Proč na internetu potkáváme tzv. trolly a jak se k nim chovat?

Asi se s tím setkal každý z Vás. Něco někam dáte v tom nejlepším úmyslu, napíšete Váš názor, myšlenku a objeví se někdo, kdo Vás začne urážet, strhává to, co píšete a dělá zle. Gratuluji, potkali jste tzv. internetového trolla. Troll se v dnešní době říká těm, kteří si dělají srandu a tzv. trollí druhé. Ale význam slova je celkem hluboký. V angličtině to znamená například skřítek, skřet, naviják rybářského prutu, chycení, chytat ryby. A to je přesně to co oni chtějí. Chtějí Vás chytit.

Dříve se za tzv. trolla považoval ten, kdo si dělá srandu z druhého člověka. V dnešní informační době, to ale přerostlo v něco mnohem většího. Nejdříve se podíváme na jednotlivé důvody, proč to dělají?

1) Nudí se. I já jsem v letech dospívání, například kolem 10-13 letech s rozvojem internetu využíval tyto srandičky. Nikdy jsem nikoho neurážel, ale s kamarádem jsme prostě z nudy psali na tehdejší seznam chat, který byl velice rozšířený. Našli jsme si nějaké vlákno, místnost, kde lidé řešili tématické problémy a psali jim blbosti. To je jedna možnost. Nuda. Druhá možnost je, že jde o skutečné děti, jelikož dneska se na internet dostávají děti např. už od 5 let. Ti jsou prostě jiní. Berou všechno vážně, nepochopí souvislosti a tak se můžou prezentovat jako někdo, kdo si dělá srandu. Je to sice něco jiného, z jiného důvodu ale na vše platí několik řešení, které si rozebereme později.

 2) Vyhledávají konflikt. To je ta horší varianta. Jedná se o lidi, kteří jsou v životě závislí na konfliktech a chtějí se neustále jen hádat, byt vzteklí, agresivní a obtěžovat lidi. Do této kategorie patří ti, kteří se ihned přepnout do útočného módu a získávají tím dvě věci. Potřebnou drogu, v tomto případě hněv, vztek a nízké vibrace. A energii. Lidé, kteří se neustále rozohňují, vše jim vadí, plýtvají svojí energii. Je to vyčerpávající. A proto se potřebují dobít stejnou energií, aby mohli v životě opět pokračovat a udržovat se v nízkých agresivních vibracích. A to přesně po Vás chtějí, stáhnout Vás na svojí úroveň, protože v tu chvíli vzniká kanál mezí obětí a agresorem a my jim pak poskytneme to, co oni chtějí. Je to forma závislosti, kterou mi stejným chováním podpoříme. Navíc tito lidé všude vidí konflikty a tak chtějí měnit svět kolem sebe k obrazu svému. Zrcadlí svojí výbušnou konfliktní povahu a nepřestanou, dokud všichni kolem nebudou stejní jako oni. To co chtějí je ve Vás vyvolat to, co mají v sobě.

 3) Chtějí vysávat a Vaší pozornost. To je hodně podobné s druhým bodem. Vysávají nás skrze vztek, agresi, nenávist, smutek, nespravedlnost a další. Snaží se Vám zabrnkat na strunu, trefit se do zranění a dostat Vás na svojí nevědomou úroveň. Jsou ale i jiné formy vysávačů. Můžou být i emoční vysávači na jiných úrovních. Tedy na úrovních sympatie, empatie a citového vydíraní. V tomto případě to funguje hodně podobně, ale už se to nejeví tolik útočně. Vysvětlím na příkladu. Sejdeme se s přítelem, který je v depresích. Vyhrne na nás co je vše špatně a stane se jedna věc. Začneme mu říkat, že vše je dobré a snažíme se ho tím pomyslně vytáhnout blíž k naší úrovni, která není depresivní. Ale pokud nejsme uvnitř silní, což dokáže být málokdo, uděláme to, že jeho trošku vytáhneme a sebe stáhneme. Nakonec to většinou dopadne tak, že jsme oba v depresích a tak je plán dokonán. Jemu sice bude trošku lépe, ale nám bude o dost hůře. Jenže jeho lepší stav bude jen dočasný. Potkáme se potom další den a zjistíme, že už je opět v depresích a vše může začít na novo. Znáte toho kamaráda například z Facebooku, který den co den chrlí statusy, že je vše na nic a že chce umřít? To je přesně ono. Reakce, pozornost a vytahování nahoru je přesně to co chce. Nebo když někam něco napíšete a najdete dvou stránkovou odpověď ve formě příběhu celého života dotyčného, jak mu umřela maminka, jak se mu nic nedaří, nemá práci a podobně? Všichni tito lidé chtějí vysávat, protože když se stanete vědomým pozorovatelem, zjistíte, že přes Vaše všechny snahy, dotyčný je neustále v depresích. A tak neděláme nic jiného, než že mu posíláme energii, kterou pozře, ale použije jí jedině k tomu, aby se udržoval ve stejných vibracích, protože je zvyklý a chce to. Protože kdyby nechtěl, skutečně by si vzal Vaše rady k srdci a nevracel by se zpět na úroveň, ze které přišel.

