU AND ME“.

V roce 1989 přišla s dalším řadovým albem s názvem – „ MY LOVE IS YOUR LOVE. Na albu spolupracovali umělci jako Lauryn Hill, Missy Elliott nebo Wyclef Jean. Úvodním hitem se stala píseň My Love is Your Love, která se stala nejhranější písní roku 1998 v USA. Dalším hitem byl song „ ITS NOT NOT RIGHT BUT IS OKAY“, se kterým si v roce 1999 odnesla svou první cenu Grammy za R´n B výkon. Na albu si také společně zazpívala duet se zpěvačkou Mariah Carey s názvem – „ WHEN YOU BELIEVE“.

V roce 2000 vydává dvojalbum a DVD s největšími hity. NA albu se nachází i několik nových nahrávek, kde mezi nejznámější patří duet s Georgem Michaelem a duet s Enriquem Iglesiasem. Alba se prodalo na 10 milionů hudebních nosičů. V té době začala mít problémy s hlasem a stále častěji rušila své koncerty. Stále častěji se stávala terčem bulvárních plátků, které přinášely informace o její drogové závislosti, rodinných problémech a fyzických útocích z manželovy strany.

Whitney se držela a v roce 2001 podepsala nejdražší kontakt v hudební historii na 100 milionů dolarů na natočení dalších 6 alb. Jejím posledním albem je „ JUST WHITNEY“. Snažila se dokázat, že je vše v pořádku , ale na jejím hlase je to přeci jen znát. V roce 2003 ještě vydala vánoční album s názvem : ONE WISH: THE HOLIDAY ALBUM a tím na dalších 5 let opustila svět showbusinessu.

V roce 2007 se rozvedla s manželem Bobby Brownem. Manželství již v minulosti provázelo mnoho roztržek, včetně několikaměsíčního odloučení v roce 1997. Následovalo období drog, alkoholu a reality show televize Bravo – BEING BOBBY BROWN, která odhalovala život „ zlosyna z Bostonu“ se zpěvačkou.

Kromě nefunkčního manželství plného násilí a podvodů bojovala Whitney většinu svého života s těžkou závislostí na kokainu. Whitney Houston zemřela v hotelu Bewerly Hilton v Kalifornii dne 11. února 2012. Její tělo našli ve vaně a dodnes není jasné, zda šlo o sebevraždu či o náhlé úmrtí. Spekuluje se , že k její smrti přispěla srdeční choroba a užívání kokainu. Ale jedno je jasné………“ že spolu s ní odešel jeden z nejúžasnějších hlasů všech dob“.

ZAJÍMAVOSTI 

Za svou kariéru získala dvě ceny Emmy, 6 cen Grammy, 30 hudebních ocenění Billboard a 22 amerických hudebních cen. Aje právem označována za nejoceňovanější umělkyni všech dob.

Její nejlepší přítelkyně Robyn Crawford napsala o jejich přátelství knihu s názvem : A SONG FOR YOU: MY LIFE WITH WHITNEY HOUSTON. A hned v úvodu je psáno : Je mou povinností ctít přítelkyni a objasnit mnoho nepřesností o mně a o tom, kdo Whitney byla……odvážná, odhodlaná, nesobecká, veselá, skromná a sebevědomá žena…

Whitney chodila s hercem Eddiem Murphym. A říká se, že do ní byl beznadějně platonicky zamilovaný Robert de Niro.

Whitney založila FOND NA POMOC DĚTEM. Před svatbou s Bobbym dokonce poprosila hosty, aby místo dárků věnovali peníze na tento fond.

Hotelový pokoj, ve kterém došlo k tragédii, se z rozhodnutí managmentu nepronajímá.

CITÁTY  

„ KDYŽ JSEM SE ROZHODLA BÝT ZPĚVAČKOU, MOJE MATKA MĚ VAROVALA , ŽE BUDU HODNĚ SAMA. ALE TO JSME VLASTNĚ VŠICHNI. SAMOTA PŘICHÁZÍ SE ŽIVOTEM“.

„ NAUČIT SE MILOVAT SEBE SAMÉHO JE NEJVĚTŠÍ LÁSKOU“

Whitney zemřela 3 dny před Sv. Valentýnem, kde prodeje její písničky I Will Always Love You byly v roce nejvyšší. Netřeba dodat, že ten rok kdy zemřela, byly tržby rekordní. Jenže to bychom už zabředávali do konspirací.


