Léčivé účinky esenciálních olejů a princip aromaterapie

Aromaterapie je přírodní terapeutická metoda léčení, která využívá léčivé účinky esenciálních olejů pro zlepšení a udržení zdravotního stavu člověka. Esenciální oleje slouží ke zlepšení celkového stavu organismu, tedy těla, duše i mysli. Lidé využívali aromaterapii v podobě olejů a balzámů už před tisíci lety, hlavně v Číně, Indii a Egyptě. Přírodní látky byly využívány k léčbě, dezinfekci ale také k uctívání bohů při různých rituálech.

Řekové studovali léčebné vlastnosti silicových olejů a využívali je jako uklidňující či povzbuzující látky. Na základě Hippokratových spisů bylo zjištěno, že se Řekové zabývali léčebnými vlastnostmi silicových olejů a že je často využívali jako uklidňující či povzbuzující látky. Římané zase hojně využívali oleje při velkých oslavách a obřadech. Moderní označení „aromaterapie" známe od roku 1937, kdy bylo poprvé použito francouzským parfumérem René-Maurice Gattefossérom, v knize, v níž popisuje léčivé účinky esenciálních olejů na lidský organismus. Zjistil zajímavý fakt, že některé rostliny dokážou například léčit zranění. Při svých pokusech si totiž všiml hlavně léčivého účinku levandule na popáleniny, a to ho právě motivovalo napsat zmíněnou knihu o léčbě rostlinami. Přestože jsou esenciální oleje nástroji jemné terapie, mají sílu zasáhnout hluboko do psychiky, uvolnit mysl i pozvednout ducha.

Díky jedinečné schopnosti aromaterapie pomáhají esenciální oleje navodit nejen pocit zdraví, ale i pocit duševní pohody a dobrou náladu. Esence mají různorodé účinky, od zklidňujících po stimulační. Čichové smysly přenášejí čichový vjem hluboko do našeho nitra a ovlivňují naše cítění. Aromaterapie pomáhá našemu organismu dosáhnout pocitu blaha. Z holistické perspektivy, je aromaterapie forma preventivní zdravotní péče. Je fyziologicky nemožné oddělit mysl od těla a je známo, že s vitálním mentálním zdravím lze ovlivnit různá somatická onemocnění. Mezi takové onemocnění patří například nervová bolest hlavy, úzkost a stres, a ta mohou být zmírněna i pomocí esencí, například: levandule, meduňka, santál bílý, bazalka, bergamot, koriandr.

Funkce éterických olejů

Čichové ústrojí – Čich je jedním z důležitých smyslů a je užíván k detekci životních ukazatelů, kterými jsou například potrava, nepřátelé či opačné pohlaví. Při vdechnutí oleje se malé molekuly dostanou do kořene nosu k buňkám čichového ústrojí. Výběžky na každé buňce registrují informaci o vůni a posílají dál přes čichový bulbus do struktur umístěných hlouběji v centru mozku.

Plíce – Při nádechu jsou vdechovány částice esenciálního oleje. Ten prochází průdušnicí do průdušek a dále do plic, plicních sklípků, kde probíhá výměna plynů. Následně se odpadní látky, zejména oxid uhličitý, vymění za kyslík s částicemi esenciálního oleje.

Kůže – Přes potní žlázky a vlasové folikuly se oleje vstřebávají v pokožce, a dále pokračují do krevního oběhu, lymfy a mezibuněčné tekutiny, čímž se dostanou do všech ostatních částí těla.

Tělo – Částice, které se dostanou do organismu, cirkulují v krevním oběhu, a tím se dostávají do různých orgánů a tělesných systémů. Mnoho esenciálních olejů pozitivně ovlivňuje právě určité orgány a systémy.

Mysl – Esenciální oleje mají rovněž psychické, emocionální a psychologické účinky.

