Petra Yamuna Wolf: Archetyp MATKA

Archetyp Matka je druhým archetypem ze 4, kterými se budeme zabývat.

Pod jeho vlivem je lůno každé přirozeně menstruující ženy (nebere antikoncepci) většinou v období kolem úplňku. Matka souvisí s expresivní fází našeho ženství. Je zhruba 14. až 20. den po začátku menstruace. Končí několik dní po ovulaci. Je to optimální doba pro komunikaci, empatii, produktivitu, flexibilitu, pružný přístup k věcem, týmovou spolupráci, podporu druhých, emoční tvořivost a budování vztahů. Během této lunární fáze mají často ženy pocit, že jsou skutečnými ženami s velkým Ž – jsou pasivně přijímající, podporující, vřelé, hravé, přesvědčivé a vstřícné, oceňující, pečující, podporující, štědré a dávající, společenské a šarmantní, jemnější a citlivější, méně asertivní, schopné prožívat naplno úspěch, sdílejí s druhými pocity a jejich potřeby, nemyslí tolik na sebeprosazení, naslouchají druhým, navíc jsou i přirozeně fyzicky atraktivnější a přitažlivější právě proto, že se v jejich vejcovodech uvolňuje dozrálé vajíčko, které chce být oplodněno.

Energeticky jsou v této fázi na tom ženy ještě dobře, na rozdíl od fáze archetypu Panna jsou ale více zaměřeny na emoce a citové vztahy.  Archetyp Matky je jako období léta, kdy si naplno užíváme života a tepla lásky v nás i okolo nás. Ženám přináší pocity radosti a štěstí, kreativity a sebevyjádření, sebedůvěry a naplnění a také altruismu a lásky. Ženy v tomto období prožívají úlevu z opětovného návratu k sobě sama, radost z propojení se se svou ženskostí, příjemné i nepříjemné pocity vycházející z „tradičních" ženských rolí, anebo frustraci, že jim ubývá elán, který zažívaly při dynamické fázi archetypu Panna.


Matka je spojená s elementem VODA – s dáváním a léčením vztahů obecně. Matka se nechává nést proudem událostí, dává prostor a péči věcem, aby se vyvíjely svým vlastním tempem. Matka je jako karta z OSHO karet Trpělivost – nádherná těhotná žena v klidu dřímající a očekávající narození něčeho báječného v ten správný čas. Tvoří nový život. Dává prostor i druhým, ptá se jich na jejich názor a potřeby, oceňuje druhé za jejich přínos. Je schopná vidět, co se skrývá za kritikou namířenou na ni i na ostatní od druhých lidí, s laskavostí toleruje výkyvy nálad u druhých, je chlácholivá a milující, schopná vytvářet nové vztahy a vyjednávat s agresivními a konfliktními spoluobčany. Dokáže vytvářet kompromisy a z potenciálně nekonstruktivní schůzky vytvoří velmi produktivní setkání. Matce nejde o rychlou nápravu, spíše hledá dlouhodobě prospěšná řešení, pečuje o něco, aby to vyrostlo do podoby, kterou chce, a snaží se zajistit, aby všichni zúčastnění byli na této cestě s ní.

Tvoření Matky se neomezuje jen na tvorbu dokonalé hudební skladby, nebo úžasného malířského díla, projevuje se i při zahradničení, vaření, šití, léčení, každodenní péči o domácnost a své blízké. Matka radostně a hravě tvoří, ve svém lůně podporuje zasetá semínka z jara Panny, svou plnou pozorností a laskavostí dává tu nejlepší péči teplého léta pro plný rozvoj směrem k dozrání, je to příprava na sklizeň, oslava plodnosti, vděčnosti a naplnění. Žena plně rozvíjející archetyp Matky v této fázi potřebuje plně podpořit a ocenit hlavně sebe samu a zabudovat pocit úspěchu do systému svých základních přesvědčení.  Pokud žena ale nežije v souladu se svými lunárními fázemi a některé archetypy opomíjí na své životní cestě, přichází v této lunární fázi archetypu Matky o jedinečnou možnost sebevyjádření dáváním a hrou. Při hře aktivně meditujeme a získáváme nadhled nad svými strachy, jsme uvolněné a spokojené samy se sebou i se vším, co nás obklopuje a přesahuje. 

