Mgr. Helena Cmurová: OLEJOVO – BÍLKOVINOVÁ STRAVA  Dr. Johanny Budwig

Nejhorší vliv na naše zdraví mají tepelně a/nebo chemicky zpracované rostlinné tuky, tedy tzv. transmastné kyseliny

Na kvalitě tuků, obsažených v naší stravě je přímo úměrný stav našeho zdraví.

Této skutečnosti si byli kromě paní Dr. Budwig vědomi i další vědci, jako např. norský zakladatel lékařské biochemie Ivar Bang, profesor Friedrich Dessauer, německý radiolog a fyzik nebo Hans von Euler, švédský biochemik a nositel Nobelovy ceny. Ve své knize Rakovina, problém a řešení cituje paní Dr. Budwig Ivara Banga, který považoval tuky za látky, na jejichž kvalitě závisí všechny životní procesy, a Fr. Dessauera, který říká, že nejdůležitější v živém organismu jsou všechny buněčné membrány, membrány mitochondrií a červených krvinek. Tyto membrány jsou tvořené z velké části právě nenasycenými mastnými kyselinami. Energetické napětí membrán je rozhodující pro kvalitu všech životních funkcí. To naprosto souhlasí s výsledky výzkumů nositele Nobelovy ceny Hanse von Eulera, který zjistil, že tělu cizorodé tuky – transmastné kyseliny – jsou společným jmenovatelem všech druhů nádorů. Všechny škodlivé látky, vyvolávající poškození a nemoc rozvinou svoje vlastnosti rakovinotvorných látek pouze tehdy, jestliže jsou rozpuštěny v tucích, a to hlavně ve „špatných tucích“, které škodí našemu zdraví. Tuky v přírodní formě, které jsou bohaté na elektrony a spojené se správnou bílkovinou jsou schopny škodlivé trans tuky neutralizovat a překonat dokonce i vliv silně karcinogenních látek, které se vyskytují např. v uzeninách, zpracovaných tucích, rafinovaných olejích, cereáliích, tabákovém kouři a výfukových zplodinách.

Proto je absolutním základem olejovo-bílkovinové stravy paní Dr. Johanny Budwig konzumace správného tuku, tedy lněného za studena lisovaného oleje, v kombinaci s netučným tvarohem.

Nejznámějším receptem stravovacího systému olejovo-bílkovinové stravy je zakladní recept na olejovo-tvarohový snídaňový krém. Každý, kdo dbá o své zdraví, by si měl alespoň 1x denně  tento krém udělat – nejlépe jako snídani.

 

Základní recept:

                                                             2 lžíce linomelu

                                           3 lžíce za studena lisovaného lněného oleje

                                    2 lžíce přírodního, nebo pouze pasterovaného mléka

                                   100 g netučného (max. 1%), pokud možno bio tvarohu

                                                       1 čajová lžička medu

                                                         chuťová přísada

 

Do malé misky dáme 2 lžíce linomelu, na něj syrové rozkrájené ovoce podle roční doby. Pak   následujícím způsobem připravíme tvarohovo-lněný krém:

Do mixéru dáme lněný olej, mléko a med, krátce mixujeme a přidáváme po malých částech tvaroh. Mixujeme tak dlouho, dokud není hmota homogenní, potom přidáme chuťovou přísadu. Tu můžeme denně obměňovat: vanilku, skořici nebo ovoce, jako banán s citronem, pomerančovou šťávu nebo jahody, maliny či ostružiny.

Linomel si jednoduše vyrobíme doma sami: 6 kávových lžiček bio lněných semínek velice krátce rozšrotujeme v mlýnku na kávu a ihned smícháme s jednou kávovou lžičkou medu. Nikdy nekupujeme již rozšrotovaná lněná semínka, olej v nich obsažený je citlivý na kyslík, dochází velice rychle k oxidaci a již během 15-20 minut jsou semínka bezcenná.

Všechny použité suroviny by měly být co nejkvalitnější. Ovoce z vlastní zahrádky či vlastnoručně nasbírané lesní plody nic nenahradí. Používáme pokud možno lokální potraviny. V zimě je   nejvhodnějším ovocem nastrouhané jablko se skřicí nebo na malé kousky nakrájená hruška.

Nejobtížnější je koupit kvalitní lněný olej.

Existuje šest kritérií, podle kterých bychom se měli při koupi lněného oleje řídit:

  1. nepřetržitý chladící řetězec, od výroby přes skladování až po zaslání zákazníkovi a pak skladování doma v ledničce, 2. lněná semínka lokálního původu, tedy Evropa a blízké okolí, 3. obsah nenasycené mastné kyseliny linolenové (omega-3) minimálně 60%, nekupujte olej, jestliže tento údaj na etiketě chybí, 4. bio kvalita, 5. olej musí být ve skleněné lahvi, 6. lahev musí být ze tmavého skla.

Nikdy nekupujeme olej v plastové či kovové nádobě, po otevření obsah do 14 dnů spotřebujeme, uchováváme v ledničce, lahev musí v ledničce stát, ne ležet. Olej by při otevření lahve neměl být hořký, záruční doba uvedená na etiketě by neměla být delší než 3 měsíce.

Při přípravě krému i následném mytí nádobí poznáme, zda je olej kvalitní: při mixování se velice dobře spojí s tvarohem a mlékem a při mytí nádobí nepotřebujeme žádný saponát: směs je rozpustná ve vodě.

Celá problematika lněného oleje a tuků vůbec, je dopodrobna popsána v knize Velká kuchařka a učebnice olejovo-bílkovinové stravy, kterou napsal Lothar Hirneise, jediný žák paní Dr. Johanny Budwig.

Knihy v českém jazyce si můžete objednat přímo u poradkyně olejovo-bílkovinové stravy, paní Mgr. Heleny Cmurové na tel č.: 603 782 798            

Mgr. Helena Cmurová, Plzeň

odborná poradkyně olejovo-bílkovinové stravy a komplexního přístupu k léčbě rakoviny

tel.. 603 782 798

 

Základní recept na snídaňové müsli paní Dr. Budwig a možnost objednat knihy najdete na

www.rakovina-komplexni-poradensvi.cz

www.olejovo-bilkovinova-strava.cz

www.dr-johanna-budwig.cz

 

Novinky ze všech kategorií článků

national cpr association