Zrcadla a jejich vliv na člověka

Studánky, jezírka, louže...- první zrcadla lidí. Ta nejpřirozenější zrcadla, která člověku dala sama příroda. Zrcadla, v kterých mohl pozorovat svou tvář i své okolí, stejně jako by se na ně díval přímo, jen obráceně vzhůru nohama. Přírodní zrcadla provázejí člověka už od nepaměti. V dnešní době jsou zrcadla všedním předmětem denní potřeby, avšak skrývají v sobě mnoho zajímavého a tajemného, než se nám na první pohled může zdát.

Zhruba v 6. tisíciletí př.n.l. vznikají první primitivní zrcadla z černého leštěného kamene sopečného původu neboli obsidiánu. Od 2. století se objevují zrcadla kovová, nejčastěji z leštěného bronzu, ale i ze stříbra, zlata a mosazi. Ve starověkém Egyptě již používali zrcadla z leštěného kovu. Jako odraz jim občas posloužil i velký kámen či hladina vody v nádobě. U žádného z těchto způsobů však nevznikaly dostatečně ostré odrazy. Zrcadla, podobná těm dnešním, znali už ve starověkém Řecku a Římě. Vyráběla se ze skla a zadní strana byla opatřena tenkou vrstvičkou cínu. Existují dokonce pověsti o tom, že byla využívána jako zbraň v námořních bitvách. Řekové údajně pomocí několika zrcadel odrazili sluneční světlo do jediného bodu a zapalovali tak nepřátelské lodě. Z technického hlediska to možné bylo, ale tento způsob boje nebyl nikdy historicky doložen.

Výrobu zrcadel jako takovou je možné datovat až od středověku. Nejdokonalejší zrcadla na světě vyráběli začátkem 14. století benátští skláři na ostrově Murano. Některé zdroje uvádějí, že díky speciální směsi zlata a bronzu vypadaly v zrcadle odrážené věci dokonce hezčí, než ve skutečnosti byly. Tajemství oné směsi bylo proto přísně střeženo a utajováno. Vyzrazení tajemství znamenalo trest smrti a mnoho dělníků také zemřelo. Nikoliv kvůli zradě, ale na otravu jedovatou rtutí. Zajímavostí je, že církev v této době zrcadla odsuzovala. Podle ní se jednalo o nástroj ďábla, který se dívá přes zrcadlo z druhé strany. V 16. století byla zrcadla často používána k tajemným rituálům a také spojována s čarodějnictvím. Dokonce i užitečným způsobem – ke kódování a dekódování tajných zpráv mezi špiony. Názorným příkladem důmyslného využití zrcadla v 15. století je deník Leonarda Da Vinciho, který se dá číst pouze v zrcadlovém odrazu.

ZRCADLO V POVĚRÁCH, RITUÁLECH A MAGII

Zrcadlo jako předmět zjevně už od pradávna dráždilo lidskou fantazii. Svědčí o tom množství příběhů, mýtů, pohádek, ale též pověr, ve kterých hrají zrcadla důležitou roli. Mnohdy jsou to zrcadla mající nějakou kouzelnou moc, často však zrcadla vystupující v těchto příbězích na sebe berou roli symbolů. Tato symbolika se objevuje už v řecké mytologii. V klidné vodní hladině jedné tůně, obdivoval jako v zrcadle svou krásu jistý mladík jménem Narcis, který se zamiloval do své vlastní podoby a utrápil se marnou láskou. Zrcadlo je zde symbolem sebelásky.

„A byl Narcis opravdu tak krásný?“ zeptala se tůň. Kdo by to mohl vědět lépe než ty? odpověděly Oreády. Kolem nás jenom procházel, protože hledal tebe, uléhal na tvém břehu, díval se do tebe a v zrcadle tvé hladiny pozoroval svou krásu. Tůň však odpověděla: „Milovala jsem Narcise, když ležel na mém břehu a shlížel ve mně, protože v zrcadle jeho očí jsem viděla svou vlastní krásu“.