Český výrobce esenciálních olejů BEWIT

Výroba olejů:

Destilace - Egypťané při destilaci uchovávali složky v obrovských hliněných nádobách. Poté se přidala voda, která se ohřála tak, aby se uvolňovala pára, která procházela skrze bavlněnou látku upevněnou k hrdlu nádoby. Silicový olej, který se nasákl do látky, se poté vymačkal a vylisoval do soupravy jiných nádob. Téměř samý princip se využívá dodnes. Silně stlačená pára procházející skrze listy či květy v destilačním přístroji, kde je využito vakua k tomu, aby se oleje přeměnily v páru, pára nese Silicový olej, který prochází chladícím systémem. Ten se postará o to, že olej zkondenzuje a snadno jej poté lze oddělit od vody.

Macerace - Květy jsou namáčeny do horkého oleje, aby se rozložily na jednotlivé buňky a uvolnili tak svou vůni do oleje. Olej se poté pročistí a z něj se vylouhují vonné esence.

Effleurage - Jemnější výtažky z květin, které se hůře získávají. Například jasmínové, pomerančovníkové a růžové esence se louhují touto metodou. Květy či korunní plátky se drtí tak dlouho mezi dřevěnými miskami s povrchem ze skla, na kterých je rozetřený tuk, odkud se nasytí vůní těchto látek.

Lisování - Jde o jednoduchou metodu, při které se silicové oleje z kůr a slupek zralého ovoce, například z pomeranče a citronu, vymačkávají do tamponu.

Využití esenciálních olejů

Inhalace - Vynikající metodou léčby respiračních onemocnění je vdechování páry. Astmatici by ji ale vdechovat neměli. Běžně se užívá u různých forem nachlazení či jiných respiračních onemocnění. Do nádoby s horkou vodou se obvykle přidává několik kapek esenciálního oleje. Pára se zhluboka vdechuje a hlava bývá zakryta ručníkem. Využití inhalace je rovněž vhodné pro hloubkové čištění pleti.

Masáž - Buď se může jednat o masáž klasickou, nebo lymfatickou, kdy se pomocí jemných hmatů a olejů stimuluje oběh krve a mízy. Tím se z organismu odstraňuje únava a povzbuzují se přirozené ozdravné síly celého těla. Vonné látky také působí na limbický systém v mozku, který ovládá naše pocity.

Aromalampy a Difuzéry-Do nádoby s horkou vodou přidáme několik kapek oleje a začne se uvolňovat přirozená vůně.

Koupele - Ke koupeli se využívá několik kapek oleje, které se přidají do vody s příjemnou teplotou pro náš organismus. Je dobré mít místnost uzavřenou tak, aby pára působila co nejintenzivněji. V koupeli je vhodné setrvat přibližně 15 minut. Oblíbené jsou také koupele nohou, které mají zklidňující či naopak osvěžující účinek.

Parfémy - Ty nejlepší parfémy jsou tradičně připravovány ze směsí nejčistších olejů, a to především z výtažků z květů. Oblíbený esenciální olej lze přidávat také do tělového oleje (mandlový, meruňkový, olivový). Například pár kapiček citronové trávy zvyšuje flexibilitu pokožky. Galbanum je zase úžasné na stařecké skvrny a pigmentaci pokožky.

Účinky esenciálních olejů:

Aksamitník - velmi účinný antiparazitický olej, snižuje stres, napětí, paniku a depresi. Vhodný i při svalových křečích.

Bazalka - účinná při nervových poruchách, posiluje a povznáší mysl. Je vhodná při meditacích. První volba při intelektuálním vyčerpání.

Bergamot - zahřívá srdce a je spojen se srdeční čakrou. Skvělý lék na deprese a úzkost.

Borovice - na čistění plic od hlenu. Vhodný při potížích s ledvinami, účinný při zánětu močových cest.

Brazilský pomeranč - sluníčkový olej, pozitivita, nadhled a dobrá nálada.

Cedrové dřevo - symbol hojnosti a síly. Vhodný na mastnou pleť.

Citron - má výborné dezinfekční, antibakteriální, antivirové a tonizační účinky.

Citronela- antiseptický a dezinfekční olej. Zmírňuje žaludeční nevolnost a působí proti střevním kolikám. Výborný repelent!