A navíc, pokud se setkáte s někým, kdo Vás stáhne do depresí, co uděláte? Automaticky jdete za někým jiným, kdo je ve vibracích výše a stáhnete jeho, vysajete ho a koloběh pokračuje. Všichni tito lidé jsou z větší části černé díry, kde končí Váš čas, energie a emoce.

 4) Ohrozili jsme jejich realitu. To známe moc dobře. Napíšeme status o něčem, co se někomu znelíbí. Otřese to jeho vnímáním světa a zapracují jeho podvědomé programy, traumata a entity, které chtějí, aby se dotyčný člověk udržoval v tom samém v čem, je již nějakou dobu. V tu chvíli se ozve jeho temný průvodce, jeho ego, jeho cokoliv a začne ihned bez jakýchkoliv argumentů zpochybňovat vše, co jste napsali. Kdyby jste celý život v něčem žili a pak přišel někdo a řekl Vám, že Váš život je lež, budete mít podobnou reakci. Je to proces uvědomování si, ale uzavření, neprobuzení lidé nemají zájem se probudit a svým zpochybňováním se jen snaží ujistit se, že to v čem žijí je správně. Neříkám, že pokud někdo začne zpochybňovat Vaše tvrzení, nemá na to právo. Ale jde o to, jakým způsobem ho zpochybňuje. Pokud chce vést smysluplnou konstruktivní debatu, je jen na Vás, jestli se do toho zapojíte nebo ne. I Vy máte právo, obhájit svůj názor, nebo ne. Ovšem pozor, existují i chroničtí debatovači, kteří s Vámi chtějí debatovat úplně vše a to je také forma vysávání. Žij a nech žít. Jde vlastně jen o narážení pohledů, traumat, minulostí a programů. Skutečná debata dle mě nefunguje a málokdy se stane, že někdo z obou stran změní názor. Celou dobu jen obhajují vlastní názor, což může být hodně vyčerpávající a málokdy dojde ke skutečné změně. Tam už opět funguje ego, které se snaží za každou cenu neustoupit a prosadit si své. Nakonec a dojde k několika rozuzlením. Buď jeden odejde, nebo dojde na napadání, urážení a stahování do jiných vibrací a nebo jeden z nich změní názor. Hádejte co se děje nejvíce?

 

Co tedy dělat v případě, že potkám trolla?

1) Nereagovat, smazat, blokovat. Nejjednodušší řešení problému. Smazat komentář, neodepisovat a hlavně nad tím nepřemýšlet! Ve chvíli, kdy nás někdo naštve, co děláme? Mluvíme a přemýšlíme o něm celý den. A celý den, co o něm mluvíme a přemýšlíme, nás v jiných pro nás neviditelných sférách vysává. A hlavně, když o něm mluvíme s někým nebo nad ním přemýšlíme, jak tím skutečně řešíme konflikt? Nijak, jen s tím obtěžujeme nás, naše okolí a zanášíme se. Proto je nejlepší to, aby u nás vůbec žádný konflikt nevznikl. Tedy nepřemýšlet nad tím proč to psal a proč to dělá. To vše máte napsané nahoře, to Vám vše vysvětlí a už není třeba tomu dávat další energii. Pokud je někdo takový a má to zapotřebí, neznamená, že mi taky. Dejte si radši klídek, lehárko a vykašlete se na to, že někdo, koho třeba ani neznáme, si myslí něco jiného. Nám to může být jedno, je to jeho problém, a pokud se o tom nechce civilizovaně bavit, nemá cenu cokoliv řešit.

