Tereza Krylová: POKOUŠEJME SE O NEPŘIPOUTANOST

Naše životy jsou ve velké míře hlavně o vztazích. Ať už jsou to vztahy s druhými lidmi, nebo náš vztah, který máme sami k sobě. Mnoho o nich bylo napsáno a mohlo by se psát do nekonečna. Zdravé vztahy jsou totiž jedním ze základů našeho šťastného a naplněného žití a bytí vůbec.

Ráda bych mluvila o (ne)připoutanosti.

Vyrostla jsem v rodině, kde harmonické vztahy chyběly. Mezi prarodiči, mezi rodiči, mezi rodiči a dětmi. Komplikovaný vztah s matkou způsobil, že jsem se až chorobně navázala na vlastního otce a na jeho bezmezné podpoře, opoře a přítomnosti jsem byla zcela závislá. Co jsem neměla vyřešeno ve své původní rodině, jsem poté přenášela i do vlastních vztahů s muži. Na každém z nich jsem lpěla a neuměla si představit život o samotě. Se svým posledním mužem, který se stal mým manželem, jsme strávili ve vztahu dlouhých deset let. Mnohé jsme spolu prožili a za mnohé jsem mu byla a stále jsem vděčná. Milovala jsem ho celou hloubkou svého srdce, podporovala ho a byl pro mě snad jakýmsi polobohem. Přála jsem si s ním trávit téměř veškerý svůj čas a své zájmy a koníčky jsem odsouvala do pozadí. Náš vztah nevydržel a když se dnes ohlédnu zpátky, vidím, v jaké veliké iluzi jsem žila. Jak nesamostatná, psychicky závislá a slabá jsem byla. Jeho odchod mě mnohému naučil, uvědomila jsem si, jak obrovsky silná jsem. Pozoruji, že zvládám vše i bez jeho přítomnosti. Nic není problémem a vše je snazší a radostnější, než se mi kdy zdálo.

Muž, který pro mě tolik znamenal, na kterém jsem obdivovala tolik věcí, najednou ze svého piedestalu sestoupil a v mých očích už konečně nestojí v oslnivém světle, ale je normálním člověkem, kterým bezesporu je a vždy byl. Není a nikdy nebyl nikým výjimečným. Byl člověkem jako každý jiný, se svými temnými i světlými stránkami. To jen já ve své nekonečné lásce jsem v něm viděla někoho, kým ve skutečnosti nebyl. Samu sebe jsem postavila do jeho stínu a myslela si, že jsem méně dobrá, méně schopná, méně všechno. Jaký omyl to byl! Jak málo jsem si sebe vážila, jak malou hodnotu jsem sama sobě přisuzovala, jak moc jsem se podcenila! Co sami sobě jsme vše schopni způsobit! Největšími nepřáteli jsme pro sebe vždy a pouze my sami!

Když se podíváme kolem sebe, spousta vztahů není zdravých.

Mluvíme-li o závislosti, připoutanosti, je kolem nás tolik případů, kdy si partneři navzájem nedají vydechnout. Svazují toho druhého různými požadavky, často časovými – trávit spolu veškerý čas. Svazují se požadavky typu ultimáta, kdy dávají na výběr, zda jsou pro partnery přednější oni, nebo jejich zájmy. Příkladů by mohlo být nesčetně. Jak obrovské chyby to jsou! Základem všeho je si uvědomit, že každý jsme zde na Zemi sám za sebe. Nemáme právo kohokoli vázat, kohokoli vlastnit, komukoli zasahovat do života. Ano, staneme-li se jednou partnery, je potřeba své životy a náplň svých životů společně sladit, ovšem musí to být vždy s respektem k osobnímu prostoru a potřebám druhého. Nebude-li náš partner šťastný a naplněný, nikdy nemůže štěstí a naplnění poskytnout ani nám! Nemám-li já sama dost, nemohu dávat dost ani ostatním!

Je potřeba si budovat svůj vlastní prostor, svůj vlastní svět. Naučit se být v tom světě sám a užívat si svou samotu, čas jen pro sebe. Čerpat do svého nitra vše, co potřebujeme k tomu, abychom byli vnitřně spokojeni a jsme-li, pak se s láskou a jako mnohem lepší partneři můžeme vrátit zpět k milovanému člověku. Není to prospěšné jen proto, že sami sobě i tomu druhému poskytujeme dostatek svobody a volnosti, je to dobré i proto, že ztratíme-li milovanou bytost, ať už z jakéhokoli důvodu, nezasáhne nás ztráta tak obrovským způsobem. Vždy to bude rána, ale naše regenerace bude mnohem snadnější a rychlejší, protože budeme umět žít sami, budeme mít své zájmy a činnosti, které nám působí hlubokou radost a uspokojení. Už budeme vědět, jak na to a postupem času se k tomuto způsobu trávení svého volného času opět vrátíme.