Tato lunární fáze je optimální pro vykročení do světa a získávání kontaktů, které potřebujeme pro svůj úspěch v zaměstnání i k dosažení svých cílů. Tato fáze je správná pro nabízení nových produktů a služeb. Je to skvělý čas pro získávání zpětné vazby, rad a návrhů od svých blízkých nebo kolegů či zákazníků, aniž bychom se cítily ohroženy. Je dobré i povzbudivě hodnotit své podřízené a spolupracovníky v tomto období, kdy jim jsme schopné dávat více podpory a uznání, motivovat je ke změnám a podpořit je v nápravě chybných kroků, než v jiné lunární fázi. Jsme totiž více empatické při vysvětlování i nepohodlné záležitosti a nevytváříme tak zbytečně napětí kolem problémů, které ani v této době nepřehlížíme.


V tomto období jsme žensky přitažlivé pro druhé pohlaví, záleží jen na jednotlivé ženě, zda této skutečnosti bude schopna a ochotna využít ve svůj prospěch, nebo naopak bude zájem o její osobu prožívat nepříjemně nebo ho bude ignorovat. Je to čas patřící jedinečnému sebevyjádření a čas pro posun v naší kariéře směrem, který si přejeme. Můžeme se totiž snadněji prosadit nenásilnou (ženskou) formou a záříme sebenaplněním a vlastní sebehodnotou. 

V intimním životě ženy v období archetypu MATKA potřebují sdílet, chodit do společnosti, na večírky, na párty, mazlit se, užívat si večeři při svíčkách. Chtějí pečovat a být opečovány. Je to období ovulace, takže je nejvhodnější čas na početí. Ženy mají často v tomto období nejsilnější orgasmy a největší chuť na milování.

V tomto období nejsme schopné vnímat příliš detaily, logicky myslet, pracovat přesčas a nosit si práci domů, také nám nejde pracovat samostatně. Je dobré si dávat v tuto dobu pozor na svou snahu brát na sebe moc práce a přejímat zodpovědnost za druhé ve snaze jim pomoci, nenechávat druhé, aby zneužívali naší ochoty nebo štědrosti.

V této době je nutné se také věnovat sobě a svým potřebám a nesnažit se spasit celý svět. Některé ženy by nejraději celý život pobývaly v této fázi, ale to není možné, okradly by se tak o svou neuvěřitelnou proměnlivost a bohatost nabytou právě díky proměnám v jednotlivých lunárních fázích.

Matka nás vyzývá k tomu, abychom chodily více do přírody, chodily do společnosti, na různé kurzy a akce, abychom organizovaly rodinná setkání, abychom vychutnávaly život všemi svými smysly, abychom tančily, cvičily a tvořily v souladu s naším tělem a potřebami. 

Při prožívání archetypu Matka naše vlastní přání, touhy a cíle ztrácejí pro nás na důležitosti, více si uvědomujeme, co vyžadují situace, v nichž se nacházíme, když se začínáme opět zaměřovat na své potřeby a snižuje se naše schopnost tolerance a trpělivosti, začínáme přecházet do další lunární fáze – archetypu Čarodějka.

Podpořit Matku v sobě můžeme na semináři 4 archetypy, který začíná 31.3.2018 v centru MAITASUNA.

Autorka: Petra Yamuna Wolf http://www.psychoterapeutka.eu/


Petra Yamuna Wolf - rušení kleteb a odposednutí


Nejnovější články na našem portálu

duben 21, 2024 141
19. 4. 2024 v 16:00 vstoupí Slunce do Býka, který zpomalí naši aktivitu, abychom si mohli...
duben 17, 2024 335
- hojnost přichází, když ji přeješ jiným lidem - hojnost přichází, když neposuzuješ tvorbu druhých...
duben 09, 2024 380
měj pevné, stabilní kořeny /stůj pevně nohama na zemi buď v proudu života /řekni ano životu/...
duben 09, 2024 308
„V podzemí zůstává duch místa, a to i přesto, že kouzlo města nad zemí se často pomalu vytrácí a...
duben 03, 2024 2064
Medicinální nebo někdy také funkční či vitální houby, jsou specifické houby s výjimečnými účinky....
duben 02, 2024 334
Místa záhadná, tajemná či obestřená jistým mystickým nebezpečím přitahovala pozornost člověka...
březen 27, 2024 407
Mnoho lidí věří, že jednorožci existovali. Někteří jsou dokonce přesvědčeni, že žijí někde mimo...
březen 23, 2024 1696
20. 3. 2024 ve 4:07 vstoupí Slunce do Berana, prvního znamení horoskopu a otevře nový roční...
březen 19, 2024 768
Studánky, jezírka, louže...- první zrcadla lidí. Ta nejpřirozenější zrcadla, která člověku dala...
březen 11, 2024 769
Tisíce let lidé věří, že postavení Slunce a planet v okamžiku narození každého jedince značně...
březen 08, 2024 3043
Počátky Mezinárodního dne žen sahají do Spojených států amerických poloviny 19. století. V roce...
březen 06, 2024 992
Krystaly jsou mistrovskými díly přírody. Jejich tajuplný třpyt okouzluje člověka od nepaměti....
PODPOŘTE NAŠÍ PRÁCI A ZAŠLETE NÁM FINANČNÍ DAR, VELICE DĚKUJEME.
2201380141/2010. Pro platby ze zahraniční: FIO Banka, a.s.
IBAN: CZ7720100000002201380141

