ŽIVOTNÍ PŘÍBĚH: Elton John

*25. 3. 1947

Elton Hercules John se narodil 25. března 1947 v Londýně jako Reginald Kenneth Dwight. Jeho otec Stanley Dwight je bývalý pilot. Ač byl sám nadšený muzikant, který hrál na trubku, ze syna chtěl mít bankovního úředníka. V hudbě Eltona podporovala pouze matka Sheila, s níž se Stanley rozvedl, když bylo Eltonovi 15 let. Na klavír Elton začal hrát ve svých čtyřech letech. V 11. letech získal stipendium na ROYAL ACADEMY OF MUSIC. Od patnácti let s podporou své milující matky a babičky brigádně pracoval jako pianista v barech. Využíval příležitosti a vedle známých skladeb hrával i své vlastní. Postupem času si vybudoval i svojí image, pomocí různých extravagantních brýlí, díky nimž rovněž přitahoval pozornost posluchačů.

V roce 1962 založil hudební skupinu BLUESOLOGY, se kterou ve volných dnech vystupoval v barech a následně i na festivalech. Díky úspěchu skupiny se Elton seznámil s textařem a hudebníkem Berniem Taupinem, se kterým spolupracuje dodnes. Kvůli složitému jménu se rozhodl přejmenovat a použil k tomu jména svých členů kapely: saxofonisty Eltona Deana a vokalisty Johna Baldryho.

V létě 1969 vychází Eltonovi první album s názvem – EMPTY SKY. Jeho druhé studiové album s názvem – ELTON JOHN bylo vydáno v dubnu roku 1970 společnostmi DJM RECORDS (Spojené království) a UNI RECORDS (Spojené státy americké). Jde o jeho první album vydané v USA (jeho debutová deska Empty Sky zde vyšla až roku 1975). V srpnu 1970 absolvoval svůj první americký koncert v Troubadour v Los Angeles, který získal nadšené recenze a pochvalu od velkých amerických hudebních magnátů: QUINCYHO JONESE nebo LEONA RUSSELA. První velký světový hit Eltona byl song s názvem – YOUR SONG. Elton jej rychle následoval koncem roku 1970 koncepčním albem – TUMBLEWEED CONNECTION, které dostalo zasloužené rotace v amerických rádiích, ve kterých v té době bylo populární pouštět na místo jednotlivých skladeb celá alba. V roce 1972 následovaly veleúspěšné singly: ROCKET MAN a HONKY CAT. Skladba ROCKET MAN, celým názvem (I THINK ITS GOING TO BE A LONG, LONG TIME), je inspirována povídkou „ASTRONAUT“ od Raye Bradburyho. Magazín Rolling Stone píseň v roce 2004 zařadil na 242. příčku svého žebříčku: 500 nejlepších písní všech dob. Ve verzi z roku 2010 se umístila na 245. místě. Coververze písně v podání kapely: MY MORNING JACKET byla použita v seriálu CALIFORNICATION, a v jiné epizodě byla použita také Eltonova verze. Na pódiu v MADISON SQUARE GARDEN na Den díkůvzdání v roce 1974 vystoupil společně s Johnem Lennonem.

Rok 1976 byl pro Eltona zásadní také v osobním životě. V rozhovoru pro časopis Rolling Stone odhalil, že je bisexuál. Později však přiznal, že to byl jen kompromis, protože se bál naplno přiznat, že je ve skutečnosti homosexuál. V tehdejší stále ještě konzervativní společnosti reagovalo mnoho fanoušků na jeho „bisexualitu“ negativně. Jeho publikum se na konci 70. let začalo trochu zmenšovat. Elton oznámil, že nebude vystupovat živě a začal nahrávat pouze jedno album ročně. V 80. letech sice prodej desek poklesl, ale vždy vydal aspoň jeden singl, který se umístil v britském TOP 40 (V tomto období například hity: NIKITA, CANDLE IN THE WIND nebo SAD SONGS (SAY SO MUCH). V roce 1981 natočil píseň nazvanou – ELTON“S SONG, která vypráví příběh o homosexuálním teenagerovi, který se zamiloval do chlapce, ale stydí se dát své city najevo. Jako by zpíval sám o sobě, protože i on byl příliš stydlivý na to, aby se lidem přiznal se svou sexuální orientací. V některých zemích píseň dokonce kvůli její homosexuální tématice zakázali pouštět v rádiích. Aby uklidnil své fanoušky, bere si v roce 1984 v den Svátku zamilovaných za ženu německou zvukovou inženýrku Renate Blauel. Začne však mít problémy s hlasivkami, musí jít na operaci, a kromě toho se dál potýká s bulimií, závislostí na kokainu i alkoholu.

