ROZHOVOR: Radmila Zrůstková: Snažím se oceňovat vodu…

Radmila Zrůstková inspiruje vitariány, vegany a každého, kdo chce odlehčit jídelníček svými knihami, ale i svými kurzy. Samotné ji živá strava změnila život a zachránila zdraví. Nyní příjemně překvapila knihou, ve které kombinuje pouhé dvě základní ingredience, čistou vodu a ovoce, zeleninu, bylinky a koření. Limonády, které snad nelze nazvat jinak než křišťálově čisté.

Mátu vyluhovanou ve vodě už možná z letních receptů znáte. Ta je tak nějak mediálně profláknutá. Ale dáte si do vody třešně? Nebo v zimě sušená jablíčka a hřebíček, skořici? Nebo borůvky, heřmánek? Zkuste to!

Musím říci, že mnoho receptů ve mne doslova vyvolalo nadšení – jak jednoduchý nápad a obrovský efekt? Jaké zjemnění chutí a vůní, po vší té náloži uměle dochucovaných a k otupělým chuťovým buňkám už agresivním pokrmům konvenční stravy.A tak se první otázka nabízí? Spousta lidí řekne, že žádnou vůni a chuť ve vodě necítí, ačkoliv se v ní třeba dvě hodiny macerovaly višně. Jak dlouho trvá, než se chutě zjemní natolik, aby běžný člověk opravdu ocenil tu nádherně ochucenou čistou vodu?

To je asi velmi individuální, každý z nás je originál a i naše smysly jsou na různé úrovni. Mě tyto věci především velmi baví a líbí se mi mít na stole džbán s vodou, ve které jsou čerstvé bylinky, ovoce, koření... Sama vůně také necítím, mám ten problém, že od malička nemám čich, zkrátka mi chybí jeden smysl. Netuším, jak je to možné, lékaři mi na to vlastně nikdy nic neřekli.  Žít ale člověk může i bez toho, i když je samozřejmě velmi ochuzen o vůně, ale také osvobozen od pachů. Já jsem to přijala jako součást sebe.

Kuchařka Domácí nápoje pro zdraví zabírá obdobím od jara do zimy, hezky celý rok nás inspiruje sezónním ovocem.Chutě jste sbírala postupně celý rok, nebo kuchařka vznikala v menším časovém rozsahu?

Kniha vznikala téměř rok. Neměla jsem v šuplíku žádné recepty, zkrátka jsem zkoušela různé možnosti, a především jsem to pojala jako inspiraci pro čtenáře.

No a nemůžu se nezeptat. Recept, na který jsem zatím neměla odvahu. Odšťavněný grepfruit a do něj trošku nakrájené cibule a hrušky, dolíváme pramenitou vodou a můžeme přidat cukr…No pane jo, grep a cibule, kde toto vzniklo?

Proč ne? Chtěla jsem i něco neobvyklého pro nebojácné.  Grapefruit patří k mým velmi oblíbeným druhům ovoce, miluju jeho chuť a jeho pozitivní účinky pro náš organismus jsou, myslím, dobře známé a cibule je přírodní antibiotikum, chrání nás před mnoha neduhy. Hruška obsahuje velké množství přírodních cukrů, takže doladí chuť. Je to hraní si s chutěmi, které nám mohou vyhovovat, nadchnou nás anebo ne.

No dobrá, tak já to tedy zkusím! Vrátím se ale k čisté vodě… Voda je známá tím, že do sebe přejímá nejen chutě a vůně, ale i energie. Sama to v knize s velkou pokorou a úctou zmiňujete. Využíváte Vy sama nějak energeticky upravenou vodu pro své zdraví?

RADMILA ZRŮSTKOVÁVodu většinou vnímáme jako něco obyčejného, co tady je pořád a nemusíme to moc řešit, jen otočíme kohoutkem. Před mnoha lety jsem narazila na ruský dokument "Voda", který mě velmi překvapil a nadchl. Najednou jsou vodu začala vnímat úplně jinak.  Snažím se s ní alespoň v duchu komunikovat a oceňovat ji.
Od svých dcer jsem dostala karafu se zlatým symbolem květu života. Do této karafy si dávám vodu, která se v karafě revitalizuje a oživuje ji po dlouhé cestě vodovodním potrubím, které je pro vodu velmi oslabující. Prý to bylo vyzkoušeno v několika laboratořích, kde vodu fotografovali stejným způsobem jako Masaru Emoto, který vodu zkoumal mnoho let. Můj muž říká naší vodě v karafě "zlatá voda".
Je samozřejmě mnoho jiných možností, jak vodě dodat energii. Každý si může vodu energizovat podle svého nejlepšího pocitu.

A kdyby tedy hudba měla nabíjet vodu pozitivní energií… Jakou hudbu byste své nejoblíbenější sklenici vody pouštěla?

Hudba nabíjí nejen vodu, ale také mně a věřím, že to tak má většina lidí. U mne záleží na náladě a rozpoložení, jakou hudbu zrovna poslouchám a tím bych se také řídila.
K mým nejoblíbenějším interpretům patří Zaz, Lara Fabian, Aneta Langerová, Abba, Kamil Střihavka, Václav Neckář, Tomáš Klus a mnoho dalších. Miluji i hudbu tzv. vážnou, která je nabitá velmi silnými energiemi. Mezi mé oblíbené skladatele patří Mozart, Bach, Vivaldi, ale také Dvořák a Smetana, kterého jsem si vytáhla jako maturitní otázku.

NO tak vida, vodu si můžeme nabít a vyhladit právě tak, jak potřebujeme a možná ty všechny bylinky, ovoce a zelenina jsou jen třešničkami na dortu. Děkuji Radce Zrůstkové za rozhovor a přeju hodně další krásné inspirace…

Radmila Zrůstková


Pravda o vodě #1 - Komu patří voda v ČR? - Ing. Radek Novotný 


Novinky ze všech kategorií článků

national cpr association