 2) Nedát jim, to co chtějí. Tohle je něco, co skutečně funguje a mám to vyzkoušené. Například někdo zpochybní Vaše úvahy. Vy se obhájíte, plácáte se po ramenu, jak jste to skvěle vysvětlili a najednou, další komentář a opět to samé jen třeba trošku jiné, ale vesměs to samé. To co jste jim dali, byla Vaše pozornost, oni si Vás navinuly a teď je velmi těžké odejít, protože přeci nechcete být ti, co to vzdají tak se obhajujete a nakonec nad tím strávíte tuny času a energie. To co dělám já, že jim uznám za pravdu. Je to někdy těžké, ale stačí jediná věta. Trošku ironická. Například „Děkuji, vezmu si to k srdci, děkuji.“ I když to tak nemyslíte, nebudete poražený, pokud do toho nevložíte vlastní ego. A navíc, co na to má odpovědět? Většinou trolla odzbrojíte tím, že mu dáte jasně najevo, že jeho hru hrát nebudete a že to co po Vás chce, od Vás nedostane. Udělal jsem to hodněkrát a musím říct, že z 95% případů to zafungovalo. Pokud nereagujete tak mu tím sice dáte najevo, že hrát nebudete, ale on to může brát jako důkaz toho, že má pravdu a může začít šít ještě víc. Záleží na situaci. Jednou jsem měl dokonce trolla, který mi psal na Facebook, bombardoval emaily a psal mi SMSky jaký jsem chudák a že mu na to nemám co říct atd. Opět jsem zvolil taktiku poděkování a měl jsem klid. Ono je to nakonec přestane bavit, ale jen tehdy, kdy zjistí, že z Vás nic mít nebude. A toto funguje i na sféře hmotné tak i energetické. Poté se přesune na další oběť a už je jen na ní, jak zareaguje. Musíme se uvědomit, že oni nechtějí vysvětlení, nechtějí se změnit. Jediné co chtějí je utvrdit se v tom, v čem jsou a k tomu vysát vše, co poskytnete.

 

Ve všech případech jde o jediné. Pozornost, čas, energie, emoce. Nic takového jim nedávejte! Nikdy, ale nikdy, nereagujte stejně jako oni, protože to znamená jediné, háček se Vám zabodl do tváře a trollové už jen navíjejí!

 


 Autor článku : Ondřej Rimmer Brož / www.iluminace.com

Nejnovější články na našem portálu

duben 17, 2024 138
- hojnost přichází, když ji přeješ jiným lidem - hojnost přichází, když neposuzuješ tvorbu druhých...
duben 09, 2024 346
měj pevné, stabilní kořeny /stůj pevně nohama na zemi buď v proudu života /řekni ano životu/...
duben 09, 2024 262
„V podzemí zůstává duch místa, a to i přesto, že kouzlo města nad zemí se často pomalu vytrácí a...
duben 03, 2024 2033
Medicinální nebo někdy také funkční či vitální houby, jsou specifické houby s výjimečnými účinky....
duben 02, 2024 296
Místa záhadná, tajemná či obestřená jistým mystickým nebezpečím přitahovala pozornost člověka...
březen 27, 2024 375
Mnoho lidí věří, že jednorožci existovali. Někteří jsou dokonce přesvědčeni, že žijí někde mimo...
březen 23, 2024 1639
20. 3. 2024 ve 4:07 vstoupí Slunce do Berana, prvního znamení horoskopu a otevře nový roční...
březen 19, 2024 719
Studánky, jezírka, louže...- první zrcadla lidí. Ta nejpřirozenější zrcadla, která člověku dala...
březen 11, 2024 733
Tisíce let lidé věří, že postavení Slunce a planet v okamžiku narození každého jedince značně...
březen 08, 2024 3034
Počátky Mezinárodního dne žen sahají do Spojených států amerických poloviny 19. století. V roce...
březen 06, 2024 965
Krystaly jsou mistrovskými díly přírody. Jejich tajuplný třpyt okouzluje člověka od nepaměti....
únor 28, 2024 1037
Snad nejpozoruhodnějším tvorem jdoucím tiše ve stopách člověka je kočka. Historie jejího vztahu s...
PODPOŘTE NAŠÍ PRÁCI A ZAŠLETE NÁM FINANČNÍ DAR, VELICE DĚKUJEME.
2201380141/2010. Pro platby ze zahraniční: FIO Banka, a.s.
IBAN: CZ7720100000002201380141