V roce 1988 se s Renate rozvádí a veřejně přiznává, že je gay. Jeho trápení tím ale nekončí. V roce 1990 umírá jeho přítel z Indiany v pouhých 19. letech na AIDS. Elton se k tomu vyjádřil těmito slovy: „Bylo mi ho líto – měl HIV, jeho rodina byla diskriminována, musel se přestěhovat do jiného města, stříleli mu do oken, podpálili schránku na dopisy, nemohl chodit do školy…“

Tato událost změnila Eltonovi život. Podstoupil odvykací léčbu a skoncoval s drogami i alkoholem. Nemá, ale ještě vyhráno. Musí se vyrovnat i se ztrátou svého partnera, který spáchal sebevraždu, protože se jako křesťan nedokázal vyrovnat se svojí homosexuální orientací. Eltona také zasáhne případ studenta Matthewa Sheparda z univerzity ve Wyomingu, který je kvůli své homosexualitě v roce 1998 zavražděn. Elton mu věnuje píseň: AMERICAN TRIANGLE.

Eltona také spojovalo přátelství s princeznou Dianou. Seznámili se, když vystoupil na oslavě 21. narozenin prince Andrewa na hradě Windsor a obdržel dopis s poděkováním od tehdy 19leté Diany. Po tragickém úmrtí princezny, byl královskou rodinou požádán, aby jí vzdal hold. Zpěvák se rozhodl společně s textařem Berniem uctít princeznu písní. Společně tak upravili song z roku 1973, který byl věnován Marylin Monroe. Píseň s názvem: CANDLIE IN THE WIND, zazněla na jejím pohřbu 6. září 1997 ve Westminsterském opatství. „Byl bych radši, kdybych tu nahrávku nikdy neudělal a ona by byla stále naživu, ale to už nezměníme…“. Písnička její nadaci vydělala 37 milionů liber. Stala se nejprodávanější písní ve Velké Británii a prodalo se více než 658 000 kopií. I přes velký úspěch se však Elton zařekl, že píseň již nezazní. Byla to památka žalu a lásky k ní.

ELTONOVO VZTAH S OTCEM:

Elton přiznal, že ho velmi mrzí, jak se k němu otec zachoval. Stanley se totiž nikdy nesmířil s homosexualitou svého syna a nikdy ho neviděl hrát. Byl to tvrdý muž bez emocí. V rozhovoru pro časopis TIME, Elton prohlásil: „Můj otec se uzavřel před mým talentem a já nikdy netušil proč. Byla to homofobie? Byl to strach? Pro mě to byla bolestivá ztráta. Ale myslím, že stejná ztráta to byla i pro mého tátu. Tohle předsudky s lidmi dělají“.

V roce 2019 natočil režisér Dexter Fletcher životopisný hudební film představující život zpěváka Eltona Johna s názvem – ROCKETMAN. Tento film ocení i ten, kdo doposud vůbec nebyl milovníkem Eltonovo hudby. Snímek začíná ve chvíli, kdy Elton John v jeho výstředním kostýmu vstupuje do léčebny a zpovídá se ze všech závislostí, hříchů a zásadních životních okamžiků. Eltona ve filmu ztvárnil britský herec Taron Egerton. V českých kinech film vidělo přes více než 60 tisíc diváků. Film získal Zlatý Glóbus a ocenění za Nejlepší mužský herecký výkon.

Elton vydal knihu nazvanou prostě – JÁ (v originále ME). Jde o mimořádně otevřenou zpověď Eltona Johna. Velmi otevřeně popisuje, jak se, „malý tlustý chlapeček z předměstí“ stal světovou hudební ikonou. Popisuje i své přátelství s Johnem Lennonem, Freddiem Mercurym i Georgem Michaelem. Své pokusy o sebevraždu, přiznání k homosexualitě i tajnou drogou závislost, s níž bojoval více než 10 let.

ZAJÍMAVOSTI:

V roce 1998 byl pasován anglickou královnou na rytíře a s nástupem 21. století se stal váženým hostem celosvětově sledovaných společenských akcí pořádaných královskou rodinou.

Píseň z animovaného Disneyho filmu Lví král – CAN YOU FEEL THE LOVE TONIGHT získala Oscara za nejlepší původní píseň a Grammy za nejlepší mužský popový vokální výkon.
Vždy se snažil být originální. Proto na koncertech vystupoval v pestrobarevných oblečcích, doplněných obrovskými brýlemi a kozačkami na vysokém klínku. Ze svého vystoupení vždy udělal obrovskou show.