Citronová tráva - zvyšuje flexibilitu pokožky, zmírňuje bolesti hlavy, pomáhá při přepracování.

Copahu - úžasný při plísňovém onemocnění na nohou či nehtech. A také je to skvělá esence proti stárnutí.

Cypřiš - pomáhá omezovat pocení (obzvláště nohou) a v orientálním lékařství se používal hlavně k oživení a regulaci krevního oběhu. Díky své schopnosti harmonizovat krevní oběh je cypřišový olej důležitým prostředkem při menstruačních obtížích a léčbě křečových žil. Má také velmi výrazné psychologické účinky.

Černý pepř - afrodiziakální a stimulující esenciální olej. Zahřívá psychiku a pomáhá spojit se životem při pocitu odcizení. Pokud mísíte tento olej max. 3 kapky s rozmarýnem, bazalkou či květinami.

Eukalyptus - skvělý při nachlazení a chřipce a při léčení oparů. Čistí mysl a oživuje náladu.

Fenykl - jedná se o jemný zeštíhlující prostředek (má depurativní účinky), velice účinný detoxikační olej. Slouží k odstranění vody z těla. Vhodný pro lidi se sklonem k přemýšlení a neustálému analyzování situace.

Galbanum - výtečná detoxikující esence, čistí žaludek, zrychluje cirkulaci krve. Působí proti stárnutí pokožky. Skvělý pomocník na stařecké skvrny a různé pigmentace.

Geránium - esence léčí horkost a záněty. Uvolňuje nervy a zklidňuje stavy úzkosti. Jeho protizánětlivé účinky mohou být srovnávány s levandulí či heřmánkem. Geránium je vhodné při kožní infekci. Odstraňuje frustraci a podrážděnost.

Grapefruit - esence nabízí močopudné účinky, zbavuje tělo vody a odbourává tuky. Čistí krev, a proto jej lze využít při revmatických bolestech zejména horké povahy, kdy se bolest kloubu mísí s otokem a pocitem pálení. Dobře čistí pleť a můžeme jej využít na mastnou pokožku při léčbě akné.

Hřebíček - podporuje játra, pomáhá při zažívání, kontroluje hladinu cukru v krvi.

Jasmín - jedná se o nejúčinnější olej používaný při odstraňování nervové úzkosti, netrpělivosti a deprese. Jasmín je silné afrodiziakum a sexuální tonikum.

Kadidlo - na každodenní úrovni je vhodný při stavech duševního neklidu.

Kardamom - nejlepší posilující olej, zvyšuje cirkulaci krve. Vhodný při nervovém vyčerpání. Lze mísit s růžovým dřevem, cedrem, patchouli a citrusy.

Kmín - je určen k uklidnění břišních křečí, na poruchy trávení a nevolnosti. Pomáhá předcházet kumulaci hlenu. Posiluje energii slinivky a sleziny.

Koriandr - povzbuzuje trávení, povznáší duši a podněcuje tvořivost. Lze využít při léčbě mentální anorexie.

Levandule - nastoluje harmonii aury a vyrovnává energii čaker. Má schopnost zklidňovat a stabilizovat srdce. Ulevuje od bolesti hlavy.

Majoránka - uklidňuje, utěšuje, je hřejivá a pečující. Lze ji použít při menstruačních bolestech, svalové ztuhlosti a nervových křečích. Pomáhá uklidňovat přehlcený mozek, emocionální touhy a podporuje schopnost sebenaplnění. Esenciální olej majoránky v nás objevuje skrytou sílu a vytrvalost.

Mandarinka - olej je vhodný pro děti a těhotné ženy. Povzbuzuje náladu a uklidňuje. Má jemné hypnotické účinky, díky nimž pomáhá vypnout přetaženou mysl a navodit klidný spánek.

Myrha - bystří vědomí. Pro své svíravé účinky je indikována na chronické průjmy a vaginální výtoky. Olej z myrhy jemně zklidňuje nervový systém stejně jako kadidlo působením na slinivku a slezinu.

Neroli - uvolňuje duševní a emocionální napětí. Vštěpuje klid a sílu. Pomáhá uvolnit potlačené emoce. Tímto olejem můžeme léčit různé hluboké emocionální rány a bolesti.