Snad nejznámější pověrou o zrcadle vůbec je ta, která tomu, kdo zrcadlo rozbije předpovídá 7 let neštěstí. Je možné však tuto pověru mezi lidmi zaslechnout i v jaksi obrácené podobě, tedy, že někteří lidé naopak v souvislosti s rozbitým zrcadlem mluví o štěstí. Známá je také skotská pověra o dvojníku v zrcadle. Někdy se mluví též o skotském přízraku. Spatření tohoto dvojníka nevěstilo nic menšího, než vaši smrt. V Erbenově baladě Štědrý večer pak lze nalézt pověru, podle níž je možné na štědrý večer, tedy v určitý čas mající zvláštní magickou moc, vidět v díře ledu to, co člověku přinese budoucnost. Zrcadlo (v tomto případě představované vodní hladinou) tak sloužilo k věštění. V legendách šumavských sudetských Němců se objevují tzv. zemní zrcadla.

Ta neukazovala budoucnost, ale s jejich pomocí se mohli spojit dva lidé, nebo se jimi dalo podívat na nějakou vzdálenou událost. Poslední člověk, který je uměl používat, zemřel údajně ve 30. letech minulého století. V jižní Africe se u některých domorodých kmenů zrcátko s obdobnou funkcí vyskytuje ve výbavě místních kouzelníků. Ti je používají k tomu, aby v něm mohli jeho prostřednictvím odhalit zloděje. V některých náboženstvích a kulturách bylo zrcadlo nebo hladina řeky chápáno jako vstup do podsvětní říše, světa za zrcadlem, do místa, kam odcházeli mrtví. Některými takovýmito branami bylo možné přejít jak ze světa živých do světa mrtvých, tak i naopak. Příkladem takové dvoupropustnosti může být Papa Legba – Voodoo duch křižovatek, kde se stýká Horní svět s Dolním. Touto křižovatkou je právě zrcadlo a Papa Legba se nachází na jeho obou stranách.

ZRCADLA PODLE FENG SHUI

Feng Shui, v překladu vítr a voda, je staročínské umění, které se zabývá prouděním jinové a jangové energie v prostoru. Zásady Feng Shui přinášejí do domovů pozitivní čchi a chrání lidi před negativními vibracemi. Zrcadlo je jedním z nejpoužívanějších léčebných prostředků ve Feng Shui, ale také se k němu vztahuje nejvíce omezení. Existuje několik všeobecných pravidel při práci a umisťování zrcadel v prostoru:

VCHODOVÉ DVEŘE – Zrcadlo v předsíni anebo ve vstupní hale dokáže nasměrovat energii dál dovnitř, do prostoru, je-li správně umístěné. Platí pravidlo, že zrcadla nemají být naproti vchodu, protože takto odrazí vstupující čchi zpátky ven a prostor může postrádat dostatek energie. Zrcadlo v předsíni umisťujeme na stěně kolmé ke vstupním dveřím. Toto umístění umožní energii proudit hladce do domu.

JÍDELNA – Správně umístěné zrcadlo v jídelně může znásobit hojnost vaší rodiny. Jídlo na stole symbolizuje hojnost domácnosti a odraz jídla na jídelním stole v zrcadle budí dojem větší hojnosti, nežli je potřeba pro výživu rodiny. Zrcadlo v jídelně umocní bohatství, pozitivní energii, a dokonce zlepší celkovou kvalitu života. Pro udržení správné čchi vybírejte zrcadla s rámem. Do kuchyní se zrcadla příliš nehodí. Na šíření energií zde nemají velký vliv, z praktického hlediska jsou nevhodné. Lesklý povrch zrcadla by se mohl snadno umazat. Špinavé zrcadlo pak k proudění čchi moc nepomůže.

KOUPELNA – Podle Feng Shui nesouvisí koupelna jen s očistou těla, ale i duše. Jak voda v koupelně neustále stéká shora dolů, energie v tomto směru klesá. Zvrátit to ale mohou zrcadla, která dokážou pozvednout energii nahoru a navodit harmonii. Dále je nutné udržovat koupelnu v čistotě. Hlavně žádný chaos nebo mokré ručníky na zemi. Na očích by neměly být ani léky. Zrcadel můžete mít i více, jen je nedávejte přímo naproti sobě. Je také důležité, aby zrcadlo neodráželo toaletu, nesekalo hlavu v odraze.