Dnes, kdyby mi někdo dal tu možnost, vrátit se zpět v čase do dne, kdy bych mohla ovlivnit, co se v mém životě uděje, nechala bych svého muže odejít i podruhé.

Po prvotních těžkých týdnech jsem v sobě objevila sílu, kterou jsem vždy věděla, že mám, ale dlouhá léta nedostala příležitost se projevit. Jsem nesmírně vděčná Osudu, že mě vede tímto směrem, protože mi dal uskutečnit mnohé věci a mnohá přání, která vždy zůstávala jen pouhými přáními nebo představami. Má odvěká noční můra, že budu někdy sama, se naplnila a stala se největším požehnáním, jakého se mi mohlo dostat! Dokáži žít sama, věnuji se sama sobě, všemu, co mě baví, co mě naplňuje, objevuji nové věci, v samotě a tichu pokaždé nacházím své skutečné Já, což nám nikdy život v hluku a společnosti nemůže poskytnout! Užívám si života, raduji se z něj a ze všech krás, které nám nabízí. Stačí jen pohlédnout z okna na stromy, nebe, zpívající ptáky, slunce…

Prožívám teď nejkrásnější a nejsilnější obodobí, jaké jsem kdy měla příležitost prožít a uskutečňuji postupně vše, co jsem vždy chtěla. A jedním z přání, které jsem si právě nyní splnila, je tento článek. Psát. Psát pro vás všechny a mít tu možnost někomu pomoci, možnost ho povzbudit, vykouzlit mu úsměv na tváři, dodat mu jistoty, odvahy, síly a naděje, protože jste všichni natolik silní, abyste dokázali změnit své životy k lepšímu, obrátit je do světla a pozitivity!

Často se lidé kritizují a pohlížejí na sebe v nepříliš lichotivých barvách, ale je to pouze řeč vaší mysli, neodráží to onu absolutní skutečnost a pravdivost o vás samých. Už jen to, že žijete v tomto světě, to, že jste to nevzdali, že každý den čelíte všemu, čím nás život obdařuje i školí, je projevem nesmírné vůle a odhodlání. Teď už jen obrátit svou tvář ke slunci, poděkovat za vše, co z nás udělalo tak zkušené bytosti a dovedlo k mnohým poznáním, a nechat se vést.

Pokoušejte se o nepřipoutanost, samostatnost, nezávislost, svobodu, volnost a budování si vlastního prostoru a vlastního světa! Ne jako ochrannou zeď před bolestí, ale z čisté radosti, úcty a lásky sami k sobě jako chrám pro své Já! Nebudete nikdy víc šťastní, naplnění a radostní jako sami v sobě! Hodně štěstí vám všem!

Mějte požehnané dny, s láskou Terka*AKY


Autorka článku:  Tereza Krylová

Od dětství jsem se cítila jiná než ostatní, měla svůj vlastní vnitřní svět a hluboké propojení s Božstvím, které se tím více zintenzivnilo mými těžkými životními zkouškami. Zcela jsem se obrátila na duchovní cestu. Svůj život si neumím představit bez moudrosti knih. Mým cílem je duchovní růst, zdokonalování se ve všech aspektech života v nejlepší možnou verzi sebe samé, v naplnění svého Poslání, harmonizaci, dosažení trvalého štěstí, bezpodmínečné lásky a vnitřní svobody. Zajímám se o psychologii, filosofii, náboženství, esoteriku a cvičím Atma Kriya Yogu.


Nejnovější články na našem portálu

duben 17, 2024 156
- hojnost přichází, když ji přeješ jiným lidem - hojnost přichází, když neposuzuješ tvorbu druhých...
duben 09, 2024 348
měj pevné, stabilní kořeny /stůj pevně nohama na zemi buď v proudu života /řekni ano životu/...
duben 09, 2024 266
„V podzemí zůstává duch místa, a to i přesto, že kouzlo města nad zemí se často pomalu vytrácí a...
duben 03, 2024 2034
Medicinální nebo někdy také funkční či vitální houby, jsou specifické houby s výjimečnými účinky....
duben 02, 2024 299
Místa záhadná, tajemná či obestřená jistým mystickým nebezpečím přitahovala pozornost člověka...
březen 27, 2024 378
Mnoho lidí věří, že jednorožci existovali. Někteří jsou dokonce přesvědčeni, že žijí někde mimo...
březen 23, 2024 1649
20. 3. 2024 ve 4:07 vstoupí Slunce do Berana, prvního znamení horoskopu a otevře nový roční...
březen 19, 2024 724
Studánky, jezírka, louže...- první zrcadla lidí. Ta nejpřirozenější zrcadla, která člověku dala...
březen 11, 2024 737
Tisíce let lidé věří, že postavení Slunce a planet v okamžiku narození každého jedince značně...
březen 08, 2024 3034
Počátky Mezinárodního dne žen sahají do Spojených států amerických poloviny 19. století. V roce...
březen 06, 2024 968
Krystaly jsou mistrovskými díly přírody. Jejich tajuplný třpyt okouzluje člověka od nepaměti....
únor 28, 2024 1039
Snad nejpozoruhodnějším tvorem jdoucím tiše ve stopách člověka je kočka. Historie jejího vztahu s...
PODPOŘTE NAŠÍ PRÁCI A ZAŠLETE NÁM FINANČNÍ DAR, VELICE DĚKUJEME.
2201380141/2010. Pro platby ze zahraniční: FIO Banka, a.s.
IBAN: CZ7720100000002201380141