Nejnovější články na našem portálu

duben 21, 2024 121
19. 4. 2024 v 16:00 vstoupí Slunce do Býka, který zpomalí naši aktivitu, abychom si mohli...
duben 17, 2024 320
- hojnost přichází, když ji přeješ jiným lidem - hojnost přichází, když neposuzuješ tvorbu druhých...
duben 09, 2024 377
měj pevné, stabilní kořeny /stůj pevně nohama na zemi buď v proudu života /řekni ano životu/...
duben 09, 2024 306
„V podzemí zůstává duch místa, a to i přesto, že kouzlo města nad zemí se často pomalu vytrácí a...
duben 03, 2024 2062
Medicinální nebo někdy také funkční či vitální houby, jsou specifické houby s výjimečnými účinky....
duben 02, 2024 330
Místa záhadná, tajemná či obestřená jistým mystickým nebezpečím přitahovala pozornost člověka...
březen 27, 2024 405
Mnoho lidí věří, že jednorožci existovali. Někteří jsou dokonce přesvědčeni, že žijí někde mimo...
březen 23, 2024 1693
20. 3. 2024 ve 4:07 vstoupí Slunce do Berana, prvního znamení horoskopu a otevře nový roční...
březen 19, 2024 764
Studánky, jezírka, louže...- první zrcadla lidí. Ta nejpřirozenější zrcadla, která člověku dala...
březen 11, 2024 768
Tisíce let lidé věří, že postavení Slunce a planet v okamžiku narození každého jedince značně...
březen 08, 2024 3042
Počátky Mezinárodního dne žen sahají do Spojených států amerických poloviny 19. století. V roce...
březen 06, 2024 991
Krystaly jsou mistrovskými díly přírody. Jejich tajuplný třpyt okouzluje člověka od nepaměti....
PODPOŘTE NAŠÍ PRÁCI A ZAŠLETE NÁM FINANČNÍ DAR, VELICE DĚKUJEME.
2201380141/2010. Pro platby ze zahraniční: FIO Banka, a.s.
IBAN: CZ7720100000002201380141

NEBO PŘES PAYPAL třeba 111,- nebo 222,- Kč

Nejčtenější články na našem portálu osobního rozvoje

16 květen 2020 2020637
Věřím, že každý se někdy zarazil nad "časem", tedy lépe řečeno nad čísly na hodinách, která na...
4 listopad 2019 515391
Taky jste si všimli, že stále více lidí hlásí různé formy intolerance nebo alergie na pšenici,...
20 září 2023 456811
Naše jméno nás representuje na veřejnosti a je do jisté míry i naší vizitkou. Každé jednotlivé...
1 prosinec 2020 292836
Nauka o číslech nebo-li numerologie je prastará opravdu zajímavá věda. Možná právě proto byla po...
28 září 2023 282351
1. Změna spánkových vzorců: nervozita, horká chodidla, přerušovaný spánek Pocit únavy po probuzení...
3 říjen 2023 272759
Byla roztěkaná, utahaná a kafe pila neúměrně rychle. Prý musí brzy jít, protože na ni doma čeká...
6 říjen 2023 259292
Ekzémy vyjadřují náš VNITŘNÍ ZÁPAS mezi tím počem toužíme, a tím co ve skutečnosti prožíváme....
13 duben 2020 250905
Pokud opakovaně vídáte čísla 11, 111 nebo 1111, je pro to důvod. Nejčastějším způsobem, jakým...
3 srpen 2019 249427
Zajímá vás, zda jste byli v minulém životě mužem či ženou nebo příčina smrti, co nás čeká po...
12 prosinec 2020 242793
Obezita znamená z mluvy naší duše nejen POTŘEBU OCHRANY, OBAL STRACHU, ale také ÚTĚK PŘED -...
30 květen 2022 240595
VYSOKÝ KREVNÍ TLAK - Duchovní příčina Vysokým tlakem trpí lidé, kteří v sobě dusí VELKÝ TLAK....
29 srpen 2021 215113
Každá myšlenka vibruje, každá myšlenka vyzařuje nějaký signál a současně přitahuje jí odpovídající...
7 leden 2018 206551
O konceptu dvojplamenů toho bylo napsáno hodně a koluje mnoho názorů a přesvědčení. Zdá se, že...
30 září 2019 188115
Mohlo by se zdát, že čísla na dveřích jsou abstraktní, kromě základní orientace nic neznamenající...
17 září 2020 186462
V dnešní době snad už neexistuje jediná žena, která by neměla nějaké "ženské problémy". Čím je to...
27 srpen 2020 184255
Většinu mužů přitahují silné ženy. Někdo si na ni troufne jiný jen tak z povzdálí kouká a...
6 prosinec 2018 176607
Jste štíhlá, cvičíte, držíte dietu, ale stále nemůžete zhubnout velké břicho ? KDE JE CHYBA? Náš...
23 září 2019 166676
"To, čím jsi, záleží na třech faktorech:na tom, co jsi zdědil, co z tebe udělalo tvé okolí a co...
25 listopad 2020 163309
Často se dva dospělí dají dohromady a jenom donekonečna přehrávají svá dětská dramata. Poměrně...
13 srpen 2022 161055
Tak jak nic v životě není náhoda, není ani náhoda, že žena porodí syna. Tím, že žena přivede na...
24 květen 2018 142708
Každý z vás jistě ví, jaký se píše rok, nyní, když dávám dohromady tento článek, jsme na sklonku...
20 červenec 2022 128145
Když muž skutečně miluje a otevře své srdce ženě, měla by žena o jeho zranitelné srdce pečovat a...
21 květen 2020 124503
OBKLAD Z JABLEČNÉHO OCTA: – Vezměte si bavlněný ručník nebo nějaký hadřík a namočte ho v...
29 červenec 2022 122458
MIGRÉNY a bolesti hlavy nebo-li náš PAPIŇÁK V HLAVĚ - DUCHOVNÍ PŘÍČINA Bolest z fyzického hlediska...