LOŽNICE – Ložnice je oáza klidu, místo, kde čerpáme sílu a energii na další den. Zrcadlo v ložnici představuje rušivý element, který ovlivňuje nejen kvalitu spánku, ale i partnerský život. Platí základní pravidlo, že v zrcadle by se nikdy neměla odrážet postel. Při pohledu do zrcadla z postele nesmíte vidět v odrazu svou siluetu. Mistři učení Feng Shui navíc věří, že odraz postele představuje pozvání třetí osoby do lůžka, a podporuje tak nevěru. Pokud v ložnici přece jen potřebujete zrcadlo, umístěte ho tak, aby se v něm neodrážela postel. Nejlépe tedy na vnitřní stranu šatní skříně.

Během noci se uvolňují všechny vaše energie a jemnější těla. Spouští se samočistící procesy, které vylučují negativní energie. Určitě máte zkušenost, kdy jste vstoupili po ránu do ložnice, kde vás do nosu udeřil zvláštní pach. V ložnici nemocného člověka jsou tyto pachy, následky nočního čištění a uvolňování negativních energií mnohem silnější! Proto je nutné každé ráno otevřít okna a pořádně vyvětrat místnost.

Už jste slyšeli o zrcátku Ba gua?

Jedná se o nejmocnější prostředek v metodě Feng Shui. Tradičně se zavěšuje nad vstupní dveře bytu nebo domu, jimi totiž může škodlivá energie vstoupit nejsnadněji. Bagua (také ba gua, ba-gua) se překládá jako osm trigramů, resp. „ba“=8 a „gua“=plocha nebo trigram. Jedná se o symbol reprezentující přírodu tak, jak je popsána v čínské Knize proměn. Bagua je osmihranný symbol zobrazující osm bodů kompasu, přičemž podle čínského kompasu je nahoře jin. Trigramy představují osm směrů, skládají se z kombinací tří čar životní síly Jang a tří čar životní síly Jin. Pomocí kompasu lze určit pozitivní a negativní směry 8 oblastí života.

Starověký svět věřil, že pohled do zrcadla je cestou ke zkoumání duše. Schopnost, poznat se v zrcadle, je indikátorem přítomnosti vědomí sebe sama. Vědomí sebe sama také zahrnuje znalost, že jsem tou samou osobou napříč časem, že jsem původcem svých myšlenek a činů, a že jsem odlišný od prostředí. Zrcadla odrážejí to, kým jsme. Jaký odraz se rozhodnete vidět, závisí na tom, s jakým postojem se do zrcadla podíváte. Koho vidíš, když se podíváš do zrcadla? Umíš toho člověka pochválit, usmát se na něj a říct, jak ho máš rád...?


Nejnovější články na našem portálu

duben 24, 2024 305
Po tisíciletí většina kultur považuje dotek za něco přirozeného a léčivého. Prakticky všechny...
duben 21, 2024 371
19. 4. 2024 v 16:00 vstoupí Slunce do Býka, který zpomalí naši aktivitu, abychom si mohli...
duben 17, 2024 484
- hojnost přichází, když ji přeješ jiným lidem - hojnost přichází, když neposuzuješ tvorbu druhých...
duben 09, 2024 468
měj pevné, stabilní kořeny /stůj pevně nohama na zemi buď v proudu života /řekni ano životu/...
duben 09, 2024 395
„V podzemí zůstává duch místa, a to i přesto, že kouzlo města nad zemí se často pomalu vytrácí a...
duben 03, 2024 2179
Medicinální nebo někdy také funkční či vitální houby, jsou specifické houby s výjimečnými účinky....
duben 02, 2024 422
Místa záhadná, tajemná či obestřená jistým mystickým nebezpečím přitahovala pozornost člověka...
březen 27, 2024 507
Mnoho lidí věří, že jednorožci existovali. Někteří jsou dokonce přesvědčeni, že žijí někde mimo...
březen 23, 2024 1791
20. 3. 2024 ve 4:07 vstoupí Slunce do Berana, prvního znamení horoskopu a otevře nový roční...
březen 19, 2024 806
Studánky, jezírka, louže...- první zrcadla lidí. Ta nejpřirozenější zrcadla, která člověku dala...
březen 11, 2024 864
Tisíce let lidé věří, že postavení Slunce a planet v okamžiku narození každého jedince značně...
březen 08, 2024 3060
Počátky Mezinárodního dne žen sahají do Spojených států amerických poloviny 19. století. V roce...
PODPOŘTE NAŠÍ PRÁCI A ZAŠLETE NÁM FINANČNÍ DAR, VELICE DĚKUJEME.
2201380141/2010. Pro platby ze zahraniční: FIO Banka, a.s.
IBAN: CZ7720100000002201380141