NEBO PŘES PAYPAL třeba 111,- nebo 222,- Kč

Nejčtenější články na našem portálu osobního rozvoje

16 květen 2020 2018176
Věřím, že každý se někdy zarazil nad "časem", tedy lépe řečeno nad čísly na hodinách, která na...
4 listopad 2019 515377
Taky jste si všimli, že stále více lidí hlásí různé formy intolerance nebo alergie na pšenici,...
20 září 2023 456768
Naše jméno nás representuje na veřejnosti a je do jisté míry i naší vizitkou. Každé jednotlivé...
1 prosinec 2020 292781
Nauka o číslech nebo-li numerologie je prastará opravdu zajímavá věda. Možná právě proto byla po...
28 září 2023 282262
1. Změna spánkových vzorců: nervozita, horká chodidla, přerušovaný spánek Pocit únavy po probuzení...
3 říjen 2023 272736
Byla roztěkaná, utahaná a kafe pila neúměrně rychle. Prý musí brzy jít, protože na ni doma čeká...
6 říjen 2023 259242
Ekzémy vyjadřují náš VNITŘNÍ ZÁPAS mezi tím počem toužíme, a tím co ve skutečnosti prožíváme....
13 duben 2020 250773
Pokud opakovaně vídáte čísla 11, 111 nebo 1111, je pro to důvod. Nejčastějším způsobem, jakým...
3 srpen 2019 249288
Zajímá vás, zda jste byli v minulém životě mužem či ženou nebo příčina smrti, co nás čeká po...
12 prosinec 2020 242771
Obezita znamená z mluvy naší duše nejen POTŘEBU OCHRANY, OBAL STRACHU, ale také ÚTĚK PŘED -...
30 květen 2022 240554
VYSOKÝ KREVNÍ TLAK - Duchovní příčina Vysokým tlakem trpí lidé, kteří v sobě dusí VELKÝ TLAK....
29 srpen 2021 215092
Každá myšlenka vibruje, každá myšlenka vyzařuje nějaký signál a současně přitahuje jí odpovídající...
7 leden 2018 206489
O konceptu dvojplamenů toho bylo napsáno hodně a koluje mnoho názorů a přesvědčení. Zdá se, že...
30 září 2019 188046
Mohlo by se zdát, že čísla na dveřích jsou abstraktní, kromě základní orientace nic neznamenající...
17 září 2020 186449
V dnešní době snad už neexistuje jediná žena, která by neměla nějaké "ženské problémy". Čím je to...
27 srpen 2020 184242
Většinu mužů přitahují silné ženy. Někdo si na ni troufne jiný jen tak z povzdálí kouká a...
6 prosinec 2018 176586
Jste štíhlá, cvičíte, držíte dietu, ale stále nemůžete zhubnout velké břicho ? KDE JE CHYBA? Náš...
23 září 2019 166637
"To, čím jsi, záleží na třech faktorech:na tom, co jsi zdědil, co z tebe udělalo tvé okolí a co...
25 listopad 2020 163251
Často se dva dospělí dají dohromady a jenom donekonečna přehrávají svá dětská dramata. Poměrně...
13 srpen 2022 161038
Tak jak nic v životě není náhoda, není ani náhoda, že žena porodí syna. Tím, že žena přivede na...
24 květen 2018 142677
Každý z vás jistě ví, jaký se píše rok, nyní, když dávám dohromady tento článek, jsme na sklonku...
20 červenec 2022 128129
Když muž skutečně miluje a otevře své srdce ženě, měla by žena o jeho zranitelné srdce pečovat a...
21 květen 2020 124491
OBKLAD Z JABLEČNÉHO OCTA: – Vezměte si bavlněný ručník nebo nějaký hadřík a namočte ho v...
29 červenec 2022 122438
MIGRÉNY a bolesti hlavy nebo-li náš PAPIŇÁK V HLAVĚ - DUCHOVNÍ PŘÍČINA Bolest z fyzického hlediska...