NEBO PŘES PAYPAL třeba 111,- nebo 222,- Kč

Nejčtenější články na našem portálu osobního rozvoje

16 květen 2020 2020825
Věřím, že každý se někdy zarazil nad "časem", tedy lépe řečeno nad čísly na hodinách, která na...
4 listopad 2019 515392
Taky jste si všimli, že stále více lidí hlásí různé formy intolerance nebo alergie na pšenici,...
20 září 2023 456818
Naše jméno nás representuje na veřejnosti a je do jisté míry i naší vizitkou. Každé jednotlivé...
1 prosinec 2020 292840
Nauka o číslech nebo-li numerologie je prastará opravdu zajímavá věda. Možná právě proto byla po...
28 září 2023 282359
1. Změna spánkových vzorců: nervozita, horká chodidla, přerušovaný spánek Pocit únavy po probuzení...
3 říjen 2023 272762
Byla roztěkaná, utahaná a kafe pila neúměrně rychle. Prý musí brzy jít, protože na ni doma čeká...
6 říjen 2023 259298
Ekzémy vyjadřují náš VNITŘNÍ ZÁPAS mezi tím počem toužíme, a tím co ve skutečnosti prožíváme....
13 duben 2020 250920
Pokud opakovaně vídáte čísla 11, 111 nebo 1111, je pro to důvod. Nejčastějším způsobem, jakým...
3 srpen 2019 249433
Zajímá vás, zda jste byli v minulém životě mužem či ženou nebo příčina smrti, co nás čeká po...
12 prosinec 2020 242795
Obezita znamená z mluvy naší duše nejen POTŘEBU OCHRANY, OBAL STRACHU, ale také ÚTĚK PŘED -...
30 květen 2022 240599
VYSOKÝ KREVNÍ TLAK - Duchovní příčina Vysokým tlakem trpí lidé, kteří v sobě dusí VELKÝ TLAK....
29 srpen 2021 215114
Každá myšlenka vibruje, každá myšlenka vyzařuje nějaký signál a současně přitahuje jí odpovídající...
7 leden 2018 206554
O konceptu dvojplamenů toho bylo napsáno hodně a koluje mnoho názorů a přesvědčení. Zdá se, že...
30 září 2019 188126
Mohlo by se zdát, že čísla na dveřích jsou abstraktní, kromě základní orientace nic neznamenající...
17 září 2020 186462
V dnešní době snad už neexistuje jediná žena, která by neměla nějaké "ženské problémy". Čím je to...
27 srpen 2020 184257
Většinu mužů přitahují silné ženy. Někdo si na ni troufne jiný jen tak z povzdálí kouká a...
6 prosinec 2018 176607
Jste štíhlá, cvičíte, držíte dietu, ale stále nemůžete zhubnout velké břicho ? KDE JE CHYBA? Náš...
23 září 2019 166679
"To, čím jsi, záleží na třech faktorech:na tom, co jsi zdědil, co z tebe udělalo tvé okolí a co...
25 listopad 2020 163310
Často se dva dospělí dají dohromady a jenom donekonečna přehrávají svá dětská dramata. Poměrně...
13 srpen 2022 161058
Tak jak nic v životě není náhoda, není ani náhoda, že žena porodí syna. Tím, že žena přivede na...
24 květen 2018 142711
Každý z vás jistě ví, jaký se píše rok, nyní, když dávám dohromady tento článek, jsme na sklonku...
20 červenec 2022 128146
Když muž skutečně miluje a otevře své srdce ženě, měla by žena o jeho zranitelné srdce pečovat a...
21 květen 2020 124504
OBKLAD Z JABLEČNÉHO OCTA: – Vezměte si bavlněný ručník nebo nějaký hadřík a namočte ho v...
29 červenec 2022 122458
MIGRÉNY a bolesti hlavy nebo-li náš PAPIŇÁK V HLAVĚ - DUCHOVNÍ PŘÍČINA Bolest z fyzického hlediska...