Patchouli - užitečný při ochablé imunitě, kdy přepracovanost a chronická úzkost vedou k náchylnosti k infekcím. Olej z patchouli působí psychologicky tak, že harmonizuje intelekt, uzemňuje a stabilizuje mysl vyčerpanou nadměrným přemýšlením a rozebíráním starostí. Může pomoci i těm, kdo trpí impotencí, frigiditou a sexuální úzkostí.

Růže - uklidňuje nervové napětí, zármutek, beznaděj. Harmonizuje a zlepšuje náladu. Růže čistí dělohu. Nevhodná v prvních měsících těhotenství. Dobře působí na hojení zánětu spojivek a je účinný proti nespavosti.

Santál bílý - vynikající při střevních a genitourinárních chorobách, vaginálních výtoků. Lze jej též efektivně využít při vzrušených emocionálních stavech vedoucím k bolestem hlavy, nespavosti a nervového vyčerpání.

Skořice - velice stimulující a zahřívací olej. Vhodný při melancholii, depresi a nedostatku životní síly. Používejte velmi opatrně do koupele.

Vetiver - pochází z Indie, kde je používán do jídla, nápojů, ale i parfémů. Má krásnou zemitou vůni, jenž má chladící efekt pro tělo i mysl.

Yzop - velmi pozitivní účinek na plíce. Prospívá lidem s nízkou vitalitou. Je vhodný pro jedince, kteří podléhají negativním vlivům okolí a jsou velmi citliví.

Zázvor - pomáhá při léčbě žaludečních problémů. Jeho využití najdeme i při dýchacích obtížích a menstruační nerovnováze.


Aromaterapie je přírodní terapeutická metoda léčení, která využívá léčivé účinky esenciálních olejů pro zlepšení a udržení zdravotního stavu člověka. Esenciální oleje slouží ke zlepšení celkového stavu organismu, tedy těla, duše i mysli. ESENCIÁLNÍ OLEJE ČESKÉHO VÝROBCE MŮŽETE ZAKOUPIT ZDE: https://bewit.love



Nejnovější články na našem portálu

duben 24, 2024 163
Po tisíciletí většina kultur považuje dotek za něco přirozeného a léčivého. Prakticky všechny...
duben 21, 2024 253
19. 4. 2024 v 16:00 vstoupí Slunce do Býka, který zpomalí naši aktivitu, abychom si mohli...
duben 17, 2024 396
- hojnost přichází, když ji přeješ jiným lidem - hojnost přichází, když neposuzuješ tvorbu druhých...
duben 09, 2024 421
měj pevné, stabilní kořeny /stůj pevně nohama na zemi buď v proudu života /řekni ano životu/...
duben 09, 2024 344
„V podzemí zůstává duch místa, a to i přesto, že kouzlo města nad zemí se často pomalu vytrácí a...
duben 03, 2024 2108
Medicinální nebo někdy také funkční či vitální houby, jsou specifické houby s výjimečnými účinky....
duben 02, 2024 377
Místa záhadná, tajemná či obestřená jistým mystickým nebezpečím přitahovala pozornost člověka...
březen 27, 2024 451
Mnoho lidí věří, že jednorožci existovali. Někteří jsou dokonce přesvědčeni, že žijí někde mimo...
březen 23, 2024 1742
20. 3. 2024 ve 4:07 vstoupí Slunce do Berana, prvního znamení horoskopu a otevře nový roční...
březen 19, 2024 781
Studánky, jezírka, louže...- první zrcadla lidí. Ta nejpřirozenější zrcadla, která člověku dala...
březen 11, 2024 809
Tisíce let lidé věří, že postavení Slunce a planet v okamžiku narození každého jedince značně...
březen 08, 2024 3051
Počátky Mezinárodního dne žen sahají do Spojených států amerických poloviny 19. století. V roce...
PODPOŘTE NAŠÍ PRÁCI A ZAŠLETE NÁM FINANČNÍ DAR, VELICE DĚKUJEME.
2201380141/2010. Pro platby ze zahraniční: FIO Banka, a.s.
IBAN: CZ7720100000002201380141