NEBO PŘES PAYPAL třeba 111,- nebo 222,- Kč

Nejčtenější články na našem portálu osobního rozvoje

16 květen 2020 2025908
Věřím, že každý se někdy zarazil nad "časem", tedy lépe řečeno nad čísly na hodinách, která na...
4 listopad 2019 515484
Taky jste si všimli, že stále více lidí hlásí různé formy intolerance nebo alergie na pšenici,...
20 září 2023 456930
Naše jméno nás representuje na veřejnosti a je do jisté míry i naší vizitkou. Každé jednotlivé...
1 prosinec 2020 292969
Nauka o číslech nebo-li numerologie je prastará opravdu zajímavá věda. Možná právě proto byla po...
28 září 2023 282494
1. Změna spánkových vzorců: nervozita, horká chodidla, přerušovaný spánek Pocit únavy po probuzení...
3 říjen 2023 272835
Byla roztěkaná, utahaná a kafe pila neúměrně rychle. Prý musí brzy jít, protože na ni doma čeká...
6 říjen 2023 259442
Ekzémy vyjadřují náš VNITŘNÍ ZÁPAS mezi tím počem toužíme, a tím co ve skutečnosti prožíváme....
13 duben 2020 251246
Pokud opakovaně vídáte čísla 11, 111 nebo 1111, je pro to důvod. Nejčastějším způsobem, jakým...
3 srpen 2019 249697
Zajímá vás, zda jste byli v minulém životě mužem či ženou nebo příčina smrti, co nás čeká po...
12 prosinec 2020 242881
Obezita znamená z mluvy naší duše nejen POTŘEBU OCHRANY, OBAL STRACHU, ale také ÚTĚK PŘED -...
30 květen 2022 240831
VYSOKÝ KREVNÍ TLAK - Duchovní příčina Vysokým tlakem trpí lidé, kteří v sobě dusí VELKÝ TLAK....
29 srpen 2021 215193
Každá myšlenka vibruje, každá myšlenka vyzařuje nějaký signál a současně přitahuje jí odpovídající...
7 leden 2018 206654
O konceptu dvojplamenů toho bylo napsáno hodně a koluje mnoho názorů a přesvědčení. Zdá se, že...
30 září 2019 188261
Mohlo by se zdát, že čísla na dveřích jsou abstraktní, kromě základní orientace nic neznamenající...
17 září 2020 186496
V dnešní době snad už neexistuje jediná žena, která by neměla nějaké "ženské problémy". Čím je to...
27 srpen 2020 184282
Většinu mužů přitahují silné ženy. Někdo si na ni troufne jiný jen tak z povzdálí kouká a...
6 prosinec 2018 176633
Jste štíhlá, cvičíte, držíte dietu, ale stále nemůžete zhubnout velké břicho ? KDE JE CHYBA? Náš...
23 září 2019 166733
"To, čím jsi, záleží na třech faktorech:na tom, co jsi zdědil, co z tebe udělalo tvé okolí a co...
25 listopad 2020 163359
Často se dva dospělí dají dohromady a jenom donekonečna přehrávají svá dětská dramata. Poměrně...
13 srpen 2022 161110
Tak jak nic v životě není náhoda, není ani náhoda, že žena porodí syna. Tím, že žena přivede na...
24 květen 2018 142761
Každý z vás jistě ví, jaký se píše rok, nyní, když dávám dohromady tento článek, jsme na sklonku...
20 červenec 2022 128176
Když muž skutečně miluje a otevře své srdce ženě, měla by žena o jeho zranitelné srdce pečovat a...
21 květen 2020 124546
OBKLAD Z JABLEČNÉHO OCTA: – Vezměte si bavlněný ručník nebo nějaký hadřík a namočte ho v...
29 červenec 2022 122506
MIGRÉNY a bolesti hlavy nebo-li náš PAPIŇÁK V HLAVĚ - DUCHOVNÍ PŘÍČINA Bolest z fyzického hlediska...