NEBO PŘES PAYPAL třeba 111,- nebo 222,- Kč

Nejčtenější články na našem portálu osobního rozvoje

16 květen 2020 2017974
Věřím, že každý se někdy zarazil nad "časem", tedy lépe řečeno nad čísly na hodinách, která na...
4 listopad 2019 515375
Taky jste si všimli, že stále více lidí hlásí různé formy intolerance nebo alergie na pšenici,...
20 září 2023 456760
Naše jméno nás representuje na veřejnosti a je do jisté míry i naší vizitkou. Každé jednotlivé...
1 prosinec 2020 292772
Nauka o číslech nebo-li numerologie je prastará opravdu zajímavá věda. Možná právě proto byla po...
28 září 2023 282256
1. Změna spánkových vzorců: nervozita, horká chodidla, přerušovaný spánek Pocit únavy po probuzení...
3 říjen 2023 272729
Byla roztěkaná, utahaná a kafe pila neúměrně rychle. Prý musí brzy jít, protože na ni doma čeká...
6 říjen 2023 259239
Ekzémy vyjadřují náš VNITŘNÍ ZÁPAS mezi tím počem toužíme, a tím co ve skutečnosti prožíváme....
13 duben 2020 250762
Pokud opakovaně vídáte čísla 11, 111 nebo 1111, je pro to důvod. Nejčastějším způsobem, jakým...
3 srpen 2019 249276
Zajímá vás, zda jste byli v minulém životě mužem či ženou nebo příčina smrti, co nás čeká po...
12 prosinec 2020 242768
Obezita znamená z mluvy naší duše nejen POTŘEBU OCHRANY, OBAL STRACHU, ale také ÚTĚK PŘED -...
30 květen 2022 240547
VYSOKÝ KREVNÍ TLAK - Duchovní příčina Vysokým tlakem trpí lidé, kteří v sobě dusí VELKÝ TLAK....
29 srpen 2021 215086
Každá myšlenka vibruje, každá myšlenka vyzařuje nějaký signál a současně přitahuje jí odpovídající...
7 leden 2018 206487
O konceptu dvojplamenů toho bylo napsáno hodně a koluje mnoho názorů a přesvědčení. Zdá se, že...
30 září 2019 188040
Mohlo by se zdát, že čísla na dveřích jsou abstraktní, kromě základní orientace nic neznamenající...
17 září 2020 186448
V dnešní době snad už neexistuje jediná žena, která by neměla nějaké "ženské problémy". Čím je to...
27 srpen 2020 184241
Většinu mužů přitahují silné ženy. Někdo si na ni troufne jiný jen tak z povzdálí kouká a...
6 prosinec 2018 176581
Jste štíhlá, cvičíte, držíte dietu, ale stále nemůžete zhubnout velké břicho ? KDE JE CHYBA? Náš...
23 září 2019 166636
"To, čím jsi, záleží na třech faktorech:na tom, co jsi zdědil, co z tebe udělalo tvé okolí a co...
25 listopad 2020 163249
Často se dva dospělí dají dohromady a jenom donekonečna přehrávají svá dětská dramata. Poměrně...
13 srpen 2022 161037
Tak jak nic v životě není náhoda, není ani náhoda, že žena porodí syna. Tím, že žena přivede na...
24 květen 2018 142674
Každý z vás jistě ví, jaký se píše rok, nyní, když dávám dohromady tento článek, jsme na sklonku...
20 červenec 2022 128128
Když muž skutečně miluje a otevře své srdce ženě, měla by žena o jeho zranitelné srdce pečovat a...
21 květen 2020 124490
OBKLAD Z JABLEČNÉHO OCTA: – Vezměte si bavlněný ručník nebo nějaký hadřík a namočte ho v...
29 červenec 2022 122436
MIGRÉNY a bolesti hlavy nebo-li náš PAPIŇÁK V HLAVĚ - DUCHOVNÍ PŘÍČINA Bolest z fyzického hlediska...