NEBO PŘES PAYPAL třeba 111,- nebo 222,- Kč

Nejčtenější články na našem portálu osobního rozvoje

16 květen 2020 2022455
Věřím, že každý se někdy zarazil nad "časem", tedy lépe řečeno nad čísly na hodinách, která na...
4 listopad 2019 515434
Taky jste si všimli, že stále více lidí hlásí různé formy intolerance nebo alergie na pšenici,...
20 září 2023 456878
Naše jméno nás representuje na veřejnosti a je do jisté míry i naší vizitkou. Každé jednotlivé...
1 prosinec 2020 292899
Nauka o číslech nebo-li numerologie je prastará opravdu zajímavá věda. Možná právě proto byla po...
28 září 2023 282426
1. Změna spánkových vzorců: nervozita, horká chodidla, přerušovaný spánek Pocit únavy po probuzení...
3 říjen 2023 272793
Byla roztěkaná, utahaná a kafe pila neúměrně rychle. Prý musí brzy jít, protože na ni doma čeká...
6 říjen 2023 259364
Ekzémy vyjadřují náš VNITŘNÍ ZÁPAS mezi tím počem toužíme, a tím co ve skutečnosti prožíváme....
13 duben 2020 251048
Pokud opakovaně vídáte čísla 11, 111 nebo 1111, je pro to důvod. Nejčastějším způsobem, jakým...
3 srpen 2019 249548
Zajímá vás, zda jste byli v minulém životě mužem či ženou nebo příčina smrti, co nás čeká po...
12 prosinec 2020 242833
Obezita znamená z mluvy naší duše nejen POTŘEBU OCHRANY, OBAL STRACHU, ale také ÚTĚK PŘED -...
30 květen 2022 240675
VYSOKÝ KREVNÍ TLAK - Duchovní příčina Vysokým tlakem trpí lidé, kteří v sobě dusí VELKÝ TLAK....
29 srpen 2021 215158
Každá myšlenka vibruje, každá myšlenka vyzařuje nějaký signál a současně přitahuje jí odpovídající...
7 leden 2018 206591
O konceptu dvojplamenů toho bylo napsáno hodně a koluje mnoho názorů a přesvědčení. Zdá se, že...
30 září 2019 188175
Mohlo by se zdát, že čísla na dveřích jsou abstraktní, kromě základní orientace nic neznamenající...
17 září 2020 186475
V dnešní době snad už neexistuje jediná žena, která by neměla nějaké "ženské problémy". Čím je to...
27 srpen 2020 184268
Většinu mužů přitahují silné ženy. Někdo si na ni troufne jiný jen tak z povzdálí kouká a...
6 prosinec 2018 176615
Jste štíhlá, cvičíte, držíte dietu, ale stále nemůžete zhubnout velké břicho ? KDE JE CHYBA? Náš...
23 září 2019 166701
"To, čím jsi, záleží na třech faktorech:na tom, co jsi zdědil, co z tebe udělalo tvé okolí a co...
25 listopad 2020 163335
Často se dva dospělí dají dohromady a jenom donekonečna přehrávají svá dětská dramata. Poměrně...
13 srpen 2022 161080
Tak jak nic v životě není náhoda, není ani náhoda, že žena porodí syna. Tím, že žena přivede na...
24 květen 2018 142735
Každý z vás jistě ví, jaký se píše rok, nyní, když dávám dohromady tento článek, jsme na sklonku...
20 červenec 2022 128160
Když muž skutečně miluje a otevře své srdce ženě, měla by žena o jeho zranitelné srdce pečovat a...
21 květen 2020 124517
OBKLAD Z JABLEČNÉHO OCTA: – Vezměte si bavlněný ručník nebo nějaký hadřík a namočte ho v...
29 červenec 2022 122477
MIGRÉNY a bolesti hlavy nebo-li náš PAPIŇÁK V HLAVĚ - DUCHOVNÍ PŘÍČINA Bolest z fyzického hlediska...