Ve světovém showbusinessu působí déle jak 40 let. Za tuto dobu prodal více jak 250 milionů nahrávek, což jej činí jedním z nejúspěšnějších umělců všech dob. Byl také jedním z prvních předních umělců, kteří otevřeně přiznali svou homosexualitu.

Od konce 80. let se aktivně podílí na boji proti AIDS. V roce 1993 založil ELTON JOHN AIDS FOUNDATION, která během prvních zhruba 20 let činnosti pomohla rozdělit přes 200 milionů dolarů. V červnu 2019 obdržel od francouzského prezidenta Emmanuela Macrona nejvyšší státní vyznamenání – ŘÁD ČESTNÉ LEGIE. Společně při tom vyzvali k podpoře boji proti AIDS. V té době již nadace rozdělila přes 300 milionů britských liber.

V roce 1993 se setkává s filmařem Davidem Furnishem, se kterým navazuje dlouhodobý vztah. V roce 2005 spolu vstupují do registrovaného partnerství a po schválení manželství homosexuálů se v roce 2014 oficiálně vezmou. Společně vychovávají dva syny, které jim porodila náhradní matka, jejíž jméno je pečlivě tajeno. První syn ZACHARY se narodil 25. prosince 2010, druhý syn ELIJAH JOSEPH DANIEL se narodil 11. ledna 2012.

POKUSY O SEBEVRAŽDU:

Problém nastal, když se v roce 1967 seznámil s dívkou jménem Linda Woodrow a začal s ní chodit. Netrvalo dlouho a zasnoubili se. Než ovšem došlo ke svatbě, pokusil se Elton spáchat sebevraždu. Ženit se nechtěl a nevěděl jak z toho ven. Byl totiž zamilovaný do svého spolubydlícího Bernieho Taupina, jenž pro něj skládal texty. Elton zažíval velký citový zmatek. V Británii byla homosexualita tehdy nezákonná a hrozilo mu tak, že půjde za katr. Tohle vše zřejmě dohnalo Eltona k prvnímu pokusu o sebevraždu, při které ho načapal Bernie.

„Jednoho dne vyjdu z pokoje a najednou ucítím plyn. Jdu do kuchyně a vidím Eltona, jak leží na podlaze a má puštěnou troubu na plyn. Mou bezprostřední reakcí by mělo být, ach můj bože, on se chce zabít. Místo toho jsem se ale začal smát, protože ležel na polštáři, a ještě si k tomu otevřel okno“, popsal celou situaci Bernie. O pár let později o tom složil text písně „SOME ONE SAVED MY LIFE TONIGHT“. V roce 1975 se Elton pokusil podruhé spáchat sebevraždu, když spolykal 60 tabletek Valia a před zraky své matky a babičky skočil doma do bazénu.

CITÁTY:

„Žij pro každou sekundu, bez váhání“.

„Nejhorší věc, kterou můžete udělat pro dítě, je dát mu vše“.

„Jsem přesvědčen, že by bylo velmi zajímavým experimentem vypnout internet na pět let a pozorovat, jaké umění by vznikalo“.



Nejnovější články na našem portálu

duben 17, 2024 172
- hojnost přichází, když ji přeješ jiným lidem - hojnost přichází, když neposuzuješ tvorbu druhých...
duben 09, 2024 352
měj pevné, stabilní kořeny /stůj pevně nohama na zemi buď v proudu života /řekni ano životu/...
duben 09, 2024 272
„V podzemí zůstává duch místa, a to i přesto, že kouzlo města nad zemí se často pomalu vytrácí a...
duben 03, 2024 2037
Medicinální nebo někdy také funkční či vitální houby, jsou specifické houby s výjimečnými účinky....
duben 02, 2024 301
Místa záhadná, tajemná či obestřená jistým mystickým nebezpečím přitahovala pozornost člověka...
březen 27, 2024 383
Mnoho lidí věří, že jednorožci existovali. Někteří jsou dokonce přesvědčeni, že žijí někde mimo...
březen 23, 2024 1652
20. 3. 2024 ve 4:07 vstoupí Slunce do Berana, prvního znamení horoskopu a otevře nový roční...
březen 19, 2024 725
Studánky, jezírka, louže...- první zrcadla lidí. Ta nejpřirozenější zrcadla, která člověku dala...
březen 11, 2024 740
Tisíce let lidé věří, že postavení Slunce a planet v okamžiku narození každého jedince značně...
březen 08, 2024 3034
Počátky Mezinárodního dne žen sahají do Spojených států amerických poloviny 19. století. V roce...
březen 06, 2024 970
Krystaly jsou mistrovskými díly přírody. Jejich tajuplný třpyt okouzluje člověka od nepaměti....
únor 28, 2024 1047
Snad nejpozoruhodnějším tvorem jdoucím tiše ve stopách člověka je kočka. Historie jejího vztahu s...
PODPOŘTE NAŠÍ PRÁCI A ZAŠLETE NÁM FINANČNÍ DAR, VELICE DĚKUJEME.
2201380141/2010. Pro platby ze zahraniční: FIO Banka, a.s.
IBAN: CZ7720100000002201380141

NEBO PŘES PAYPAL třeba 111,- nebo 222,- Kč

Nejčtenější články na našem portálu osobního rozvoje

16 květen 2020 2018432
Věřím, že každý se někdy zarazil nad "časem", tedy lépe řečeno nad čísly na hodinách, která na...
4 listopad 2019 515379
Taky jste si všimli, že stále více lidí hlásí různé formy intolerance nebo alergie na pšenici,...
20 září 2023 456773
Naše jméno nás representuje na veřejnosti a je do jisté míry i naší vizitkou. Každé jednotlivé...
1 prosinec 2020 292788
Nauka o číslech nebo-li numerologie je prastará opravdu zajímavá věda. Možná právě proto byla po...
28 září 2023 282278
1. Změna spánkových vzorců: nervozita, horká chodidla, přerušovaný spánek Pocit únavy po probuzení...
3 říjen 2023 272740
Byla roztěkaná, utahaná a kafe pila neúměrně rychle. Prý musí brzy jít, protože na ni doma čeká...
6 říjen 2023 259250
Ekzémy vyjadřují náš VNITŘNÍ ZÁPAS mezi tím počem toužíme, a tím co ve skutečnosti prožíváme....
13 duben 2020 250791
Pokud opakovaně vídáte čísla 11, 111 nebo 1111, je pro to důvod. Nejčastějším způsobem, jakým...
3 srpen 2019 249301
Zajímá vás, zda jste byli v minulém životě mužem či ženou nebo příčina smrti, co nás čeká po...
12 prosinec 2020 242774
Obezita znamená z mluvy naší duše nejen POTŘEBU OCHRANY, OBAL STRACHU, ale také ÚTĚK PŘED -...
30 květen 2022 240562
VYSOKÝ KREVNÍ TLAK - Duchovní příčina Vysokým tlakem trpí lidé, kteří v sobě dusí VELKÝ TLAK....
29 srpen 2021 215098
Každá myšlenka vibruje, každá myšlenka vyzařuje nějaký signál a současně přitahuje jí odpovídající...
7 leden 2018 206495
O konceptu dvojplamenů toho bylo napsáno hodně a koluje mnoho názorů a přesvědčení. Zdá se, že...
30 září 2019 188051
Mohlo by se zdát, že čísla na dveřích jsou abstraktní, kromě základní orientace nic neznamenající...
17 září 2020 186453
V dnešní době snad už neexistuje jediná žena, která by neměla nějaké "ženské problémy". Čím je to...
27 srpen 2020 184245
Většinu mužů přitahují silné ženy. Někdo si na ni troufne jiný jen tak z povzdálí kouká a...
6 prosinec 2018 176591
Jste štíhlá, cvičíte, držíte dietu, ale stále nemůžete zhubnout velké břicho ? KDE JE CHYBA? Náš...
23 září 2019 166646
"To, čím jsi, záleží na třech faktorech:na tom, co jsi zdědil, co z tebe udělalo tvé okolí a co...
25 listopad 2020 163262
Často se dva dospělí dají dohromady a jenom donekonečna přehrávají svá dětská dramata. Poměrně...
13 srpen 2022 161042
Tak jak nic v životě není náhoda, není ani náhoda, že žena porodí syna. Tím, že žena přivede na...
24 květen 2018 142678
Každý z vás jistě ví, jaký se píše rok, nyní, když dávám dohromady tento článek, jsme na sklonku...
20 červenec 2022 128130
Když muž skutečně miluje a otevře své srdce ženě, měla by žena o jeho zranitelné srdce pečovat a...
21 květen 2020 124493
OBKLAD Z JABLEČNÉHO OCTA: – Vezměte si bavlněný ručník nebo nějaký hadřík a namočte ho v...
29 červenec 2022 122444
MIGRÉNY a bolesti hlavy nebo-li náš PAPIŇÁK V HLAVĚ - DUCHOVNÍ PŘÍČINA Bolest z fyzického hlediska...